«Καθημερινά όλοι μας, ακόμη και με γυμνό μάτι, παρατηρούμε κάποιες αλλαγές στον Πλανήτη μας. Υπάρχουν κι άλλες που γίνονται αλλά δεν φαίνονται.  Χρειαζόμαστε πιο προηγμένη τεχνολογία για να καλύψουμε μεγάλες εκτάσεις και να κάνουμε καθημερινές ή και ακόμη συχνότερες παρατηρήσεις» δηλώνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, η κα Αλεξάνδρα Γκεμιτζή με αφορμή ομιλία της στην Ακαδημία της Περιφέρειας και σημειώνει: «Υπάρχουν αυτοί που αμφισβητούν και αυτοί που δέχονται την κλιματική αλλαγή. Εγώ φυσικά και δέχομαι ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή, αλλά υπάρχουν κι αντιδράσεις. Σύντομα θα παρουσιάσουμε μια μελέτη στην Αυστρία με την οποία δείχνουμε ότι αυξάνει η φυτό-κάλυψη. Η γη αντιδρά, «πρασινίζει», απορροφά περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα.»

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, την κα Αλεξάνδρα Γκεμιτζή

Σύμφωνα με την νεαρή επιστήμονα το διοξείδιο του άνθρακα βοηθά και  είναι ήδη  αυξημένο στην ατμόσφαιρα. Όπως ένα θερμοκήπιο ευνοεί την ανάπτυξη των φυτών, έτσι  συμβαίνει και με την γη. «Υπάρχει ένα ποσοστό, ένα όριο, πάνω από το οποίο δεν θα υπάρχει επιστροφή, η βλάστηση δεν θα μπορεί να βοηθήσει και η θερμοκρασία θα αυξάνεται ανεξέλεγκτα. Αυτό το όριο προσπαθούμε να μην φτάσουμε» σημειώνει πιστεύοντας πως σ΄αυτόν τον αγώνα στο πλευρό του Πλανήτη για την σωτηρία του χρειαζόμαστε όλοι. «Ο καθένας θα πρέπει να ξυπνάει το πρωί και να σκέφτεται: «Τι θα κάνω για τον πλανήτη;» και το βράδυ που κοιμάται να λέει: «Τι έκανα για τον πλανήτη;» Θα πρέπει να είναι έργο ζωής όλων μας.»

Όπως σημειώνει η κα Γκεμιτζή «Οι περισσότεροι που αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή, εστιάζουν στην αβεβαιότητα.  Όντως οι επιστήμονες έχουν μεγάλη αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο. Η αβεβαιότητα δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει στο να μην πάρουμε κανένα μέτρο.»

Σήμερα η Ε.Ε. εφαρμόζει μια πάρα πολύ αυστηρή πολιτική ως προς το περιβάλλον. «Χαίρομαι που ανήκουμε σ’ αυτήν. Έχουμε κι αρκετές παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας δυστυχώς. Όμως θεωρώ ότι η Ε.Ε. βοηθάει με τα μέτρα που πήρε σε αντίθεση με τον Αμερική και τον πρόεδρό της.»

Όσον αφορά στην Ελλάδα; «Όντως πρασινίζει βάσει των τελευταίων δεδομένων από δορυφορικές παρατηρήσεις. Παρατηρήσεις των τελευταίων είκοσι χρόνων», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει. Επειδή, όμως μια επάνοδος στην Βιομηχανία είναι επιθυμητή, «όλοι την θέλουμε για να έχουμε οικονομική ανάπτυξη», αυτή θα πρέπει να γίνει με όρους βιώσιμης ανάπτυξης κι όχι αλόγιστης ανάπτυξης και ληστρικής ανάπτυξης των πόρων, όπως επισημαίνει η κα Αλεξάνδρα Γκεμιτζή . «Επιτυγχάνεται;» την ρωτάμε «Επιτυγχάνεται κι έχουμε την Τεχνολογία να το πετύχουμε 100% σε όλους τους τομείς.» απαντά και προτρέπει « Ποτέ δεν καταθέτουμε τα όπλα. Να προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο, αυτή είναι στάση ζωής που πρέπει να έχουμε όλοι οι άνθρωποι. Να προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο.»
Φώτο: Αλεξάνδρα Γκεμιτζή ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: