Όταν ζύγωνε μεσημέρι ο κος Τάσος Σταυρίδης έκανε ένα μικρό διάλειμμα για λίγο φαγητό κι αμέσως συνέχιζε τη δουλειά στο εργαστήριο του. Μάστορας από τους λίγους με ταλέντο, έμπνευση, μεράκι και διάθεση για δουλειά ετοίμαζε τα άρματα που θα έπαιρναν μέρος στην καρναβαλική παρέλαση των Σαπών, κρατώντας μυστική τη θεματολογία μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Κάτοικος των Σαπών και σήμερα, η «ψυχή» της διοργάνωσης του Καρναβαλιού της περιοχής μέχρι το 2002 που ήταν και η χρονιά της συνταξιοδότησης, δεν ασχολείται πια. Κι έτσι η είδηση που έφτασε στα αυτιά του ότι 18 χρόνια μετά θα γίνει και πάλι μια προσπάθεια από την πλευρά του δήμου να αναβιώσει εκείνο το καρναβάλι τον ενθουσίασε. «Με την αλλαγή της τότε δημοτικής αρχής και τη δική μου συνταξιοδότηση το Καρναβάλι αφέθηκε πίσω.» δήλωσε ο κος Τάσος Σταυρίδης στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στάθηκε με χαμόγελο στις γαϊδουροδρομίες…

«Οι γαϊδοροδρομίες γινόντουσαν πάντα πριν τη βασική παρέλαση. Οι επισκέπτες περνούσαν την ώρα τους παρακολουθώντας τες μέχρι να έρθει η ώρα της έναρξης της παρελάσεως. Ερχόταν οι ιδιοκτήτες μαζί με τα γαϊδουράκια τους, άλλοι τα ίππευαν και οι ίδιοι στους αγώνες και άλλοι τα έδιναν σε άλλους αναβάτες για να πάρουν μέρος κι έτρεχαν στον διαγωνισμό. Ο κάθε γάιδαρος έπαιρνε δώρο μια μπάλα χόρτο και ο αναβάτης το κύπελλο ή το μετάλλιο της συμμετοχής.» θυμάται ο κος Τάσος και προσθέτει πως ερχόταν πάρα πολύς κόσμος να τις παρακολουθήσει σκορπώντας πολύ γέλιο. «Στην εποχή μας σιγά – σιγά αρχίζουν και χάνονται τα γαϊδουράκια τα τετράποδα» λέει με το γνωστό του χιούμορ προσθέτοντας πως «αφού γίνεται η προσπάθεια, κάτι καλό θα παρουσιαστεί.»

Παλαιότερα ο κος Τάσος Σταυρίδης, ως κατασκευαστής και υπεύθυνος, αναλάμβανε όλη την ευθύνη της παρέλασης. «Από την κατασκευή μέχρι την παρουσίαση των αρμάτων ήμουν εγώ ο υπεύθυνος» λέει και προσθέτει πως στις μέρες δόξης του Καρναβαλιού στην παρέλαση συμμετείχαν 19 άρματα, άρματα. Άρματα τέλεια, καλλιτεχνικά, δίχως προχειρότητες. «Ήμουν τελειομανής, ήθελα αυτό που θα κάνω να είναι ωραίο, να το θαυμάζουν όλοι.»

Σύμφωνα με τον κο Σταυρίδη το καρναβάλι των Σαπών είχε ποικίλη θεματολογία για να γίνεται αρεστό σε μικρούς και μεγάλους, με παιδική σάτιρα, αλλά και σάτιρα για τους πολιτικούς, τους αιρετούς. «Σατιρίζαμε τα πάντα χωρίς περιορισμούς. Ό,τι μας κατέβαινε στο μυαλό το κάναμε» δηλώνει και προσθέτει «Η δική μου γνώμη είναι ό,τι μπορεί ο καθένας να δίνει στον τόπο του, να το δίνει. Είναι καλό για τον τόπο μας, έμεινε λίγο πίσω και δεν του αξίζει να μείνει εκεί. Για το καλό των νέων θα πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί.»
ρεπορτάζ-κείμενο:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: