Κομοτηνή: Ο Χιονούλης και ο Γκριζούλης μαθαίνουν για τον θυμό

Μια Κομοτηναία ψυχολόγος, η κα Ελένη Σολταρίδου, που ζει κι εργάζεται στη Θεσσαλονίκη μας δίνει την ευκαιρία να μάθουμε στα παιδιά να καταλαβαίνουν και να διαχειρίζονται τον θυμό, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που τον φοβόμαστε ακόμη κι εμείς οι μεγάλοι.

Κομοτηνή: Ο Χιονούλης και ο Γκριζούλης μαθαίνουν για τον θυμόΟ Χιονούλης και ο Γκριζούλης είναι δύο αρκουδάκια, οι ήρωες της σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Μια ιστορία γεμάτη αγάπη και πρακτικές συμβουλές για δύο αρκουδάκια που αντιμετωπίζουν κάποια θέματα στο σχολείο που τους προκαλούν θυμό. «Στόχος μου ήταν να δείξω κυρίως στους γονείς και μετά στα παιδιά μας, γιατί από εμάς μαθαίνουν όλα τα παιδιά, ότι ο θυμός είναι ένα συναίσθημα, το οποίο δεν πρέπει να το φοβόμαστε. Ένα συναίσθημα το οποίο πολλές φορές τρομάζει εμάς τους γονείς και προσπαθούμε να σταματήσουμε τα παιδιά να νιώθουν θυμωμένα. Δεν πρέπει να φοβόμαστε το θυμό. Αντιθέτως, θα πρέπει να παρακινήσουμε τα παιδιά να μας μιλήσουν γι αυτό και μέσα από αυτό το παραμύθι προσπαθώ να δείξω ακριβώς τον τρόπο» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής η κα Ελένη Σολταρίδου.

Χρησιμοποιώντας δύο αρκουδάκια, τον Χιονούλη και τον Γκριζούλη, ανοίγει διαφορετικούς δρόμους διαχείρισης του θυμού. Τα δύο αρκουδάκια, μια μέρα γυρίζουν στο σπίτι τους, ο ένας είναι πάρα πολύ θυμωμένος και δεν θέλει να μιλήσει στη μαμά του και εκείνη τον ακολουθεί και του δίνει λίγο χρόνο να ηρεμήσει και στη συνέχεια αντί να του μιλήσει και να του πει να σταματήσει να θυμώνει, αρχίζει να χρησιμοποιεί τον εαυτό της σαν παράδειγμα και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει κάποιες εμπειρίες δικές της, ώστε να του εξηγήσει τι έκανε εκείνη, όταν ήταν μικρή.

«Προτείνω ένα μοντέλο για τη διαχείριση του θυμού. Υπάρχουν οκτώ κυρίαρχα συναισθήματα , υπάρχουν τα αρνητικά και τα θετικά , οπότε η μαμά λέει σ’ αυτά τα δύο αρκουδάκια πως τα συναισθήματα είναι ένας κύκλος. Όταν είσαι θυμωμένος τα αρνητικά συναισθήματα κυριαρχούν οπότε λοιπόν εσύ τι κάνεις; Θυμώνεις, μετά νιώθεις ντροπές, μπορεί να πονά το στομαχάκι σου, το κεφαλάκι σου, θυμώνεις με τους φίλους σου και είσαι δυστυχισμένος. Τα θετικά συναισθήματα , που είναι η αγάπη , η ευτυχία, όμορφα συναισθήματα, «γεμάτα» μένουν πίσω . Έτσι, η μαμά κινητοποιεί τα αρκουδάκια να φέρουν στην καρδιά και στο μυαλό τους τα θετικά , να κυριαρχήσουν εκείνα. ‘Άρα, ουσιαστικά, το κλείσιμο του κύκλου της διαχείρισης ενός γεγονότος να είναι το θετικό. Επιτυγχάνεται έτσι μια εξαιρετική ισορροπία με την έλευση των θετικών συναισθημάτων και η καθημερινότητα συνεχίζεται ομαλά» εξηγεί η Κομοτηναία συγγραφέας γνωρίζοντας καλά κι εκείνη ότι πάντα στην αρχή της σχολικής χρονιάς υπάρχουν δύσκολες καταστάσεις, που κάνουν τα παιδιά να θυμώνουν: αλλάζουν σχολείο, παρέες, ωράρια ύπνου, έτσι ο θυμός είναι ένα συναίσθημα σε κάθε αρχή και σε κάθε προσαρμογή πολύ συνηθισμένο. «Το βιβλίο αυτό, ο Χιονούλης και ο Γκριζούλης είναι ένα μέσο να τα βοηθήσουμε» σημειώνει η συγγραφέας και μας γνωρίζει τον Χιονούλη, τον Γκριζούλη και τη μαμά τους…
Φώτο: Εξώφυλλο της ιστορίας της κας Σολταρίδου. ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος