Κομοτηνή: «Όχι άλλη Ελένη»

Εκδήλωση με θέμα: «Οικογένεια, κοινωνία, εκπαίδευση: ο ρόλος τους στην πρόληψη της βίας κατά των γυναικών» οργανώνει αύριο στις 7.30μμ στην αίθουσα 2 , κτίριο Β το Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του ΔΠΘ (Τ.Γ.Φ.Π.Π.Χ.) τιμώντας την 25η Νοεμβρίου, παγκόσμια ημέρα «Εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών».

«Το μόνο αντίδοτο στην κρίση είναι η παιδεία και ξεκινάει από το σπίτι» τα λόγια της Ελένης Αρβελέρ υπενθύμισαν μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής η πρόεδρος του Τμήματος, κα Μαρία Δημάση και η Ειδική Επιστήμων κα Κερατσώ Γεωργιάδου. «Ήταν μια ιδέα της Κερατσώς Γεωργιάδου η οποία έχει ασχοληθεί με το ρόλο των γυναικών και το ρόλο των γυναικών της μειονότητας και είπαμε ναι γιατί θέλουμε οι φοιτητές μας να έχουν μια όσμωση των πραγμάτων και γιατί πιστεύουμε ότι η ελληνική κοινωνία διαρρηγνύει τα ιμάτια της κάθε φορά που βλέπει κάτι τραγικό να συμβαίνει, ενώ θα έπρεπε να λειτουργεί προληπτικά.» δήλωσε η κα Δημάση προσθέτοντας πως η κακοποίηση γυναικών είναι αποτέλεσμα ρατσισμού, γιατί ο ρατσισμός είναι δράση κι όχι απλώς ένα ιδεολογικό κατασκεύασμα, δράση η οποία έχει στόχο να αναγκάσει κάποιον σε υποτελή διαβίωση στερώντας του το αγαθό της ζωής, την πρόσβαση σε υπηρεσίες, στην εξέλιξη κ.ο.κ.

Κομοτηνή: «Όχι άλλη Ελένη»
Η κα Μαρία Δημάση

«Είναι καλό να μιλήσουμε στους φοιτητές και στις φοιτήτριες μας για το τι συμβαίνει και κυρίως για το πώς αυτά που συμβαίνουν μπορούν να προληφθούν. Διότι Μετά από 41 χρόνια στην εκπαίδευση έχω βαθιά την πεποίθηση μέσα μου ότι θα πρέπει να προλαμβάνουμε πάντα γιατί μετά δύσκολα θεραπεύονται τα πράγματα και σ’ αυτό η Κερατσώ βοήθησε πάρα πολύ. Φτιάξαμε ένα πρόγραμμα μιας εκδήλωσης σύντομης αλλά περιεκτικής κυρίως με παιδαγωγικό χαρακτήρα.» τονίζει η κα Δημάση και η κα Γεωργιάδου αποκαλύπτει ««Πέρσι συγκλονίστηκα με την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο. Καταχώνιες δυνάμεις έσπρωξαν αυτά τα παιδιά να πράξουν αυτό το έγκλημα. Δυνάμεις τις οποίες ο άνθρωπος για να επιβιώσει στον πλανήτη τις πάτησε και τις έχωσε στη γη, δυστυχώς όμως βγήκαν σ’ αυτή την περίπτωση. Θα θέλαμε με αυτή την εκδήλωση να προστατέψουμε τους φοιτητές μας. Ο ρόλος του δασκάλου, του καθηγητή, ακόμη και του πανεπιστημιακού πρέπει να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, της προστασίας των παιδιών».

Μαρία Δημάση:«Στους άνδρες θα λέγαμε: «Σεβάσου» και στις γυναίκες «να διεκδικείς»»

Η κα Γεωργιάδου θα αναφερθεί σε γυναίκες από το χώρο των θετικών επιστημών, που αν και ανακάλυψαν σπουδαία πράγματα, τα ονόματα τους ωστόσο δεν είναι γνωστά. «Θέλουμε να αναπτύξουμε το θαυμασμό από τα αγόρια που θα μάθουν γι αυτές τις γυναίκες. Λείπει ο σεβασμός, ο θαυμασμός και η εκτίμηση. Μας έχουν μάθει με τρόπο τέτοιο που να περνά το μήνυμα ότι οι γυναίκες δεν μπορούν κι αυτό δεν είναι αλήθεια.» δηλώνει η κα Γεωργιάδου και η κα Δημάση προσθέτει «Και οι κοινωνικές δεξιότητες που καλλιεργούνται και αναπτύσσονται με κύρια ευθύνη της Οικογένειας, της μικροκοινωνίας και της κοινότητας. Στη Θεσσαλία ακόμη και σήμερα είναι «το παιδί και το κορίτσι».» Σύμφωνα με την ίδια ο ρατσισμός εναντίον των γυναικών είναι κοινωνικός ρατσισμός και δημιουργεί πρόβλημα στη γυναίκα παρά τις μεγάλες αλλαγές. Όσον αφορά στο κλίμα που επικρατεί στο Τμήμα μεταξύ των δύο φύλων; «Γενικότερα έχουμε πολύ καλούς φοιτητές απόρροια του οικογενειακού κλίματος που επικρατεί στο Τμήμα μας» δηλώνει η κα Δημάση και στέλνει το μήνυμά της: «Στους άνδρες θα λέγαμε: «Σεβάσου» και στις γυναίκες «να διεκδικείς»» και η κα Γεωργιάδου προσθέτει «Όχι άλλη Ελένη».

Όσον αφορά στο πρόγραμμα της εκδήλωσης, σύμφωνα με την κα Γεωργιάδου, έχει ως εξής:
19.30΄ Κερατσώ Γεωργιάδου (ΕΔΙΠ, ΤΓΦΠΠΧ): Ένα πουλί δεν μπορεί να πετάξει με ένα μόνο φτερό: Γυναίκες μέσα στους αιώνες 19.45΄ Ευστρατία Γκουντουδάκη, Ελισάβετ Λιούρτα (Κοινωνική λειτουργός, Ψυχολόγος, Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κομοτηνής): Η βία κατά των γυναικών 20.00΄ Μιχαήλ Σεβδυνίδης (Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης): Ενδοοικογενειακή βία και ο ρόλος της Αστυνομίας 20.15’ Βάσω Θεολόγη (Διδάκτορας Εγκληματολογίας- Ειδική Επιστήμων Νομικής Δ.Π.Θ.): Τεχνολογία και όψεις θυματοποίησης 20.30΄ Νίκος Καραταράκης (Φοιτητής ΤΓΦΠΠΧ): τραγούδι «Αχ Ελένη», στίχοι Χρόνης Αηδονίδης 20.40΄ Στέλλα Θεολόγου (Διδάκτορας ΔΠΘ): Δράσεις για την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών 20.55΄ Μαρία Δημάση, (Καθηγήτρια ΤΓΦΠΠΧ-ΔΠΘ): Πώς θα ραγίσει το γυαλί…; 21.10΄ Κώστας Μαυρίδης (Εκπαιδευτικός): Το ιερό θηλυκό (μονόπρακτο)
Φώτο: Μαρία Δημάση Κερατσώ Γεωργιάδου ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος