Πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα είχε να επιδείξει κάθε τόπος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Ένα καλοκαίρι πλούσιο σε πολιτιστική δράση, με ωραίες εκδηλώσεις και πολύ καλό επίπεδο ήταν κι αυτό που πέρασε. Ο Λυράρης του Θρυλορίου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Νομού Ροδόπης « Η Τραπεζούντα», ο κος Γιάννης Νικολαϊδης ανταποκρίθηκε θετικά σε πολλές προσκλήσεις που έλαβε και μιλά εντυπωσιασμένος από την αγάπη του κόσμου, Ελλήνων και ξένων, για την Παράδοση.

Ο Λυράρης του Θρυλορίου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Νομού Ροδόπης « Η Τραπεζούντα», κος Γιάννης Νικολαϊδης

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής αναφέρει ως παράδειγμα τον Κεχρόκαμπο της Καβάλας και την εκδήλωση -ιστορική αναδρομή που πραγματοποιήθηκε εκεί. Ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό συναπάντημα, που πλαισιώθηκε από μουσικά ακούσματα από περιοχές του Πόντου.
« Είναι κατόρθωμα σε έναν οικισμό με μόνιμους κατοίκους 150 να καταφέρεις με ένα πολιτιστικό σου κάλεσμα να έλξεις χιλιάδες κόσμου κι ανάμεσά τους πάρα πολλούς νέους ανθρώπους, όχι άνθρωποι από την ευρύτερη περιοχή μόνο, αλλά και πολλούς τουρίστες.» δηλώνει ο κος Νικολαϊδης και σημειώνει πως η Παράδοση κρύβει μέσα της την ποιότητα. «Τα μηνύματα τα οποία περνούν μέσα από την παραδοσιακή μουσική είναι αρκετά διαφορετικά από τα μηνύματα που περνά ένα σύγχρονο τραγούδι».

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαϊδη η μουσική και η Παράδοση είναι ένα ζωντανό κύτταρο το οποίο εξελίσσεται. «Έτσι λοιπόν εξελίσσεται η Παράδοση κι αλίμονο αν μέναμε προσκολημένοι σ΄αυτά που άκουγε ο κόσμος πριν 200 χρόνια. Εκεί όπου υπάρχει ποιότητα και δίδαγμα θα πρέπει να στεκόμαστε, μέσα από την ιστορία διδασκόμαστε και γινόμαστε πιο σοφοί.» δηλώνει και προσθέτει πως «Η Παράδοση είναι ένα κομμάτι του παζλ που συνθέτει το σύγχρονο τρόπο ζωής και μέσα από αυτό το πάτημα μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι πιο ωραίο μουσικά. Αυτό το οποίο θα αποτελεί Παράδοση μετά από εκατό χρόνια, θα είναι αυτό που θα δημιουργήσουμε εμείς κρατώντας τις γέφυρες με τις προηγούμενες γενιές.»

Όσον αφορά στην εκμάθηση ποντιακής λύρας; «Υπάρχει πολύ ενδιαφέρον για την εκμάθηση της» υποστηρίζει σημειώνοντας όμως με νόημα πως «Ως παραδοσιακός οργανοπαίκτης, αυτοδίδακτος μουσικός και λάτρης της Ποντιακής Μουσικής – παράδοσης όλα ξεκινούν από τα παιδικά ακούσματα.»

Προτρέπει μάλιστα τη δημοτική αρχή να προβεί σε μια πιο οργανωμένη προβολή όλων όσων γίνονται από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους. Αλλά και καταγραφή σωστότερη από ένα κοινό φορέα που θα φρόντιζε τόσο για την καταγραφή, όσο και για τη σωστή προβολή. «Ηλεκτρονική καταγραφή άμεση, με μεγάλη εμβέλεια η προβολή για την προσέλκυση τουριστών. Παράδειγμα τα χωριά Βώλακα, όπου διοργανώνονται σεμινάρια παραδοσιακού χορού με τη συμμετοχή πάρα πολλών πολιτών της Ευρώπης, Γάλλων και Γερμανών. Έρχονται πολλοί να παρακολουθήσουν τα δρώμενα , να μάθουν να χορεύουν .Πολύ καλό πετυχημένο παράδειγμα στο θέμα αυτό είναι η Δράμα» δηλώνει ο κος Νικολαϊδης υπενθυμίζοντας ότι οι εγγραφές στο Σύλλογο ξεκίνησαν, τα μαθήματα γίνονται στο Δημοτικό Σχολείο απέναντι από το κλειστό κολυμβητήριο της Κομοτηνής  και είναι δωρεάν, τόσο του χορού, όσο και της εκμάθησης λύρας.
Φώτο: Γιάννης Νικολαϊδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: