Κομοτηνή: Οι Δασεργάτες της Ροδόπης

Η Στέλλα, η Σούλα και ο Άκης είναι τρεις από τους Δασεργάτες της Ροδόπης, τους αφανείς «ήρωες» που κατάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα να αλλάξουν εντελώς την εικόνα του δάσος της Νυμφαίας. Όχι μόνο τη διαδρομή που βλέπει κανείς με το αυτοκίνητο, αλλά και αρκετά χιλιόμετρα δρόμων και παραδρομών που οδηγούν σε αθλητικές εγκαταστάσεις ή σε άλλου τύπου εγκαταστάσεις ή στα διπλανά χωριά, τα καθάρισαν σπιθαμή προς σπιθαμή κάνοντας τους και πάλι προσπελάσιμους.

Κομοτηνή: Οι Δασεργάτες της Ροδόπης«Κάναμε τις εργασίες μαζί με τη βοήθεια και του Δήμου και της Πυροσβεστικής,μας βοήθησαν στην μεταφορά, ανοίξαμε δρόμους για την Π/Υ εξασφαλίζοντας την πρόσβασή τους, «συμμαζέψαμε» το δάσος απομακρύνοντας σκουπίδια και κλαδιά, όλη τη βιομάζα. Εργασίες για τον καθαρισμό του δάσους που διήρκεσαν τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Άπειρα φορτηγά, με τόνους σκουπιδιών και ξερών κλαδιών.» δηλώνει η Στέλλα και ο Άκης εξηγεί, «Εμείς μαζεύαμε σε στοίβες ή σακούλες και εκείνοι είχαν την ευθύνη να μας πάνε και να πάρουν αργότερα τα σκουπίδια. Ήταν όλα από κατοίκους της Κομοτηνής που ανεβαίνουν για να απολαύσουν την ομορφιά του δάσους, αλλά φεύγοντας αφήνουν τα σκουπίδια τους πίσω. Έβλεπαν, το διάστημα αυτό, πάντα καθαρό το δάσος, αλλά παρόλα αυτά πέταγαν τα σκουπίδια τους.»

Κομοτηνή: Οι Δασεργάτες της ΡοδόπηςΣυνολικά 44 άτομα, συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτά το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, μοιρασμένα στα δασονομία: Κομοτηνής, Ιάσμου, Σαπών και στη Διεύθυνση Δασών.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από την πρόσληψή τους υπήρξαν και κάποιες αποχωρήσεις. Σε όλη την Ελλάδα συνολικά ξεκίνησαν 5.066 άτομα και έχουν μείνει 4.500. Κάποιοι ασθένησαν, κάποιοι βρήκαν άλλες ευκαιρίες εργασίας. «Είμαστε όμηροι, «παιχνιδάκι» στα «παιχνίδια» ποσοστών ανεργίας, το «παιχνιδάκι» που ανακυκλώνεται. Σε μια χώρα που «πουλά» στους τουρίστες περιβάλλον, δάσος, φύση, βουνό αντιμετωπίζεται η πυροπροστασία εντελώς επιπόλαια. Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις αυτό το περιβάλλον έτσι. Τώρα αν φύγουμε εμείς και μέχρι να έρθουν οι όποιοι άλλοι θα χαθεί η συντήρηση της δουλειάς μας, άρα η δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα τον τελευταίο χρόνο. Είναι χαμένος χρόνος και χαμένο χρήμα. Κι εμείς, αν δεν μας κρατήσουν, θα βγούμε ταμείο ανεργίας, είναι χαμένο χρήμα. Εργαζόμαστε δύο οκτάμηνα τα οποία ολοκληρώνονται αυτόν τον μήνα.» δηλώνει η Στέλλα και η Σούλα προσθέτει πως δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται έτσι αυτό το ζήτημα. «Έχουμε γίνει ομάδα, η συνεννόηση μεταξύ μας γίνεται με ένα βλέμμα. Τα εργαλεία με τα οποία δουλεύουμε έχουν γίνει πια εξάρτημα μας. Έχουμε μάθει τι κλαδεύουμε και τι όχι, έχουμε προσαρμοστεί πάνω στο δάσος πλέον. Τώρα λατρεύουμε τη δουλειά μας, αλλά αυτό δεν συγκινεί κανέναν.» Μετά ή παράλληλα με τις εργασίες στην Νυμφαία ακολούθησαν καθαρισμοί και συντηρήσεις σε οικισμούς, όπως: Κερασιά, Ίασμος, Λινό, Σώστη Μεσοχώρι, Κάρδαμος, Κέχρος, Νυμφαία, Πάνδροσος , Σάπες, Κασσιτερά, Ξυλαγανή κ.α.

Κομοτηνή: Οι Δασεργάτες της Ροδόπης
Η Σούλα, ο Άκης και η Στέλλα

Το Καλοκαίρι σημειώθηκαν πολύ καλά ποσοστά σε σχέση με τις φωτιές. Όχι τυχαία όπως σημειώνουν οι Δασεργάτες της Ροδόπης «Ενώ σημειώθηκαν 84% περισσότερες πυρκαγιές σε σχέση με πέρσι υπήρξε 39% μείωση των καμμένων εκτάσεων. Σ΄αυτή την επιτυχία είχαν μερίδιο οι Δασεργάτες. Εκθείασαν το ρόλο του ανώνυμου Πυροσβέστη κανείς όμως δεν είπε κουβέντα για τον ανώνυμο δασεργάτη κι αυτό είναι πίκρα για μας. Ο πυροσβέστης είναι καταπληκτικός, δουλεύει σε αντίξοες συνθήκες, αλλά υπάρχει και ο ανώνυμος δασεργάτης με ημερομηνία λήξεως που του λένε «φεύγεις»» δηλώνει η Στέλλα προσθέτοντας «Θέλουμε να μην πικραθούμε όταν περάσουμε από την Νυμφαία και τη δούμε ζούγκλα ξανά γιατί έχουμε ματώσει εκεί μέσα. Θέλουμε να είμαστε εμείς που θα παραμείνουμε κι όχι κάποιοι άλλοι που θα ανακυκλωθούν μετά από κάποιους άλλους. Είναι μια ομηρία να περιμένεις τέσσερις μήνες και μετά ξανά άλλους τέσσερις μήνες. Είμαστε όλοι άνθρωποι που ζούμε με 546 ευρώ.» Ο Άκης την ακούει προβληματισμένος και σημειώνει πως αυτοί οι 4 μήνες, αν εργαστούν στο δάσος τώρα το χειμώνα, θα είναι σημαντικοί, θα φανεί η δουλειά το καλοκαίρι. «Το κόστος δεν το γλιτώνει το κράτος με την απόλυσή μας, παίρνουμε ταμείο ανεργίας, γιατί να μην συνεχίσουμε να δουλεύουμε κάνοντας χρήσιμο έργο.Να γεμίσουμε την περιοχή με την παρουσία μας.»

Τέλος, δεν παραλείπουν και οι τρεις να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους στους βουλευτές Δημήτρη Χαρίτου και Ιλχάν Αχμέτ. «Απευθυνθήκαμε σε όλους τους βουλευτές αυτοί οι δύο ανταποκρίθηκαν , κανείς άλλος δεν ασχολήθηκε με μας λυπούμαστε πολύ που δεν είχαν χρόνο για μας.» δηλώνουν και μιλούν για «εξαιρετική συνεργασία, τόσο με την Πυροσβεστική, όσο και με τους δήμους Μαρωνείας Σαπών και Κομοτηνής.»
φώτο: Τρεις από τους δασεργάτες της Ροδόπης, η Σούλα, ο Άκης και η Στέλλα ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος