Κομοτηνή: Οι μηχανικοί στα χρόνια της κρίσης

«Αν δεν αρχίσουν ξανά οι μηχανικοί να έχουν δουλειά, προκοπή αυτός ο τόπος δεν θα δει» έτσι απλά ο έμπειρος πολιτικός μηχανικός από την Ξάνθη, ο κος Νίκος Μερκούρης περιγράφει και το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στο χώρο του, αλλά και το «δέσιμο» του χώρου του με την τοπική οικονομία-με την τοπική κοινωνία.

Κομοτηνή: Οι μηχανικοί στα χρόνια  της κρίσης
Ο κος Νίκος Μερκούρης

«Όταν είχε προκοπή ο τόπος και είχαν προκοπή και οι μηχανικοί, το κράτος δεν φρόντισε να μην τους “χάσει”, έτσι τους “έχασε”. Κοίταξε να βγάλει λεφτά από τους μηχανικούς βάζοντας κάποια εποχή το ΦΠΑ στις οικοδομές, αλλάζοντας πολλές φορές τους Νόμους και στα δημόσια έργα και στα ιδιωτικά, με αποτέλεσμα να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε» δηλώνει και γυρίζοντας το χρόνο πίσω στέκεται στον λανθασμένο τρόπο που το κράτος αντιμετώπισε τον χώρο του. «Το κράτος είδε ότι μπορεί να βγάλει λεφτά από την οικοδομή, από τις αντιπαροχές κ.α., αλλά στο τέλος φάνηκε πώς από αυτή την επιλογή δεν κέρδισε τίποτα, αντιθέτως έχασε κι αυτή ήταν η αρχή της κατάστασης που επικρατεί σήμερα.»

Όσον αφορά στο σήμερα; Ο κος Μερκούρης δεν φαίνεται αισιόδοξος. «Επιβιώνουμε , αλλά επιβιώνουμε με “ενέσεις”. Βγαίνουν Νόμοι για να εισπράξει το κράτος, έχουμε γίνει λογιστές με τα αυθαίρετα, τα κτηματολόγια , αλλά πιστεύω πως ανάπτυξη σ΄ αυτόν τον τόπο θα έχουμε μόνο αν έχουν δουλειά οι μηχανικοί» σχολιάζει και προσθέτει « Όχι να χτίζουν σπίτια, αλλά να χτιστούν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, κτηνοτροφικές μονάδες , παραθεριστικές κατοικίες, ξενοδοχεία σε παραλίες,αυτά πρέπει να γίνουν  κι αυτά δεν γίνονται. Φυσικά κάποια στιγμή και σπίτια θα χτιστούν και θα χτιστούν πιο βιοκλιματικά με όχι τόση μεγάλη σπατάλη ενέργειας, όπως αυτά πριν του 1980 που δεν υπήρχε η θερμομόνωση σαν κανονισμός, με αποτέλεσμα όλα τα παλιά σπίτια αυτής της εποχής να είναι ενεργοβόρα.»

«‘Όταν κατάλαβα ότι θα ξεκινήσει η κρίση το 2007 πίστευα ότι ο Έλληνας θα μπορέσει να αντιδράσει σχετικά γρήγορα, όμως, δεν αντέδρασε γρήγορα . Την κρίση αυτή, που είχαμε εδώ, την είχαν και οι Ευρωπαίοι, αλλά την αντιμετώπισαν άμεσα. Εμείς ακόμη το συζητάμε και δεν ξέρω πόσο ακόμη θα το συζητάμε.» δηλώνει και στέκεται με εμφανή προβληματισμό στους νέους συναδέλφους του « Οι μηχανικοί δεν μένουν εδώ δυστυχώς. Σπουδάζουμε τα παιδιά, ξοδεύουμε μια ολόκληρη περιουσία και τα «εξάγουμε» τζάμπα. Αυτό είναι μεγάλο κεφάλαιο, πρέπει να το κρατήσουμε εδώ στην Ελλάδα και πρέπει να δουν οι πολιτικοί με ποιο τρόπο.»
Φώτο: Νίκος Μερκούρης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος