Για τις «δυσβάσταχτες» επιπτώσεις του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής με αφορμή τη συμμετοχή της στο 36ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Ροδόπης, η κα Χρύσα Κυριακούση. Επιπτώσεις τόσο στην κτηματαγορά, όπως είπε, όσο και στην οικοδομή, στους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και γενικότερα στην Ελληνική οικονομία.

η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Ροδόπης, η κα Χρύσα Κυριακούση

Η κα Κυριακούση χαρακτήρισε ολέθριο λάθος την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου σημειώνοντας πως δεν ζητά την κατάργηση της φορολογίας η ΠΟΜΙΔΑ, αλλά εκλογίκευση της και ελάφρυνση όλων των φορολογουμένων. «Οι ιδιοκτήτες δεν ζητάμε να μην πληρώνουμε φόρους, απλώς σημειώνουμε ότι το σημαντικό είναι να πληρώνουμε πολλοί λίγους φόρους, κι όχι λίγοι τους πολλούς. Είναι πολύ πιο εύκολο να πληρώσουμε είκοσι ευρώ παραπάνω, από τα πληρώσουν κάποιοι 4.000-5.000 ευρώ φόρο.»

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Ροδόπης θα πρέπει η φορολογία να είναι δίκαιη και λογική κι όχι όπως συμβαίνει σήμερα που οι πολίτες εξαναγκάζονται σε εκποίηση της περιουσίας του. «Αν καταρρεύσει ο ιδιοκτήτης, αυτό θα συμπαρασύρει κι άλλους. Η υψηλή φορολογία των ακινήτων έχει «καθίσει» όλη την αγορά, την έχει «νεκρώσει». Ακίνητα μένουν απούλητα κι εγκαταλείπονται στο ελληνικό δημόσιο. Χάνονται ακίνητα, καταστρέφονται επιχειρήσεις, απολύονται εργαζόμενοι» ανέφερε χαρακτηριστικά περιγράφοντας τις συνέπειες που προκαλούνται.

Σημαντικές αναφορές έγιναν και για το θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας την ανάγκη να προσέξουν οι ιδιοκτήτες. «Δεν είναι και τόσο εύκολη δουλειά όσο πολλοί νομίζουν. Πολλοί ιδιοκτήτες έχοντας πίσω τους και το κυνηγητό της εφορείας και την μήνη των συνιδιοκτητών μέσα σε οικοδομές, συν τα έξοδα της ανακαίνισης , είναι πολλά αυτά που ρισκάρουν χωρίς να παίρνουν υψηλές μισθώσεις κι ακριβά μισθώματα. Ας ρωτήσουν τους ειδικούς και μετά να κάνουν βήματα προς την επιλογή της βραχυχρόνιας μίσθωσης.»

Κτηματολόγιο χθες και σήμερα

Πολύ μεγάλο θέμα, όπως είπε, έχει προκύψει με τις περιοχές που έκλεισε το Κτηματολόγιο, καθώς ιδιοκτήτες έχασαν την προθεσμία της επταετίας που είχε δοθεί και δεν κατεγράφησαν οι περιουσίες τους, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να χάσουν ακίνητα. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά προθεσμία, που προβλέπει ο Αστικός Κώδικας, δηλαδή εικοσαετία. Όσον αφορά στην διαδικασία του Κτηματολογίου που έχει ξεκινήσει σε δήμους εκτός Κομοτηνής η κα Κυριακούση προτρέπει τους ιδιοκτήτες με τίτλους ιδιοκτησίας, πιστοποιητικό μεταγραφής, φωτοτυπία ταυτότητας, τοπογραφικό, στα χέρια να σπεύσουν στους δικηγόρους και να μην τα αφήσουν όλα την τελευταία στιγμή.

Τέλος, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «Υπάρχουν πολλά σπίτια ανοίκιαστα. Πρέπει να ξεχάσουν οι ιδιοκτήτες τις παλιές καλές εποχές. Τα μισθώματα έχουν υποχωρήσει πάρα πολύ. Πολλά είναι τα άδεια καταστήματα εντός κι εκτός κέντρου. Δεν πρέπει να προσδοκούμε στα ψηλά μισθώματα, αλλά στους καλούς μισθωτές. Γιατί κι εκεί ακολουθούν κι άλλα θέματα, εξώσεις, δικαστήρια κ.α. » καταλήγει προτρέποντας τους ιδιοκτήτες να φερθούν με λιγότερες απαιτήσεις προτιμώντας καλούς μισθωτές κι όχι υψηλά μισθώματα.
Φώτο: Η κα Χρύσα Κυριακούση ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: