Προετοιμάζονται για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο οποίο έχουν δηλώσει συμμετοχή 150 αθλητές από όλη την Ελλάδα. Ο Ορειβατικός Σύλλογος της Κομοτηνής (Ο.Σ.Κ.) δεν θα λείπει από την κορυφαία συνάντηση. Οκτώ αθλητές του ήδη προετοιμάζονται εντατικά.

Επιμονή και υπομονή
«Είναι δύσκολο άθλημα χρειάζεται επιμονή και υπομονή. Γυμνάζεται όλο το σώμα, γίνεται δουλειά και στον τομέα της ψυχολογίας, που είναι βασικό χαρακτηριστικό αυτού του αθλήματος. Δεν είναι εύκολο να είναι κανείς κρεμασμένος και να αναζητά την επόμενη σωστή κίνηση.» δηλώνει ο Αρχοντής Εξακοϊδης, προπονητής του Ο.Σ.Κ.

Στο αγωνιστικό Τμήμα της αναρρίχησης εντάσσονται παιδιά ηλικίας από έξι ετών έως μαθητές λυκείων. Παράλληλα, λειτουργεί και Τμήμα ενήλικων. Συνολικά σαράντα παιδιά κρεμιούνται με επιδεξιότητα από το σκοινί και αναρριχώνται.

Όλη η δουλειά γίνεται σε ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ, όπου βρίσκεται και η πίστα αναρρίχησης. Πίστα η οποία δεν πληροί τις προδιαγραφές όλων των αγώνων. Σύμφωνα με τον κ. Αντώνη Καμπά, γυμναστής ο ίδιος, αλλά  γονιός δύο παιδιών που ασχολούνται με  την αναρρίχηση τα οφέλη είναι πολλά, καθώς γυμνάζει τα πάντα, σώμα και μυαλό. «Είναι ένα άθλημα με υψηλές απαιτήσεις, άγνωστο στον κόσμο. Άθλημα παραμελημένο από τους πάντες. Πριμοδοτούνται το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ.» σημείωσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας με νόημα πως «Ένα χώρο για να κάνουμε ένα επίσημο πρωτάθλημα, καθώς ο χώρος αυτός δεν είναι πιστοποιημένος, δεν έχουμε, παρά το γεγονός ότι οι αθλητές μας γυρίζουν με μετάλλια. Όλοι οι γονείς ακολουθούμε και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, χρειαζόμαστε,όμως, βοήθεια από τους φορείς.»
Όσον αφορά στους ίδιους τους αθλητές αυτοί παρά τις δυσκολίες φαίνεται πως απολαμβάνουν κάθε στιγμή. Παράδειγμα αποτελεί η Κατερίνα Καμπά. « Όταν φτάνω σε ένα σημείο για πρώτη φορά, νιώθω πολύ χαρούμενη. Γνώρισα πολλά παιδιά λόγω της αναρρίχησης.» δηλώνει και η Όλγα Εξακοϊδη που κατάφερε μέχρι τώρα να συγκεντρώσει 12 μετάλλια από αγώνες σε Ελλάδα και εξωτερικό μιλά για ένα « πολύ δύσκολο άθλημα, που θέλει δύναμη στα χέρια και σε όλο το σώμα.» Δώδεκα μετάλλια με την κύρια προπόνηση για να φτάσει σ’ αυτά να γίνεται σε μια πίστα, από τις ελάχιστες πίστες που υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά η οποία δεν πληροί τις προδιαγραφές.
Φώτο: Στιγμιότυπα από την προπόνηση ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: