Τον τουριστικό αναπτυξιακό τους προσανατολισμό παρουσιάζουν με κάθε ευκαιρία οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό, ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες κ.α. Για παράδειγμα στην συνάντηση που είχαν με την ΥΜΑΘ, κα Ελευθερία Χατζηγεωργίου παρουσίασαν τις προτάσεις τους προσδοκώντας ότι κάποια από τα αιτήματα τους θα πραγματοποιηθούν.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ανέφεραν μεταξύ άλλων την ανάγκη δημιουργίας αντιδημαρχίας τουρισμού η οποία θα αποτελείται από άτομα με κάποια γνώση και με μόνιμο προσωπικό ώστε να διασφαλιστεί συνέχεια στο έργο. Πρόσθεσαν μάλιστα πως θα ήταν ιδανική η συνεργασία με γραφείο DMO (Destination Management Organization ) για μια τριετία. Ίσως μια τέτοια συνεργασία να γίνει σε επίπεδο περιφέρειας και κάθε Δήμος να έχει τα οφέλη από το γραφείο με μειωμένο κόστος.

Σκοπός, όπως εξήγησαν θα είναι οι επαφές με πρακτορεία για συνέδρια, εκδρομικό τουρισμό, προώθηση της περιοχής μέσω «πακέτων» (τριήμερα Θράκη κ.α.) αλλά και η δημιουργία και λειτουργία ιστοσελίδας τύπου «visitkomotini.gr» καθώς και ενεργή παρουσία σε social media (facebook, tripadvisor, instagram). Επίσης, επίβλεψη παραγωγής βίντεο και φωτογραφικού υλικού για την παραπάνω χρήση. Αλλά και αναγνώριση ευκαιριών και στοχοθεσία για την επόμενη δεκαετία σε επίπεδο τουρισμού.

Από τις προτάσεις των ασχολουμένων με τον τουρισμό δεν έλειψαν ιδέες γα συνεργασία με Marketing Greece, βελτίωση συνεδριακών χώρων (Παπανικολάου, ΡΕΞ ) ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν σε μικρά περιφερειακά συνέδρια. Μεγαλύτερη κινητικότητα σε πολιτιστικές εκδηλώσεις με την οργάνωση να γίνεται σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες χορηγούς. Ιδιαίτερη σημασία δίνουν και αυτή την τουριστική περίοδο στο θέμα της λειτουργίας του τελωνείου της Νυμφαίας. Ζητούν την βελτίωση της λειτουργίας για να μην σημειώνονται καθυστερήσεις και να γίνεται καλύτερος έλεγχος. Παράλληλα, προτείνουν στο ίδιο σημείο στήσιμο κάποιου είδους περιπτέρου stand ή πινακίδας για την πόλη και το Φανάρι. Απαραίτητη κρίνουν πως είναι η συνεργασία φορέων ώστε να αναδειχθούν ή να δημιουργηθούν αναγνωρίσιμα παραδοσιακά προϊόντα και χώροι. Αλλά και αξιοποίηση των μουσουλμανικών μνημείων της πόλης.

Οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες της Ροδόπης ζητούν την εκπόνηση- μελέτη για την καλύτερη αξιοποίηση του Δάσους της Νυμφαίας, της Μαρώνειας (το σπήλαιο, το λιμάνι, το χωριό). Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο ξενοδόχος Νάσος Τσούκας τόνισε πως σημαντικά αποτελούν και τα θέματα της καθημερινότητας ζητήματα όπως: η καθαριότητα, η φροντίδα των δημοσίων χώρων, η αντιμετώπιση του θέματος των αδέσποτων. Όσον αφορά ειδικότερα στο Φανάρι της Ροδόπης για μια ακόμη χρονιά μιλούν για: ι) οργανωμένη αξιοποίηση της παραλίας ιι) ξεκαθάρισμα του τρόπου αξιοποίησης των ανεκμετάλλευτων «φιλέτων» τύπου Barracuda ιιι) βελτίωση και στήριξη λειτουργίας λιμανιού.

«Θέλουμε να βοηθήσει η κυβέρνηση να βελτιωθούν οι υποδομές στην περιοχή μας» δήλωσε ο κος Τσούκας σημειώνοντας πως θα πρέπει η επιχειρηματικότητα να «ανθίσει» ανεμπόδιστα. «Το σημαντικό είναι να μην βάζει το κράτος εμπόδια και τρικλοποδιές στο επιχειρείν και να αφουγκραστεί λίγο τις ιδιαιτερότητες που έχει η περιοχή μας, τα προβλήματα και τις ευαισθησίες. Να ευνοήσουμε τον υγιή ανταγωνισμό, την επιχειρηματικότητα ώστε να φέρουμε τον κόσμο που επιθυμούμε στην περιοχή» σημείωσε ο κος Τσούκας.
Φώτο: Στιγμιότυπο από την τελευταία σύσκεψη παρουσία της ΥΜΑΘ ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: