Την άποψη ότι η επένδυση της εξόρυξης χρυσού σε Ροδόπη και Έβρο δεν ήταν και δεν είναι αναπτυξιακή , καθότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη κατέθεσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ροδόπης, ο κος Ανέστης Βαφειάδης. «Η άποψη της κοινωνίας είναι γνωστή. Έχει εκφραστεί πάμπολλες φορές. Δεν έχει αλλάξει κάτι» δήλωσε προσθέτοντας πως « Εμείς έχουμε πει ένα δυνατό όχι σαν τοπική κοινωνία. Παραγωγικοί φορείς και Τοπική Αυτοδιοίκηση εμμένουμε στην παρούσα θέση μας δεν έχει αλλάξει κάτι.»

Ο κος Ανέστης Βαφειάδης

Παράλληλα, εξέφρασε την ευχή ο Πρωθυπουργός , αυτό που είπε στην τελευταία αποστροφή του λόγου του στην ομιλία του στη ΔΕΘ, ότι δηλαδή θα αφουγκραστεί την Τοπική Κοινωνία, να το κάνει και να μην προχωρήσει την επένδυση. «Αν υπάρχει κάτι καινούργιο, εδώ είμαστε. Όμως με τις παρούσες συνθήκες και με ό,τι έχει προτείνει η εταιρεία η στάση μας είναι αρνητική. Για 100 και για 200 θέσεις δεν μπορούμε να «κάψουμε» την περιοχή για τα υπόλοιπα χίλια χρόνια γιατί αυτό θα συμβεί.»

Ο Τουρισμός στη Ροδόπη
Αναφερόμενος δε στο θέμα της περιορισμένης τουριστικής κίνησης στη Ροδόπη σημείωσε πως: «Όπως όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την περιοχή, έτσι και ο Τουρισμός στη Ροδόπη. Πολλά χρόνια η ίδια «καραμέλα» , τα ίδια υπομνήματα, τις ίδιες προτάσεις και τελικό αποτέλεσμα μηδέν από μηδέν μηδέν». Για να προσθέσει αμέσως μετά: « Ένα μόνο θα πω, έχουν να συνεδριάσουν οι Επιτροπές Τουρισμού στη Ροδόπη, στο Δήμο Κομοτηνής πάνω από ένα χρόνο, ο δε δήμος Μαρωνείας δεν έχει καν Επιτροπή Τουρισμού!»
Όπως τονίζει ο κος Βαφειάδης με την ελπίδα ότι όσοι εκλέχτηκαν για πρώτη φορά ή όσοι επανεξελέγησαν να δουν το ζήτημα αυτό καλύτερα και να ασχοληθούν σοβαρά με τον τουρισμό μια που μπορεί να γίνει ένας μικρός πυλώνας ανάπτυξης. «Δεν ονειροβατούμε ξέρουμε τις δυνατότητες της περιοχής, αλλά μπορούμε το κάτι καλύτερο από το τίποτα που ζούμε τώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά για να αναφέρει ως παράδειγμα του αργού τρόπου που κινούνται τα πράγματα στην περιοχή το θέμα του Τελωνείου του Κάθετου Άξονα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα Ροδόπης –Κίρτζαλι. «Έχουμε κάνει χιλιάδες παρεμβάσεις κι υπομνήματα, χάνονται μεταξύ Περιφέρειας και Δήμων και τούμπαλιν τόσα χρόνια» τελειώνοντας με την ευχή-προτροπή : «Ελπίζουμε η νέα αρχή σε όλα τα επίπεδα να βοηθήσει ώστε όλοι μαζί, συλλογικά, να έχουμε ένα σχέδιο, ένα όραμα και να μπορέσουμε του χρόνου τέτοιον καιρό να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι στον τουρισμό »
Φώτο: Ο κος Ανέστης Βαφειάδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ροδόπης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: