Κομοτηνή: Να συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό η εθελοντική αιμοδοσία

Όλες αυτές τις μέρες που ο φόβος της Πανδημίας του κορονοϊου κρατά όλους και όλες στο σπίτι οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Αιμοδοσίας της Νοσοκομείακής Υπηρεσίας του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα προσπαθώντας να πείσουν ότι η εθελοντική αιμοδοσία θα πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό,όπως και πριν!

Κομοτηνή: Να συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό η εθελοντική αιμοδοσία
1ο ΚΑΠΗ εθελοντική αιμοδοσία

Η κα Νόνα Κόφα εργαζόμενη σ’ αυτό το Τμήμα  ως επισκέπτρια υγείας δηλώνει για μια ακόμη φορά ότι οι ανάγκες για αίμα, δηλαδή για τη σωτηρία χιλιάδων συνανθρώπων μας οι οποίοι χρήζουν μετάγγισης, συνεχίζουν να υπάρχουν. «Καθημερινά γίνονται πολλές επεμβάσεις, αντιμετωπίζονται ασθενείς με επείγοντα, αλλά και παθολογικά και παιδιατρικά περιστατικά που χρήζουν μετάγγισης.» δηλώνει και σημειώνει ότι “υπάρχει ένας δικαιολογημένος φόβος προσέλευσης των ασθενών στα νοσοκομεία για να αιμοδοτήσουν λόγω της πανδημίας του κορονοϊου γι αυτό το λόγο σε συνεργασία με το δήμο Κομοτηνής, ο οποίος μας παραχώρησε το χώρο του 1ου ΚΑΠΗ γίνεται παράλληλα η αιμοδοσία και στο Νοσοκομείο Κομοτηνής και στο 1ο ΚΑΠΗ. Η αιμοδοσία είναι ένα αόρατο στηρικτικό δίκτυο της δημόσιας υγείας που όμως τη σημασία του την καταλαβαίνουμε όταν αρχίζει και δεν λειτουργεί. Φανταστείτε πώς είναι η καρδιά μας που χτυπάει σταθερά και αρχίζουμε και προβληματιζόμαστε όταν έχουμε αρρυθμίες, κάτι τέτοιο συμβαίνει και με την αιμοδοσία.»  Καλώντας όλους τους υγιείς πολίτες να προσέλθουν να δώσουν αίμα γιατί οι ανάγκες συνεχίζουν να υπάρχουν πόσο μάλλον τώρα στην εποχή της Πανδημίας του κορονοϊου.

«Σημειώνεται μια πτώση 40% στην προσέλευση των αιμοδοτών.» είπε μην κρύβοντας την ανησυχία της. «Συνεχίζουν να υπάρχουν αυξημένες ανάγκες. Είναι λυπηρό στην εποχή που ζούμε να χάνουμε συνανθρώπους μας επειδή δεν έχουμε αίμα. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Υπάρχει μείωση των αποθεμάτων αίματος λόγω της μειωμένης προσέλευσης των αιμοδοτών γι αυτό είμαστε εδώ.»
Όπως λέει άτομα που είναι υγιή και δεν εμφανίζουν συμπτώματα, όπως: πυρετό, βήχα, άτομα που δεν έχουν ταξιδέψει τον τελευταίο 1,5 μήνα σε περιοχές και χώρες όπου υπάρχουν κρούσματα κορονοϊου ας προσέλθουν είτε στην Νοσοκομειακή Υπηρεσία, είτε στο ΚΑΠΗ για να αιμοδοτήσουν. «Σκεφτείτε ότι το αίμα έχει ημερομηνία λήξεως. Ζει για 42 ημέρες, που σημαίνει ότι σιγά – σιγά θα αρχίσουμε να έχουμε μείωση στα αποθέματά μας. Το αίμα δεν παράγεται, δεν κατασκευάζεται, δεν αγοράζεται, δεν πωλείται, παρά μόνο προσφέρεται.»

Λίγα μέτρα πιο εκεί η κα Έλλη Χρυσοστομίδου, νοσηλεύτρια στο επάγγελμα προσέφερε το αίμα της για μια ακόμη φορά. «Δεν φοβάμαι να δίνω αίμα» δήλωσε προσθέτοντας «Χρειαζόμαστε αίμα, ελάτε όλοι να δώσετε αίμα. Υπάρχουν οφέλη και για τον δότη από την αιμοδοσία. Βοηθάμε πάρα πολύ κόσμο γιατί μπορεί να βρεθούμε εμείς στην ίδια θέση και να χρειαζόμαστε αίμα.»
Φώτο: Στιγμιότυπα από την αιμοδοσία της κας Νόνας Κόφα ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος