Δύο τετράποδους διασώστες απέκτησε το Σώμα Εθελοντών Διασωστών και Ναυαγοσωστών Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Η εκπαίδευση δύο γερμανικών ποιμενικών, του Φέλτσερ ( το όνομά του στα Ρωσικά σημαίνει «Διασώστης» ) και της Νάτιας ( το όνομά της σημαίνει «Ελπίδα» στα Ουκρανικά) βρίσκεται σε εξέλιξη με τον Αρχηγό του Σώματος, τον κύριο Κωνσταντίνο Ιμανιμίδη να δηλώνει με νόημα «Θέλουμε να μην χρειαστεί ποτέ να επέμβουν.».

Παρόν και στη δασοπυρόσβεση οι Σαμαρείτες

Το φετινό καλοκαίρι για τους διασώστες ήταν πολύ πλούσιο σε δράση. «Το καλοκαίρι πάντα έχει εθελοντικές δραστηριότητες. Είχαμε παρουσία τεσσάρων διοασωστών στις παραλίες της Αρωγής και της Μέσης κάθε Σάββατο και Κυριακή. Αλλά και την ποδηλατική ομάδα εθελοντών τα Σαββατοκύριακα εντός της πόλης, έτοιμη να προσφέρει, όπου χρειαστεί.» δηλώνει ο Αρχηγός που και φέτος με τους άλλους εθελοντές προσέφερε και στον τομέα της δασοπροστασίας, δασοπυρόσβεσης.

Η εκπαίδευση που σώζει ζωές

Η εκπαίδευση στη Σχολή ενός Σαμαρείτη- Διασώστη διαρκεί 18 μήνες. Ξεκινά κάθε Οκτώβρη (φέτος θα ξεκινήσει στις 19) και ολοκληρώνεται τον επόμενο Οκτώβρη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 250 ώρες θεωρία. 100 ώρες στα επείγοντα περιστατικά του Νοσοκομείου και 150 εθελοντικές ώρες με παλαιότερους Σαμαρείτες. Αλλά και 60ωρη εκπαίδευση με την Πυροσβεστική Υπηρεσίας Κομοτηνής με θέμα την δασοπροστασία δασοπυρόσβεση.

«Είναι απαραίτητη η γνώση των Πρώτων Βοηθειών»
Είναι τόσο απαιτητική η εκπαίδευση που κατανοητό είναι πώς κάποιοι ξεκινούν και μετά εγκαταλείπουν. «Δεν είναι όλοι φτιαγμένοι για να παρέχουν πρώτες βοήθειες, ειδικά στο πεδίο επιχειρήσεων είναι, όμως, όλοι φτιαγμένοι για να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο τους. Σώζουν ένα φίλο, το διπλανό, το γείτονά τους. Είναι απαραίτητη η γνώση των Πρώτων Βοηθειών» δηλώνει ο Αρχηγός μιλώντας για την ανάγκη γνώσης της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, της βοήθειας σε τροχαία ατυχήματα, μυοσκελετικές κακώσεις. Γι αυτό το λόγο κάθε μήνα πραγματοποιείται και ένα σεμινάριο με πολύ ενδιαφέρον από τον κόσμο. «Η λίστα αναμονής είναι πολύ μεγάλη.» δηλώνει χαρακτηριστικά αποκαλύπτοντας πως κατόπιν συμφωνίας οι Σαμαρείτες εκπαιδευτές εκπαιδεύουν όλους τους αστυνομικούς σε όλη τη χώρα στις Πρώτες Βοήθειες. Η εκπαίδευση βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μήνα τώρα. Γίνεται μετά από απάιτηση όλων των αστυνομικών με το Αρχηγείο να κάνει το βήμα και την εκπαίδευση να ολοκληρώνεται το Φεβρουάριο.»

24ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο
Στα άμεσα σχέδια του Σώματος μια μεγάλη άσκηση καταστροφών η οποία προγραμματίζεται για τα τέλη του Νοεμβρίου. «Ελπίζουμε ότι θα πάνε όλα καλά και θα γίνει στην περιοχή μας γιατί πάντα πρέπει να είμαστε έτοιμοι 24 ώρες το 24 ώρο, 365 μέρες το χρόνο, αλλιώς δεν μπορούμε να βοηθήσουμε εκεί που υπάρχει ανάγκη συντονισμένα και με απόλυτη ασφάλεια για όλους.» καταλήγει ο Αρχηγός έχοντας ήδη αποκομίσει τεράστια εμπειρία από περιστατικά στα οποίο τόσο ο ίδιος, όσο και οι άλλοι Σαμαρείτες κλήθηκαν να συνδράμουν σώζοντας ζωές.
Φώτο:Κωνσταντίνος Ιμανιμίδης Κείμενο- Φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: