Κομοτηνή: Οι «ξεχασμένοι» Έλληνες Σαρακατσάνοι της Βουλγαρίας

Μακριά από το ενδιαφέρον της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, αλλά και έως ένα βαθμό και των αρμοδίων φορέων ζουν οι Σαρακατσάνοι της Βουλγαρίας, 20.000 Ελληνικής καταγωγής Σαρακατσάνοι που ζουν και εργάζονται στη γειτονική χώρα αντιμετωπίζουν μόνοι τους τα προβλήματα της καθημερινότητας διατηρώντας την Ελληνικότητά τους.

Κομοτηνή: Οι «ξεχασμένοι»   Έλληνες Σαρακατσάνοι της Βουλγαρίας
Ο κος Νάκος στα αριστερά με μέλη του ΔΣ του Συλλόγου στη Στέγη τους.

«15.000 στο Σλίβεν της Βουλγαρίας, συν κάποιοι ακόμη στη Δυτική Βουλγαρία, στο Σαμάκοβο και σε άλλους οικισμούς συνολικά 20.000 ελληνικής καταγωγής Σαρακατσάνοι, που εξακολουθούν να ζουν και να εργάζονται στη Βουλγαρία, όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους» δηλώνει ο πρόεδρος των εν θράκη διαβιούντων Σαρακατσαναίων, ο κος Γιώργος Νάκος σημειώνοντας πως μια μικρή ομάδα εξακολουθεί να ασχολείται με την κτηνοτροφία «Είναι συγγενείς μας που έμειναν εκεί και με τους οποίους εξακολουθούμε να έχουμε σχέσεις» εξηγεί μην κρύβοντας το αληθινό του ενδιαφέρον.
Το χωριό Ρετσίτσα για παράδειγμα, με 6000 κατοίκους, είναι αμιγώς Σαρακατσάνικο χωριό. Κάποιοι από τους Σαρακατσάνους της Βουλγαρίας εξακολουθούν να ασχολούνται με την κτηνοτροφία, έχουν χιλιάδες γιδοπρόβατα και μάλιστα λειτουργούν ένα τυροκομείο, ιδιοκτησία δύο αδερφών Σαρακατσάνικης καταγωγής. « Έχουν κρατήσει τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του κασεριού και το κάνουν, όπως οι Σαρακατσάνοι το παρασκεύαζαν στα βουνά μέχρι το 1950» δηλώνει ο κος Νάκος που φροντίζει πάντα με άλλα μέλη του Συλλόγου να επισκέπτονται αυτόν τον χώρο και να ενισχύουν την προσπάθεια των δύο αδερφών.
Όσον αφορά στο ενδιαφέρον της Ελληνικής Πολιτείας; «Έχει εκλείψει το ενδιαφέρον της Ελληνικής Πολιτείας» απαντά ο δραστήριος πρόεδρος σημειώνοντας πώς οι Έλληνες Σαρακατσάνοι της Βουλγαρίας εκπέμπουν κραυγή αγωνίας ζητώντας Έλληνες δασκάλους, όπως γινόταν παλιότερα, με τη λειτουργία ελληνικών σχολείων και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. «Αυτό έχει χαθεί. Υπάρχουν πολλοί που σπούδασαν σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και γύρισαν στη Βουλγαρία όπου ασκούν τα επαγγέλματα τους» σημειώνει ο κος Πρόεδρος τονίζοντας πως είναι αναγκαία η στήριξη κυρίως της Εκπαίδευσης. « Αγωνιούν και το εκφράζουν. Υπάρχουν κάποιοι δήμοι στην Ελλάδα που δέχονται παιδιά από τη Βουλγαρία, σαρακατσάνικης καταγωγής, σε δημοτικές κατασκηνώσεις κι εκεί παρακολουθούν μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, χορούς κ.α. Είναι και παιδιά από μεικτούς γάμους, που οι γονείς τους θέλουν να ενισχύσουν την επαφή των παιδιών τους με την Ελλάδα.»
Το Σάββατο μια μεγάλη αντιπροσωπεία του Συλλόγου των Εν Θράκη διαβιούντων Σαρακατσάνων θα πάρει μέρος στο 25ο Αντάμωμα Σαρακατσάνων της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών κι Εκπαιδευτικών Συλλόγων των Σαρακατσάνων της Βουλγαρίας στηρίζοντας με την παρουσία τους , αλλά και με τα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου, τους Ελληνικής καταγωγής Σαρακατσάνους της Βουλγαρίας .
Φώτο: Ο κος Γιώργος Νάκος ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος