Μια καλή καλλιεργητική χρονιά για την ντομάτα, αλλά όχι για την μελιτζάνα η φετινή για  εκείνους τους «μπαξεβάνηδες» που επέλεξαν – και σωστά- την καλλιέργεια των παραδοσιακών ποικιλιών σύμφωνα με τον κ. Νίκο Δομπάζη , την «ψυχή» της ομάδας «Σπορίτες» Ροδόπης, του ανθρώπου που με προσωπικό μακροχρόνιο αγώνα έφερε τις παραδοσιακές καλλιέργειες ξανά στο προσκήνιο στην Ροδόπη.

Ο Νίκος Δομπάζης με πολυετή αγώνα έφερε στο προσκήνιο τις παραδοσιακές καλλιέργειες

«Είχαμε σκοπό να διοργανώσουμε μια δια ζώσης συνάντηση. Λόγω των περιοριστικών μέτρων που σωστά ισχύουν θα γίνει αύριο διαδικτυακά. Στόχος η γνωριμία αλλά και η συζήτηση των εμπειριών από την καλλιέργεια των παραδοσιακών ποικιλιών», δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες», ο κ. Νίκος Δομπάζης, περιγράφοντας τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν, τις δυσκολίες, που εντόπισαν, αλλά τις ευχάριστες εκπλήξεις, που έζησαν βλέποντας τα λαχανικά τους να μεγαλώνουν και να βγάζουν καρπούς. «Πολλοί από τους καλλιεργητές είναι καινούργιοι στην καλλιέργεια της τροφής, οπότε έχουν πάντοτε πολλές απορίες.» σημείωσε ο κος Δομπάζης.

Το ραντεβού δίνεται αύριο Πέμπτη, στις επτά και μισή το απόγευμα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην σελίδα των «Σποριτών». Εκεί, στην ομάδα αυτή στο F/B, υπάρχει ένα «δωμάτιο» μέσα στο οποίο μπορεί να μπει κανείς πάρα πολύ εύκολα πατώντας την επιλογή: «Σύνδεση». «Μέσα από αυτό το «δωμάτιο» διαδικτυακά θα μπορέσει να λύσει κανείς τις απορίες του και να καταθέσει τις εμπειρίες. Μέσα από αυτές τις κουβέντες μαθαίνουμε πάρα πολλά και εμείς για την καλλιέργεια. Αλλά και οι καινούργιοι, που πρώτη φορά καλλιεργούν. Αλλά και εμείς μέσα από κουβέντες, όταν συζητάμε για τις εμπειρίες μας, μαθαίνοντας ο ένας για τον άλλον, πώς αντιμετωπίζουμε τα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν.» τόνισε ο κος Δομπάζης.

Μιλώντας για την αξία του σπόρου των παραδοσιακών καλλιεργειών ο κος Δομπάζης υποστήριξε, ότι «κρύβεται» μια μνήμη χιλιάδων χρόνων. «Ξέρουν οι παραδοσιακές ποικιλίες να αντιμετωπίζουν τα διάφορα προβλήματα με ασθένειες και δύσκολους καιρούς γιατί έχουν ευρεία γενετική βάση, άρα πολλά γονίδια σε αντίθεση με τα υβρίδια που έχουν μικρή γενετική βάση. Οι παραδοσιακές καλλιέργειες μπορούν να προσαρμόζονται σε νέες καταστάσεις. Έχουν μια φοβερή μνήμη που τα βοηθάει να προσαρμόζονται σε καινούργιες καταστάσεις και δυσκολίες, αντίξοες συνθήκες, κακό καιρό, και πάρα πολλές ασθένειες,» τόνισε προσθέτοντας με νόημα, πως «οι καρποί των παραδοσιακών ποικιλιών έχουν γεύσεις κι αρώματα τα οποία λείπουν από το σύγχρονο τραπέζι.»

Όπως εύστοχα παρατήρησε ο κος Δομπάζης, όταν οι καταναλωτές πηγαίνουν να ψωνίσουν διαλέγουν τα λαμπερά, τα όμορφα και τα ωραία. «Τα βάζουμε στο τραπέζι, τα δαγκώνουμε, αλλά δεν έχουν γεύση. Οι παραδοσιακές ποικιλίες μπορεί, μερικές φορές, να μην λαχανικά όμορφα, να είναι μικρά ή ίσως να έχουν σημάδια, αλλά όταν τα τρως έχεις «βόμβα» γεύσεων στο στόμα.»

Ερωτηθείς για τις παραδοσιακές ποικιλίες σημείωσε, πως «χάθηκαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό», προσθέτοντας, όμως, «πως τα τελευταία είκοσι χρόνια υπάρχει μια αντιστροφή... Έχει σημειωθεί μια παγκόσμια αφύπνιση. Άνθρωποι που άρχισαν να ασχολούνται με αυτά, να μιλάνε για τις παραδοσιακές ποικιλίες, να καλλιεργούν και να μοιράζουν σπόρους σε άλλες περιοχές να πουλάνε σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες. Άρχισε ο κόσμος να ασχολείται πλέον με αυτές. Οπότε, υπάρχει κάποια ελπίδα ότι θα αντιστραφεί όλη αυτή η κατάσταση. Ομάδες και Οργανώσεις που έχουν δημιουργηθεί πίεσαν τις κυβερνήσεις να αλλάξουν τις Νομοθεσίες οι οποίες βοηθούσαν στην εξαφάνιση των παραδοσιακών ποικιλιών γιατί τις απαγόρευαν. Τώρα υπάρχουν κάποια παράθυρα στους Νόμους και από το 2021 θα μπορούμε νόμιμα πλέον να καλλιεργούμε παραδοσιακές ποικιλίες, οπότε ελπίζουμε ότι θα αλλάξει η κατάσταση», εξήγησε ο κος Δομπάζης προσθέτοντας, ότι «έτσι θα μπορεί κανείς να βρει στην αγορά και σπόρους και φυτά και προϊόντα παραδοσιακών ποικιλιών.»

Φώτο: Νίκος Δομπάζης

Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: