Κομοτηνή: Ο καρκίνος του μαστού, πρώτη αιτία θανάτου

Array

«Πρόληψη, αυτοέλεγχος και επαφή με τον γιατρό μας αν θέλουμε να σώσουμε τη ζωή μας» αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο μήνας Οκτώβριος. Μήνας καθιερωμένος στην παγκόσμια οργάνωση υγείας ως «ο μήνας της πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού».

«Η πρόληψη σώζει. Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κ.Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, παθολογοανατόμος σημειώνοντας πως ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που δεν έχει κανόνες, δεν μπορεί κανείς να εξάγει ένα ασφαλές συμπέρασμα για το πώς εμφανίζεται και το πώς δημιουργείται. Με βάση τη βιβλιογραφία και τη γενική θεωρεία της ιατρικής οφείλεται συνήθως σε κάποια ορμονικά αίτια, σε κάποια περιβαλλοντικά αίτια και φυσικά στην κληρονομικότητα. Έχει αποδειχτεί ότι οι οικογένειες που έχουν περιστατικά καρκίνου του μαστού τα παιδιά και οι αδερφές αυτών έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν την ασθένεια αυτή.»

Απαραίτητες κινήσεις που προφυλάσσουν
Κομοτηνή: Ο καρκίνος του μαστού, πρώτη αιτία θανάτουΑυτό που κρίνεται επιβεβλημένο είναι οπωσδήποτε, μετά τα 40, μια μαστογραφία αναφοράς. «Αν δεν έχουμε κληρονομικό ιστορικό, ή αν δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό, επιβάλλεται μια επανάληψη της εξέτασης κάθε δύο με τρία χρόνια.» δηλώνει ο κύριος Χαραλαμπίδης και σημειώνει ότι το σημαντικότερο από όλα είναι η αυτοεξέταση, «κάθε γυναίκα, όταν πηγαίνει να κάνει μπάνιο, οφείλει να ψηλαφεί τον μαστό της. Αν διαπιστώσει ο,τι περίεργο, κάτι σκληρό, ή από την θηλή του μαστού να τρέχει υγρό, αμέσως πρέπει να προταθεί σε κάποιο γιατρό της ειδικότητας.»

Ο καρκίνος του μαστού παγκοσμίως η πρώτη αιτία θανάτου

Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι παγκοσμίως η πρώτη αιτία θανάτου. Η Ελλάδα ευτυχώς κατέχει ένα μέσο όρο περίπου στη μέση της παγκόσμιας μέτρησης ανάπτυξης της νόσου. Είναι μια χώρα με έναν σταθερό εμφάνισης νέων περιστατικών. Περίπου 2-3.000 νέα περιστατικά κάθε χρόνο. Το μόνο ευχάριστο που βλέπω μέσα από τις δικές μου μετρήσεις είναι ότι κάθε χρόνο, επειδή η πρόληψη όλο και βελτιώνεται, εμφανίζεται ο καρκίνος σε μεγαλύτερες ηλικίες. Θεωρητικά εμφανίζεται με την εμμηνόπαυση, γύρω στα 55 με 60 έτη, αλλά έχουμε μια αύξηση του χρόνου στα 62 και 63 έτη. Σπάνια στις νεαρότερες ηλικίες και σπάνια και στους άντρες. Και ο άντρας, όμως, μπορεί να νοσήσει από καρκίνου του μαστού.

Όσον αφορά στα σημάδια της κρίσης; Η κρίση έχει επηρεάσει πάρα πολύ την υγεία του ανθρώπου. Το άγχος είναι παράγοντας που δημιουργεί πάρα πολλές ασθένειες. «Η γονιδιακή ταυτότητα των νόσων και το άγχος είναι οι δύο αιτίες που προκαλούν ασθένειες. Ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος. Υπάρχει βέβαια μια χρονική καθυστέρηση στον τρόπο που γίνονται οι εξετάσεις. Εξετάσεις που πρέπει να γίνουν μια φορά το χρόνο, λόγω της κρίσης γίνονται κάθε δύο και τρία χρόνια. Ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί αρκετά κι ό,τι μπορεί να προλάβει το προλαμβάνει.» δηλώνει ο κύριος Χαραλαμπίδης. Μελετώντας ο ίδιος  ιατρικές εξετάσεις από τις Σέρρες μέχρι τον Έβρο συμπεραίνει πώς κάποιες μορφές καρκίνου στο μαστό και στο στομάχι, αν προληφθούν σε αρχικά στάδια, θεραπεύονται ή εξασφαλίζουν ένα προσδόκιμο επιβίωσης 20-25 έτη.

Φώτο:Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος