Κομοτηνή: Ντόπιες ποικιλίες “από τα χεράκια” του ΠΕΛΙΤΙ

Array

Ντομάτα Μαρώνειας, Ντομάτα Άνω Βυρσίνης, παραδοσιακό καλαμπόκι από την ορεινή Μυρτίσκη και δεκάδες άλλες ντόπιες ποικιλίες «κρύβει» το υπόγειο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής. Από εκεί με μπροστάρη τον ακούραστο δάσκαλο Νίκο Δομπάζη, μαθητές κι εκπαιδευτικοί, θα προμηθευτούν, για μια ακόμη φορά, τα σποράκια τους κι αργότερα ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του έμπειρου δασκάλου θα περιποιηθούν τα φυτά τους με στόχο να φτάσουν στα χέρια όλων εκείνων που επιλέγουν κι εμπιστεύονται τις ντόπιες ποικιλίες.

Ποιο είναι « Το Πελίτι»

Κομοτηνή: Ντόπιες ποικιλίες “από τα χεράκια” του ΠΕΛΙΤΙ«Το Πελίτι έχει ως στόχο τη διάσωση και τη διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών κι αυτό γιατί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα χάθηκε η συντριπτική ποικιλία των παραδοσιακών ποικιλιών, έμεινε μόνο ένα 2-3% από τις παραδοσιακές ποικιλίες που υπήρχαν στη χώρα» δηλώνει ο κος Δομπάζης κι εξηγεί πως σαν τοπική ομάδα του ΠΕΛΙΤΙ στην Κομοτηνή και φέτος, για 16η φορά, θα γίνει μια εκδήλωση σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τη οικονομική στήριξη του Δήμου Κομοτηνής.

21 σχολεία συμμετέχουν στην «πράσινη» γιορτή

Κομοτηνή: Ντόπιες ποικιλίες “από τα χεράκια” του ΠΕΛΙΤΙ«Η φετινή συμμετοχή των σχολείων είναι πολύ μεγάλη. Έχουν δηλώσει 21 σχολεία συμμετοχή» δηλώνει ο κος Δομπάζης και παρουσιάζει τα σχολεία «Είναι τα: 1ο ,2ο ,3ο , 4ο Μειονοτικά Σχολεία, το 4ο Δ.Σ. Κομοτηνής, το 10ο Δ.Σ., το Δημοτικό Σχολείο του Δοκού, το Ειδικό Σχολείο στο Θρυλόριο, το Δημοτικό Σχολείο της Νέας Καλλίστης, το Νηπιαγωγείο του Κάλχα, τα Δημοτικά Σχολεία της Κύμης και της Οργάνης, το Δ.Σ. της Πελεκητής, το Δ.Σ. του Φαναρίου, το 9ο Δ.Σ. και το 9ο Νηπιαγωγείο, το 2ο ,το 6ο , το 11ο Δ.Σ. της Κομοτηνής, το Γυμνάσιο των Σαπών και το Σχολείο του Ιάσμου.

16η εκδήλωση με στόχο την βιοποικιλότητα

«Είναι η 16η εκδήλωση που θα κάνουμε και υπάρχει πολύ ενδιαφέρον. Προσπαθούμε να διαδώσουμε την εκδήλωσή μας και εκτός Ελλάδας μέσω του e-tweening, της εκπαιδευτικής διαδικτυακής πλατφόρμας, όπου συνεργάζονται τα σχολεία της Ευρώπης. Πέρσι συνεργαστήκαμε με Τουρκία, Σλοβενία, Πολωνία και με Ιταλία. Θα υπάρξει και φέτος συνεργασία με άλλα σχολεία» δηλώνει ο κος Δομπάζης, προσθέτοντας πως «Προσπαθούμε να έχουμε ποικιλίες τοπικές, αλλά κι όταν δεν βρίσκουμε κάποιες ποικιλίες εδώ και τις βρίσκουμε αλλού τις παίρνουμε και να τις διαδίδουμε κι εκείνες. Στόχος είναι η βιοποικιλότητα δηλαδή να υπάρχουν όσο γίνεται πιο πολλές ποικιλίες γιατί έτσι αντιμετωπίζει η φύση τις ασθένειες και διάφορα άλλα, με την ποικιλία. Όσο λιγότερες ποικιλίες έχουμε και μονοκαλλιέργειες, τόσο μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει».
Φώτο:Ο Νίκος Δομπάζης (δεξιά ) με συνάδελφό του από το Δ.Σ. του Φαναρίου Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος