Κομοτηνή: Ο κος Εύθυμης και ο «μπαξές» του μέσα στην πόλη

Κομοτηνή: Ο κος Εύθυμης και ο «μπαξές» του μέσα στην πόληΤο σπίτι του είναι σε μια πολυσύχναστη γειτονιά της Κομοτηνής. Ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα του δρόμου. Γύρω τριγύρω δεκάδες γλάστρες με ό,τι γευστικό θέλει κανείς να έχει στο τραπέζι του. Η αυλή, το μπαλκόνι, η μικρή ταράτσα και τα πεζοδρόμια γεμάτα με γλάστρες. Γλάστρες με λουλούδια, αλλά – κι αυτό είναι το ιδιαίτερο- γλάστρες με λαχανικά. Γλάστρες με: «Κρεμμυδάκια, δυόσμο, μαϊντανό, σέλινο, σκόρδα, πιπεριές, ντομάτες».

Όπως λέει ο κος Εύθυμης Δαγκούλης, ο ιδιοκτήτης αυτού του ιδιαίτερου μπαξέ μέσα στην πόλη, τα έσπειρε τον Σεπτέμβριο, κάποια από αυτά και κάποια τώρα. «Αν τα σπείρεις τώρα, σε σαράντα μέρες είναι έτοιμα και θα μπορείς να κόψεις να βάλεις στο τραπέζι σου» λέει και προσθέτει ο εργασιομανής συνταξιούχος «Δεν πάω στα καφενεία, πού και πού μόνο, για κανένα ποδόσφαιρο.»
Κομοτηνή: Ο κος Εύθυμης και ο «μπαξές» του μέσα στην πόληΚοιτά με καμάρι τις λεμονιές του. Αγγίζει κορμό και φύλλα, σαν να τις χαϊδεύει κι ύστερα μυρίζει τον αέρα και λέει γεμάτος περηφάνια «Η σύζυγος μαγειρεύει κουκιά, σήμερα τα μάζεψα. Αν σπείρεις, θα φας . Είδες πώς μοσχομυρίζουν στην κατσαρόλα; Τα μάζεψα, τα πότισα, έριξα και το νεράκι που είναι απαραίτητο, θα δώσουν κι άλλο χέρι.» Κάθεται για λίγο στα σκαλοπάτια. Μπροστά του έχει τα κρεμμυδάκια, πίσω τα σκόρδα, πιο εκεί τον μαϊντανό και τον σέλινο. Όποια νοικοκυρά περνά, κοιτά με ενδιαφέρον τον μικρό μπαξέ του. «Όσοι είναι μερακλήδες στέκονται και ρωτάνε. Αυτά που βάζουν ορισμένες σε πειρασμό είναι οι καυτερές πιπεριές…» λέει και γελά.

Ο «μπαξές» σε γλάστρες στην πόλη δεν είναι τίποτα μπροστά στον μπαξέ που έχει δημιουργήσει στο κτήμα του «Αυτό δεν είναι τίποτα, στο κτηματάκι μου έχω τα πάντα! Σκόρδα κρεμμύδια, άνηθο, μαϊντανό, αρακά, σέσκουλα, ρόκα και κουκιά» λέει και προσθέτει: «Κάθε μέρα, μέρα -παραμέρα, τριάντα και χρόνια ασχολούμαι μ’ αυτά. Δεν βαριέμαι, δεν με πειράζει. Μου αρέσει η ενασχόληση με τη γη. Το ευχαριστιέμαι.» λέει ξανά και επιστρέφει στη δουλειά. Μέχρι να βράσουν τα κουκιά παραγωγής του και να έρθει η ώρα για φαγητό προλαβαίνει να ελέγξει την υγρασία σε όλες τις γλάστρες, μια προς μια, κι ας μην είναι λίγες…
Φώτο: Ο κος Εύθυμης και οι γλάστρες του ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος