«Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκάφτης». Η λαϊκή φαντασία έδωσε στο Μάρτιο ένα σωρό παρατσούκλια για να εξηγήσει τις απότομες μεταβολές του καιρού. Οι ορεσίβιοι κάτοικοι της Ροδόπης για δεύτερη ημέρα σήμερα, ημέρα της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου του 1821, απολαμβάνουν ένα υπέροχο άσπρο τοπίο. Η ορεινή Ροδόπη ντυμένη στα λευκά σίγουρα αποτελεί μια ευχάριστη αλλαγή παρά το τσουχτερό κρύο που καλά κρατεί. Ενδεικτικά ο υδράργυρος έπεσε στους -1 βαθμούς.

Από νωρίς το βράδυ μηχανήματα της «Εγνατίας» φρόντισαν για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο να ρίξουν αλάτι και να κρατήσουν το οδικό δίκτυο καθαρό παρεμβαίνοντας όπου χρειάστηκε. Ιδιαίτερη βαρύτητα για μια ακόμη φορά δόθηκε στο δρόμο που οδηγεί προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στο Τελωνείο της Νυμφαίας.

Οι ορεσίβιοι κάτοικοι, ωστόσο, έχοντας την εμπειρία της διαβίωσης στα ορεινά δεν πιάστηκαν απροετοίμαστοι στις καιρικές μεταβολές του Μάρτη. Γνωρίζοντας καλά τα συνήθη απροσδόκητα και δυνατά κρύα του πρώτου (ημερολογιακά) μήνα της άνοιξης, που, παλιότερα, ανάγκαζαν τους ανθρώπους να κάψουν ακόμα και τα παλούκια, δηλαδή τους ξύλινους φράχτες των σπιτιών, για να ζεσταθούν, έχοντας εξαντλήσει το χειμώνα που προηγήθηκε τα αποθέματα της οικογένειας σε καύσιμη ύλη, φρόντισαν  εγκαίρως να έχουν προμήθειες και καύσιμη ύλη και για τον Μάρτιο…Τροφές για ανθρώπους και ζώα, αλλά και  ξύλα ποτέ δεν λείπουν από τις αποθήκες τους.

Φώτο: Η χιονισμένη  και σήμερα ορεινή Ροδόπη μέσα από τον Φακό του Κ.Φλώρου – ρεπορτάζ-κείμενο:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: