Κομοτηνή: Νέοι Επιστήμονες με υψηλά προσόντα στο εξωτερικό

Array

140.000 νέοι επιστήμονες την πενταετία 2009 -2014 εγκατέλειψαν την Ελλάδα κι έφυγαν στο εξωτερικό. Οι 35.000 εκ των οποίων ήταν με υψηλά προσόντα και εξειδίκευση. Από αυτούς οι 20.000 παρέμειναν στο εξωτερικό ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστας Φωτάκης κατά τη διάρκεια των εργασιών του 6ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση. Σε σχέση με την πενταετία 2000-2005, που ο αριθμός των νέων επιστημόνων που μετανάστευσαν ήταν 2.500 ο σημερινός αριθμός είναι 10 φορές μεγαλύτερος. Η έλλειψη προοπτικής σταδιοδρομίας και η έλλειψη της δυνατότητας για εξέλιξη ήταν ο πρώτος λόγος της φυγής.

Κομοτηνή: Νέοι Επιστήμονες με υψηλά προσόντα στο εξωτερικόΌσον αφορά στα μέτρα που παίρνει το Υπουργείο ο κος Φωτάκης αναφέρθηκε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με στόχο τη διαμόρφωση των επιστημονικών θυλάκων και τη συγκράτηση του δυναμικού. Παράλληλα, όπως ειπώθηκε η δημιουργία ελκυστικών θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και στην υγιή επιχειρηματικότητα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. «Πρέπει να δοθεί έμφαση σε Τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης εντός των επιχειρήσεων.» ανέφερε ο Υπουργός σημειώνοντας πώς είναι σημαντικό οι επιστήμονες του εξωτερικού να ενταχθούν και να συμβάλουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια που κάνει η χώρα σήμερα. Στους 1000 κατοίκους μόλις οι 1,31 είναι επιστήμονες που ασχολούνται με την έρευνα. Ενώ στο εξωτερικό το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται στο 4,48.

Προσέλκυση καινοτόμων επιχειρήσεων 

Σύμφωνα με τον κ. Φωτάκη η στελεχιακή αναβάθμιση των Ιδιωτικών επιχειρήσεων, η δημιουργία συνθηκών προσέλκυσης καινοτόμων επιχειρήσεων από το εξωτερικό θα δώσει ώθηση στην καινοτομία. Σημείωσε, ωστόσο, ότι τα ποσοστά των δαπανών για έρευνα είναι μικρά στην Περιφέρεια σε σχέση με τον Παννελαδικό μ.ο. (0,6 σε  αντί του 6% που ισχύει πανελλαδικά) . Αντίστοιχα σημειώθηκε αύξηση των δαπανών στον Ιδιωτικό Τομέα κατά 29% για έρευνα και καινοτομία. Η δημόσια δαπάνη αυξήθηκε κατά 21% με αποτέλεσμα να προβλέπει «ραγδαία εξέλιξη τα επόμενα χρόνια.»

9.000 θέσεις εργασίας για νέους επιστήμονες

Το 2014 43.000 επιστήμονες είχαν απασχόληση στην έρευνα, εκ των οποίων οι 29.000 ήταν ερευνητές. Το 2015 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 49.000, εκ των οποίων οι 34.000 ήταν ερευνητές. Σημαντική ώθηση για να χτιστεί η οικονομία της γνώσης δίνουν οι θεσμικές παρεμβάσεις, όπως συνέβη με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο για Καινοτόμες Επενδύσεις, αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ήταν η δημιουργία 1000 νέων θέσεων εργασίας για τα πανεπιστήμια και 100 στα Ερευνητικά Κέντρα «μετά από χρόνια απόλυτης ξηρασίας», όπως ειπώθηκε. Μέσω δε του ΕΣΠΑ θα δοθούν 1,2 δις για τη δημιουργία 9.000 θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες. Ενδεικτικά, όπως ειπώθηκε, από το ΕΛΚΕ δόθηκαν 539 υποτροφίες σε υποψήφιους διδάκτορες (εκ των οποίων οι 22 στο Δ.Π.Θ.), είχαν υποβληθεί 2.180 αιτήσεις. Επίσης, συνολικά έχουν υποβληθεί 1669 προτάσεις έρευνας και καινοτομίας , εκ των οποίων οι 160 προέρχονται από Έλληνες ερευνητές σε πολύ καλά Πανεπιστήμια του Εξωτερικού που θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα. Τέλος, γνωστοποιήθηκε από τον κ. Φωτάκη ότι θα προκηρυχθεί πρόγραμμα για τη δημιουργία-λειτουργία «Παρατηρητηρίου» το οποίο θα ελέχγει τι δυνατότητες υπάρχουν για τη διευκόλυνση μιας επιχείρησης.
Φώτο:Στιγμιότυπα από την διάρκεια της συνεδρίας. Στο μέσο του πάνελ και στο βήμα ο κ. Φωτάκης Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος