Η Ηλιάνα Καλεντερίδου, είναι υπεύθυνη της Σχολής Ζωγραφικής «Καλλιτεχνία» ή αλλιώς «Εργαστήρι». Με καμάρι τόσο η ίδια όσο και οι μικροί  μαθητές της παρουσίασαν στο κοινό της πόλης τις δημιουργίες μιας ολόκληρης εκπαιδευτικής χρονιάς, που τα είχε όλα: ζωγραφική, σχέδιο, κοπτική, ταλέντο και φαντασία.

«Προσπαθούμε να δείξουμε και να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι η ζωγραφική είναι κατά κύριο λόγο αντίληψη. Δίνω έμφαση στο καινούργιο τμήμα, το junior art για παιδιά ηλικίας από 3 έως 5 ετών, όπου προσπαθούμε να τους δείξουμε τι είναι η αντίληψη σχετικά με την ζωγραφική. Τους μιλούμε για τα χρώματα, τον  τρόπο που ζωγραφίζουμε. Τους λέμε  ότι είναι ένα ωραίο παιχνίδι και με βάση αυτό προσπαθούμε ό,τι κάνουν, να το χαρούν. Μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε τα πρώτα θεμέλια για να ξεκινήσουν κανονικά την ζωγραφική, την κλασσική ή την μοντέρνα» δηλώνει η κα Ηλιάνα Καλεντερίδου.

Στην Ραπτική, όπως εξηγεί η ίδια, προσπάθησε να «δείξει, όχι με βαρύγδουπες λέξεις και όρους , ότι είναι πολύ εύκολο να μεταποιήσει κανείς  ένα ρούχο, να δημιουργήσουμε στυλ από το τίποτα. Να κάνουμε κάτι, που είναι ήδη μόδα και μόδα είναι αυτό που έχουμε μέσα μας. Γιατί θέλουμε την μόδα να την φοράμε κι όχι να μας φοράει.»

Μικρή καλλιτέχνης με τον πατέρα της έφεραν στην έκθεση ένα από τα έργα της.

Από του χρόνου οι υπεύθυνοι του Εργαστηρίου θα επικεντρωθούν στο τμήμα των ενηλίκων γιατί η Τέχνη και η Ζωγραφική δεν είναι μόνο για παιδιά, όπως λένε. «Υπάρχει πολύ ενδιαφέρον, τους αρέσει κι αυτό είναι κάτι που χαροποιεί κι εμάς, γιατί μαζί τους γινόμαστε κι εμείς παιδιά, είναι κάτι που μας εκφράζει γι αυτό και το κάνουμε.»

Η Ηλιάνα Καλεντερίδου με την μητέρα της Έφη

Όσον αφορά στις αντιδράσεις των παιδιών; «Βλέπεις χαρά , έκφραση, πάθος για τις τεχνοτροπίες, για την ζωγραφική, για όλα. Ό,τι παίρνει μορφή στα δυό τους χέρια. Ο κόσμος των παιδιών έχει πολύ χρώμα, είναι πανέμορφος , φωτεινός ,χρωματιστός και πάνω από όλα αθώος κι αυτό φαίνεται στα ίδια τους τα έργα. Το Ταλέντο και η Φαντασία τους εκπλήσσουν» απαντά   η κα Καλεντερίδου και σημειώνει « Είμαι της άποψης ότι όλα τα παιδιά έχουν ταλέντο. Όταν βλέπεις ότι εκφράζονται, αυτό είναι το ταλέντο. Η έκφραση πάνω από όλα.»

Τέλος, προτρέπει τους γονείς να αφήσουν τα παιδιά τους να εκφραστούν, αλλά πρώτα να φροντίσουν ώστε να μάθουν τα όρια για να ξέρουν πότε πρέπει και πώς να τα σπάνε. «Πάντα υπάρχουν όρια, πάντα υπάρχουν κανόνες και με βάση αυτά προσπαθούμε κι εμείς να πορευτούμε. Αυτό που θέλει ο καλλιτέχνης είναι να τα σπάσει. Πρώτα θα πρέπει να φτάσει στο σημείο να τα μάθει και μετά να κάνει το μεγάλο «μπαμ» και να εκφραστεί.»

Φώτο:Η Ηλιάνα Καλεντερίδου με την μητέρα της Έφη και έργα των μαθητών τους  ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: