Κομοτηνή: Ο Mikeius κινεί την περιέργεια για την επιστήμη

Ο Μιχάλης ή Mikeius μιλά με πάθος για την επιστήμη και μέσα από την εκπομπή του στο YouTube με τίτλο: «What The Fact!?» προσπαθεί να την εκλαϊκεύσει. «Το αγαπημένο κομμάτι της επιστήμης είναι η εξελικτική βιολογία γιατί απαντάει τις καλύτερες ερωτήσεις όσον αφορά εμάς τους ανθρώπους.» μας λέει και κάθεται μαζί μας λίγο πριν την έναρξη μιας ακόμη ομιλίας του. «Στην πραγματικότητα δεν θέλω να τους μάθω τίποτα. Θέλω να μάθουν μόνοι τους. Η δική μου δουλειά είναι να τους κινήσω την περιέργεια. Να δει το πιτσιρίκι το επεισόδιο και ακούγοντας στην τάξη το δάσκαλο να αναφέρει ένα όνομα που άκουσε στο video μου να σηκώσει το κεφάλι του και να παρακολουθήσει το μάθημα.» σημειώνει στην παρατήρησή μας ότι πολλοί νέοι τον παρακολουθούν.

Τα επεισόδιά του διαπραγματεύονται τις περισσότερο συναρπαστικές ενδιαφέρουσες ιστορίες από τον κόσμο της επιστήμης. «Δεν θα σας πω για τους τύπους και τους νόμους, αυτά τα μάθατε, όσο τα μάθατε, στο σχολείο εγώ θα σας πάω πίσω από τον τύπο και την ανακάλυψη , στον επιστήμονα. Θα δούμε τι προσωπικότητα είχε, τι δυσκολίες συνάντησε , τι εμπόδια συνάντησε , τη συνεργασία του ή τον ανταγωνισμό με άλλους επιστήμονες, τις ίντριγκες γιατί ο κόσμος της επιστήμης είναι πλούσιος και γεμάτος συναρπαστικές ιστορίες, απορώ γιατί δεν έχουν γίνει ταινίες ακόμη» λέει μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής. Παράλληλα, γυρίζει το χρόνο πίσω, τότε που παιδί της θετικής κατεύθυνσης ακόμη ένιωσε αυτή την ιδιαίτερη έλξη με την επιστήμη.

Κομοτηνή: Ο Mikeius κινεί την περιέργεια για την επιστήμη
Ο Μιχάλης ή Mikeius μιλά με πάθος για την επιστήμη και μέσα από την εκπομπή του στο YouTube με τίτλο: «What The Fact!?»

«Δυσκολευόμουν να γράψω , το γράψιμο , η πρόζα μου παίρνει λίγο παραπάνω από ότι παίρνει στον συνηθισμένο κόσμο γιατί δεν ήμουν καλός στην έκθεση , τώρα βρήκα την πένα μου. Μ’ αρέσουν εντυπωσιακά πράγματα. Για παράδειγμα έχουμε ένα επεισόδιο για ένα δημόσιο έργο που είχε γίνει στο Σικάγο, ήθελαν να δημιουργήσουν αποχετεύσεις, αλλά επειδή το χώμα δεν ήταν κατάλληλο σήκωσαν την πόλη πάνω σε γρύλους, πήραν χιλιάδες γρύλους και σήκωσαν οικοδομικά τετράγωνα, όπως σηκώνουν το αμάξι. Το κέντρο του Σικάγο το 1780 είναι σηκωμένο 4 μέτρα πάνω από τη γη για να περάσει από κάτω το δίκτυο. Αυτό είναι μαγικό, αυτό είναι η επιστήμη για μένα, η καινοτομία και η πρωτοτυπία, αλλά στην υπηρεσία του μέσου ανθρώπου! Βρίσκοντας τον πιο περίεργο και πιο ιδιοφυή τρόπο.» λέει μην κρύβοντας ακόμη και σήμερα τον ενθουσιασμό του.
«Δεν είναι ότι έχουμε μια ιδιαίτερη θέση μέσα στο σύμπαν, είμαστε «παγιδευμένοι» σε ένα κόκκο σκόνης, που περιστρέφεται γύρω από ένα τυχαίο άστρο γύρω από αυτούς τους γαλαξίες. Και το μόνο που κάναμε είναι να κοιτάμε πάνω, να χρησιμοποιούμε το κεφάλι μας και απλά να συμπεραίνουμε και συμπεραίνοντας αποκτήσαμε μια οπτική που μέχρι τότε είχαν οι Θεοί.» δηλώνει ο Μιχάλης και μιλά για το διαδίκτυο, το πολύ πιο προσιτό μέσο για τους νέους δημιουργούς. «Στην τηλεόραση θα ήταν δύσκολο να έχω εκπομπή. Στο YouTube είναι σαν να έχουμε όλοι ένα πειρατικό τηλεοπτικό σταθμό αλλά νόμιμο.» λέει και αποκαλύπτει πως στις αρχές Φεβρουαρίου έρχεται η 4η σεζόν «What a fact». «Κάναμε ένα ωραίο επεισόδιο για τη μνήμη των φυτών και μάλιστα εκπαιδεύσαμε ένα φυτό, του μάθαμε κάτι καινούριο. Θα έχουμε και μια καινούργια εκπομπή ,επιστημονική, αλλά πιο απλή. Θα απαντάμε σε πιο απλές ερωτήσεις του τύπου: «γιατί τα καρότα είναι πορτοκαλί;» Ή «γιατί οι ζεύγες έχουν ρίγες;»

Το πρώτο του επεισόδιο μετρά ήδη κοντά στο 1εκ views. « Η τηλεόραση παραδόξως παρά την επιτυχία που έχουν οι επιστημονικές εκπομπές στο You Tube δεν έχει δώσει έδαφος» σημειώνει και σπεύδει να δώσει τη συμβουλή του στους χρήστες του διαδικτύου: « Ο απαράβατος κανόνας είναι ο ίδιος που είναι και στην κανονική ζωή, η κριτική σκέψη . Αυτό θα σε πάει μπροστά, πρέπει να μάθεις λίγο όχι τι να σκέφτεσαι αλλά πώς να το σκέφτεσαι, πώς να κρίνεις, πώς να φιλτράρεις την πληροφορία. Μεγαλώσαμε σε μια εποχή που ήταν δύσκολο να βρεις πληροφορία, τώρα δεν είναι δύσκολο να βρεις αλλά δύσκολο να φιλτράρεις ένα ποτάμι πληροφορίες που έρχεται πάνω σου και δυστυχώς το σχολείο δεν έχει κάτι τέτοιο τόσο εξειδικευμένο . Το σχολείο σου δίνει έτοιμη την γνώση αυτή είναι και πάρτη σαν δόγμα. Ενώ στην εκπομπή μου παρουσιάζουμε όχι τι ανακάλυψε ο Αϊνστάιν αλλά πώς το ανακάλυψε.» Μάλιστα κλείνοντας αναφέρει το παράδειγμα του κορυφαίου επιστήμονα « Ο Αϊνστάιν έκανε λάθη , αλλά είχε το σθένος να τα δεχτεί κι όταν τον διόρθωσε ένας άσημος, τότε αστρονόμος του έσφιξε το χέρι και του είπε σε ευχαριστώ που με έβγαλες από την πλάνη μου. Πρέπει να είσαι ταπεινός και έτοιμος να σε διορθώνουν . Έτοιμος να συναντιέσαι με ανθρώπους, οι οποίοι να σου λένε πόσο άδικο έχεις, αυτό είναι το βασικό κομμάτι της πνευματικής καλλιέργειας του ανθρώπου.»
Φώτο: Mikeius ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία- video: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος