Κομοτηνή: Ο μοναδικός κάτοικος της Κερασιάς και το μεταναστευτικό

Στον οικισμό της Κερασιάς του Δήμου Ιάσμου, σε υψόμετρο 630 μέτρα, ζει ο κ. Σωτήρης Πουπουζής, συνταξιούχος δικηγόρος. Είναι ο μοναδικός μόνιμος κάτοικος του όμορφου, πλην όμως εγκαταλειμμένου χωριού. Κάθε Σαββατοκύριακο ανεβαίνουν κι άλλοι στον οικισμό, κάτοικοι της πόλης που διαθέτουν εκεί εξοχική κατοικία, αλλά καθημερινά, μόνο εκείνος ζει εκεί ή σχεδόν μόνος, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν λείπουν και οι… «επισκέπτες».

Κομοτηνή: Ο μοναδικός κάτοικος της Κερασιάς και το μεταναστευτικό
Ο κος Σωτήρης Πουπουζής

Μεταδημότευσε στην περιοχή θέλοντας να απολαύσει τη φύση, την ηρεμία, την ησυχία μακριά από τους αγχώδεις ρυθμούς της πόλης. Όμως τον τελευταίο καιρό δύστυχοι άνθρωποι, όπως λέει, Αλγερινοί και Μαροκινοί οικονομικοί μετανάστες , επιδιώκοντας μια καλύτερη ζωή περνούν από την Κερασιά ακολουθώντας άγνωστα μονοπάτια τα οποία ελπίζουν ότι θα τους οδηγήσουν σε ένα καλύτερο αύριο. «Πεινασμένοι, ρακένδυτοι, άνθρωποι ξυπόλητοι ανοίγουν τα σπίτια και κλέβουν κάνοντας ζημιές» δηλώνει ο κος Πουπουζής σημειώνοντας: «Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί.»

Καλύτερη αστυνόμευση με συχνές περιπολίες ζητά ο μοναδικός μόνιμος κάτοικος της Κερασιάς
Όπως εξηγεί το Συνοριακό Τμήμα του Ιάσμου καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες, ωστόσο, οι δυνάμεις που διαθέτει είναι περιορισμένες και η έκταση που πρέπει να αστυνομευθεί είναι μεγάλη. «Το θέμα όχι μόνο παραμένει, αλλά κάθε μέρα γίνεται και πιο έντονο, τα «κύμματα» που διέρχονται είναι αυξημένα. Ομάδες των επτά, των δέκα, των δεκαπέντε ατόμων ηλικίας από 18-20-21 ετών. Είναι νέα παιδιά που αναζητούν την τύχη τους, δεν είναι πρόσφυγες πολέμου. Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι να τους φιλοξενήσουμε. Κι αυτοί είναι δύστυχοι αλλά δεν έχουν τα στοιχεία του πρόσφυγα. Είναι οικονομικοί μετανάστες, ψάχνουν ένα καλύτερο μέλλον, αλλά κάνουν ζημιές: μπαίνουν στα σπίτια, κλέβουν κοτόπουλα, ανάβουν φωτιές στο δάσος, το καλοκαίρι μάλιστα κινδύνευσε να πάρει φωτιά. Ευτυχώς την προλάβαμε. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο χρονίζει και δεν ξέρω πώς θα αντιμετωπιστεί » δηλώνει προβληματισμένος ο μοναδικός κάτοικος της Κερασίας και μιλά γι ένα κλίμα ανασφάλειας που δημιουργείται με την υποψία ότι κάποιοι από αυτούς πιθανόν να είναι πρώην μέλη του ISIS. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο κος Πουπουζής, κάποιοι φέρουν πάνω τους φονικά μαχαίρια και είναι εκπαιδευμένοι. «Ίσως κάποιοι από αυτούς να επιτεθούν. Ήδη έχει καταγραφεί ένα περιστατικό στο Δέρειο. Μάλιστα έχουν αναφερθεί και κλοπές αυτοκινήτων. Μετακινούνται όσο γίνεται βορειότερα προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα με σκοπό να περάσουν πίσω από την Ξάνθη και να κινηθούν προς τη Δράμα. Σκοπός τους να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη. Ταλαίπωροι άνθρωποι, κουρασμένοι, πεινασμένοι, εξαντλημένοι ξεκινούν από τον Έβρο με τα πόδια. Άνθρωποι είναι, όταν πεινάει θα τον σπλαχνιστείς, θα του δώσεις κάτι να φάει,αλλά υπάρχει ο φόβος για το ενδεχόμενο να επιτεθούν κι όταν δεν ήμαστε εκεί να κλέψουν. Έχουμε ήδη πολλά περιστατικά διαρρήξεων.»

Αυτό που προτείνει ο κος Πουπουζής είναι καλύτερη αστυνόμευση. Με τις υπάρχουσες, όμως, δυνάμεις δεν μπορεί να γίνει. «Θέλει επιπλέον έμψυχο προσωπικό, με υλικοτεχνική υποδομή και να γίνονται περιπολίες. Δεν μπορούν λίγα άτομα να αστυνομεύουν από την Κομοτηνή μέχρι την Ξάνθη.» δηλώνει
Η Ευρώπη να τους ενισχύσει στις χώρες τους
Τέλος, ερωτηθείς για τον τρόπο αντιμετώπισης συνολικά του ζητήματος σημειώνει ότι: «Το προσφυγικό πρέπει να το ξεχωρίζουμε. Άλλο οι πρόσφυγες άλλο οι μετανάστες. Οι πρόσφυγες πολέμου κι αυτοί που διώκονται για τα πολιτικά τους φρονήματα δικαιούνται και ασύλου και να υποβάλλουν αίτηση, να φιλοξενηθούν, να προστατευθούν. Αλλά όταν βλέπει κανείς Αλγερινούς, Μαροκινούς , ή από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν τότε συμπεραίνει πώς αυτοί δεν έχουν λόγους πολιτικούς ή δεν διώκονται για τα φρονήματα τους. Φεύγουν αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Αλλά την καλύτερη ζωή δεν σημαίνει ότι θα καταφέρουν να τη ζήσουν είτε στην Ελλάδα, είτε στη Γερμανία, είτε οπουδήποτε αλλού διότι αυτοί δεν θα τύχουν ασύλου. Με ποιο τρόπο θα παραμείνουν;» αναρωτιέται επισημαίνοντας πως θα πρέπει η Ευρώπη, αν θέλει, να τους ενισχύσει στους τόπους καταγωγής τους, στις χώρες τους. «Αυτά τα λεφτά που δίνει για να γίνονται εδώ κέντρα υποδοχής ή στις ΜΚΟ, ας τα δώσει εκεί για να μείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους. Διότι αυτοί πώς θα αφομοιωθούν εδώ, με ποιόν τρόπο;» αναρωτιέται ξανά μην κρύβοντας τον προβληματισμό του.
Φώτο: Ο κος Σωτήρης Πουπουζής, συνταξιούχος δικηγόρος -μόνιμος κάτοικος Κερασιάς ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος