Κομοτηνή: Οι παραδοσιακοί σπόροι ταξιδεύουν με το ταχυδρομείο λόγω κορονοϊού

Ο κορονοϊός άλλαξε την καθημερινότητα όλων, μαζί και την τακτική των «Σποριτών», δεν κατάφερε όμως να αλλάξει και το ταξίδι των σπόρων. Αντιθέτως οι παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων ταξιδεύουν με απλούς φακέλους του Ταχυδρομείου σε όλη τη χώρα.

Κομοτηνή: Οι  παραδοσιακοί σπόροι  ταξιδεύουν με το ταχυδρομείο λόγω κορονοϊού
Ο κος Νίκος Δομπάζης με τις παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων στα χέρια

«Οι «Σπορίτες είχαν σκοπό μέσα στο Μάρτιο να διοργανώσουν μια εκδήλωση για να μοιράσουν σπόρους και οι καλλιεργητές, όσοι θέλουν, θα ερχόταν, θα τους έπαιρναν και θα έσπερναν μόνοι τους τα φυτά που θα θέλανε. Λόγω κορονοϊού απαγορεύτηκαν οι εκδηλώσεις και οι συνωστισμοί και έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε την διανομή ταχυδρομικά, ζητήσαμε δηλαδή από τον κόσμο να μας στέλνει ένα γράμμα και μέσα να μας βάζει ένα φάκελο με προπληρωμένο τέλος και εμείς βάζουμε σε αυτόν τον φάκελο όσους από τους σπόρους μας ζητούσαν και είχαμε. Αυτό και μέρες τώρα γίνεται.» δήλωσε η “ψυχή” των «Σποριτών», ο κος Νίκος Δομπάζης.

Η ανταπόκριση είναι μεγάλη. Πολύς κόσμος, όχι μόνο από την Κομοτηνή, αλλά από όλη την Ελλάδα στέλνει γράμματα. Καλλιεργητές από Αθήνα, αλλά και από τον  Πύργο Ηλείας. «Ζητούν από όλους τους σπόρους, κυρίως κηπευτικά, κάποιοι ζητούν και λουλούδια. Εμείς από λουλούδια έχουμε καλέντουλα και βασιλικό, που τα βάζουμε ανάμεσα στα φυτά για έντομο-απωθητικά.» σημειώνει ο κος Δομπάζης και αποκαλύπτει το «προφίλ» των καλλιεργητών «Οι μισοί καλλιεργούν ήδη και ζητούν συγκεκριμένες πληροφορίες. Οι άλλοι μισοί ήταν καινούργιοι και ήθελαν να ξεκινήσουν με τους παραδοσιακούς σπόρους και φαινόταν ότι δεν γνωρίζανε πολλά.»

Πριν την Πανδημία του κορονοϊού ακόμη η δουλειά για την σπορά παραδοσιακών ποικιλιών είχε ξεκινήσει. Τα σχέδια όμως τα ανέτρεψαν τα περιοριστικά μέτρα αποφυγής και διασποράς του κορονοϊού. «Τα έχουμε ετοιμάσει τα φυτά, μεγαλώνουν. Τα περισσότερα σχολεία πρόλαβαν και έσπειραν αρκετά, όμως όχι, όπου υπήρχαν φυτά οι δάσκαλοι είτε τα πήραν σπίτι τους και τα φροντίζουν, είτε κάποιοι τα φροντίζουν στο σχολείο.» εξηγεί ο κος Δομπάζης κι αποκαλύπτει τις σκέψεις που υπάρχουν για την διανομή αυτών των φυτών. «Σκεφτόμαστε να βρούμε ένα τρόπο για να μην έρθει πολύς κόσμος, να μην γίνει συνωστισμός, να μοιράσουμε τα φυτά που είναι πολλά και πρέπει να τα δώσουμε χωρίς να δημιουργείται συνωστισμός με τη βοήθεια του δήμου και της αστυνομίας.»
Τέλος, δεν παραλείπει να στείλει τη δική του ευχή: «Να περάσει η πανδημία όσο γίνεται με λιγότερες δυσάρεστες συνέπειες» επιστρέφοντας αμέσως στα φυτά και στους παραδοσιακούς σπόρους, στην αναγέννηση της φύσης και στη δημιουργία που είναι η καλύτερη απάντηση στο φόβο και στην αγωνία που προκαλεί η Πανδημία και αυτό ο δημιουργικός ακούραστος δάσκαλος το γνωρίζει πολύ καλά.
Φώτο: Ο κος Νίκος Δομπάζης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος