Η πρόεδρος κα Ελένη Δημούδη και ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος

Την έγκριση υποβολής πρότασης ένταξης της Πράξης «Κατασκευή γέφυρας Κοσμίου και Ποδηλατοδρόμου από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό έως το Κόσμιο» αποφάσισε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης .

Πιο συγκεκριμένα άναψε πράσινο στην καθαίρεση της υπάρχουσας γέφυρας στον ποταμό τρελοχείμαρρο επί της επαρχιακής οδού Κομοτηνής – Κόσμιο- Ξυλαγανή και την κατασκευή νέας στην ίδια θέση με βελτιωμένα όμως γεωμετρικά χαρακτηριστικά όπως προβλέπει η μελέτη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κου Νίκου Τσαλικίδη στην ΕΡΤ Κομοτηνής η συγκεκριμένη γέφυρα είναι αρκετά παλαιά με εμφανή σημάδια καταπόνησης

Σύμφωνα με δηλώσεις του κου Νίκου Τσαλικίδη στην ΕΡΤ Κομοτηνής η συγκεκριμένη γέφυρα είναι αρκετά παλαιά με εμφανή σημάδια καταπόνησης στον φέροντα οργανισμό αυτής, ενώ παράλληλα τα χαρακτηριστικά της την καθιστούν επικίνδυνη για την κυκλοφορία των διερχόμενων οχημάτων , η οποία και είναι αρκετά πυκνή καθόσον με την οδό αυτή συνδέονται μεγάλοι οικισμοί του Νομού Ροδόπης με την πόλη της Κομοτηνής.

Η νέα γέφυρα θα έχει μήκος 33,00 m και πλάτος 16,75m εκ των οποίων τα 11m καταλαμβάνονται από τις δύο λωρίδες κυκλοφορίας και τα υπόλοιπα 5,75m από το πεζοδρόμιο και τον ποδηλατόδρομο. Η τυπική διατομή της είναι πλάκα με κυκλικά διάκενα.

Πέρα από την κατασκευή της γέφυρας προβλέπεται η προσαρμογή- η βελτίωση τμήματος της επαρχιακής οδού από το ραδιοφωνικό σταθμό της Κομοτηνής έως την είσοδο του οικισμού του Κοσμίου , συνολικού μήκους 1 km, με την πρόσθετη κατασκευή ποδηλατοδρόμου πλάτους 2 m. Τα έργα συμπληρώνονται από έργα διευθέτησης της κοίτης και προστασίας βάθρων της γέφυρας από υποσκαφές ,με την τοποθέτηση σύρματο- κιβωτίων σε επιλεγμένες περιοχές.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης για το διάστημα κατά το οποίο θα κατασκευάζεται η νέα γέφυρα η κυκλοφορία οχημάτων θα διεξάγεται από Ιρλανδική διάβαση επί του Τρελοχείμαρρου που βρίσκεται σε απόσταση 550 m ανατολικά της υπάρχουσας γέφυρας. Η εν λόγω διάβαση δεν είναι προσπελάσιμη κατά την περίοδο έντονων βροχοπτώσεων , συνεπώς το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα. Η μελέτη προβλέπει εντός ενός (1) έτους από την υπογραφή της σύμβασης.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 2.100.000,00 Ευρώ εκ των οποίων οι 15.000 ευρώ θα δοθούν για την πληρωμή των απαλλοτριώσεων, οι 85.000 ευρώ για τα έργα δικτύων και τα 2 εκ. ευρώ για την κατασκευή της γέφυρας του Κοσμίου και του ποδηλατοδρόμου από τον ραδιοφωνικό σταθμό έως το Κόσμιο.

“Είναι ένα σημαντικό έργο που αποφασίζουμε να το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ για να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση” δήλωσε ο περιφερειάρχης Αν.Μ.Θράκης κος Χρήστος Μέτιος σημειώνοντας πως Θα υπάρξει κάποια ταλαιπωρία για τους διερχόμενους οδηγούς, αλλά θα λυθεί ένα σημαντικό πρόβλημα. Αναφερόμενος στον ποδηλατοδρόμο σημείωσε πως αυτός θα αφορά την απόσταση από τον Ρ/Σ μέχρι την Κομοτηνή και για την απόσταση από την Κομοτηνή στην Πανεπιστημιούπολη η μελέτη είναι σε φάση εκπόνησης, όταν ολοκληρωθεί «ελπίζω σύντομα, θα την εντάξουμε και αυτή» ανέφερε.
Φώτο: Φωτογραφικά Στιγμιότυπα από την συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.
ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: