Στις εργασίες του Πανελλήνιου Συνεδρίου Ιδιοκτητών Ακινήτων θα πάρει μέρος η κα Χρύσα Κυριακούση, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ροδόπης. Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής σημείωσε πως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αποτελεί εγγύηση για τους ιδιοκτήτες, « ο κος Παραδιάς είναι πίσω από όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν τους ιδιοκτήτες» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι στο ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοκτητών Ακινήτων στις 25 Ιανουαρίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας θα εξεταστούν πάρα πολλά θέματα για τους ιδιοκτήτες, κυρίως οι προθεσμίες που τρέχουν.

Αναφερομένη στις προθεσμίες αυτές τόνισε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις 31-3-2020 θα πρέπει να πάνε όλοι να αντιπαραβάλουν τα τετραγωνικά τους με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. «Πίσω από κάθε λογαριασμό υπάρχουν τα τετραγωνικά που δηλώνονται για την επιβολή του ΤΑΠ. Θα δουν τι τετραγωνικά δηλώνουν στον ΤΑΠ, θα δούνε το συμβόλαιο και αν υπάρχει αναντιστοιχία θα πάνε να κάνουν αίτηση στο δήμο προσκομίζοντας το συμβόλαιο, την ταυτότητα, το Ε9 και ένα λογαριασμό της ΔΕΗ και να κάνουν την διόρθωση των επιπλέον τετραγωνικών» δήλωσε και εξήγησε ότι εκ παραδρομής είναι λανθασμένα πολλές φορές τα τετραγωνικά, όπως π.χ. στην αίτηση για την πρώτη αδειοδότηση του ακινήτου. Αυτά τα τετραγωνικά τα έχουν πάρει οι δήμοι, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για την επιβολή του ΤΑΠ. «Πρέπει να προσέξουν τους λογαριασμούς και να πάνε να κάνουν την διορθωτική κίνηση άμεση μέχρι 31-3 -2020. Αν θα πάνε να κάνουν μετά μια μεταβίβαση, όπου θα ζητηθεί πιστοποιητικό, ζητείται πάντοτε πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ, ο δήμος θα επιβάλει αναδρομικά για πίσω, μια δεκαετία, πρόστιμα και προσαυξήσεις» πρόσθεσε η κα Κυριακούση επισημαίνοντας πως δόθηκε αυτή η δυνατότητα να γίνουν δηλώσεις διορθωτικές χωρίς πρόστιμα μέχρι 31-3.

Η κα Χρύσα Κυριακούση, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ροδόπης

Δήλωση κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων
Δεύτερη προθεσμία η δήλωση μέχρι τέλος του Ιουνίου των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Σχετίζεται και αυτό με τον ΤΑΠ είναι για όσα ακίνητα μένουν κλειστά επειδή δεν δίνονται στοιχεία από τη ΔΕΗ προς τους δήμους. Ο δήμος θεωρεί ότι αυτά είναι σε λειτουργία κι έτσι αν πάνε να πάρουν πιστοποιητικό ΤΑΠ θα επιβάλλουν πρόστιμα. «Θα πάμε λοιπόν να κάνουμε και γι αυτά τα ακίνητα αιτήσεις ότι είναι κλειστά και μη ρευματοδοτούμενα με υπεύθυνη δήλωση για όσο διάστημα αφορά τον κάθε ιδιοκτήτη. « Αίτηση μαζί με υπεύθυνη δήλωση είναι και αυτό αναγκαίο να γίνει για να μην έχουμε προβλήματα με πρόστιμα αναδρομικά γιατί τα πρόστιμα των δήμων τρέχουν όχι σε πενταετία πίσω, αλλά σε δεκαετία. Εφόσον λοιπόν μας δίνεται αυτή η δυνατότητα χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις μπορούμε να το κάνουμε για να είμαστε συνεπής και να διορθώσουμε ό,τι πρέπει να διορθωθεί» σημείωσε η κα Κυριακούση.

Κτηματολόγιο μαζί με TAXIS, Ε9 μαζί με Κτηματολόγιο είναι μια άλλη διασταύρωση που θα πρέπει να γίνει άμεσα σε όλες τις υπηρεσίες. « Όλοι οι φορείς θα διασταυρωθούν ηλεκτρονικά και θα παρακολουθεί ο ένας τον άλλον κι αυτές οι αναντιστοιχίες θα εκλείψουν σε τετραγωνικά» τόνισε και επεσήμανε πως: « Το ίδιο θα κάνουν, όπως και στους δήμους, θα προσέξουν το Ε9 και το Κτηματολόγιο, τα τετραγωνικά πρέπει να είναι ίδια, να ταυτίζονται. Ό,τι υπάρχει στο taxis σε τετραγωνικά πρέπει να υπάρχει στο κτηματολόγιο. Όλα αυτά γίνονται αζημίως χωρίς καμία δαπάνη. Μετά γίνεται η τακτοποίηση αλλά θα έχουν επιβάρυνση. Θα μπει στη ζωή μας η ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτων από 1-7-2020, είναι μια ψηφιακή απεικόνιση του πολεοδομικού φακέλου του ακινήτου. Θα το πληρώνουμε εμείς.»

Παράλληλα, η πρόεδρος αποκάλυψε ότι κάτι καλό περιμένουν οι ιδιοκτήτες στον ΕΝΦΙΑ. Μέσα στο Μάιο θα γίνει η περιβόητη εξισορρόπηση των αντικειμενικών αξιών . «θα έχουμε νέες αντικειμενικές αξίες. Σε αυτό το παιχνίδι μπαίνουν 4000 περιοχές σε πρώτη φάση . Κυρίως στοχευμένες περιοχές με τεράστια τουριστική ανάπτυξη. Νησιά και τουριστικές περιοχές. Περιοχές που έχουν μεγάλη ανάπτυξη στις βραχυχρόνιες μισθώσεις . Είχαμε περιοχές εκτός σχεδίου οι οποίες στον ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών εμφανίζονται ως αγροτεμάχια με μηδαμινή αξία και είχαμε τρελές εμπορικές αξίες όταν πήγαινες να πουλήσεις ή να αγοράσεις. Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων πλήρωναν έναν ελάχιστο ΕΝΦΙΑ έχοντας όμως στα χέρια τους μια τεράστια περιουσία. Αυτό θα ανατραπεί, αυτές οι περιοχές όλες θα μπούνε μέσα στις αντικειμενικές, θα προκύψουν οι πραγματικές αξίες που έχει ο καθένας μας. Μιλάμε για νησιά όπως: Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη κ.α. Αυτές οι περιοχές οι οποίες δημιουργούσαν μια ανισορροπία στο σύστημα , αυτές θα υπάρχει ένας εξορθολογισμός στις αντικειμενικές αξίες, Με αποτέλεσμα από αυτή την ένταξη αυτών των περιοχών στο σύστημα θα εξοικονομήσει το κράτος ένα μεγάλο ποσό και θα μπορέσει να ελαφρύνει τους ιδιοκτήτες. Ακούγεται μέχρι και για κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για όσους ιδιοκτήτες το πληρώνουν γιατί ακριβώς θα εξοικονομηθούν τα κεφάλαια από αυτή την ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα και επιπλέον για να δοθεί το 10% αυτό που περιμένουν επιπρόσθετα στις αρχικές εξαγγελίες του 30%είχαμε πάρει πέρσι ένα 20% και μας μένει φέτος ένα 10% μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Θα δούμε φέτος σημαντικές αλλαγές .» τόνισε.
Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα ξεπερνά το 85%. «Η Ευρώπη δεν έχει αυτά τα ποσοστά.» παρατήρησε η κα Κυριακούση σημειώνοντας ότι οι ιδιοκτήτες περιμένουν στο κεφάλαιο των φορολογικών την αναστολή του ΦΠΑ επί τριετία . «Αυτό το έχουμε πετύχει και αφορά όλους τους ιδιοκτήτες» είπε και εξήγησε ότι: «Αυτό θα δώσει προωθητική κίνηση στην αγορά, γιατί το ΦΠΑ ήταν για νεόδμητες κατοικίες για τις άδειες από το 2006. Αυτές είχαν παγώσει γιατί έπαιρναν ένα 24% επιπλέον του τιμήματος που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των συναλλασσομένων. Ήταν αποτρεπτικές, γιατί είχαν παγώσει, είχαν βγει σχεδόν από την αγορά . Με αποτέλεσμα να ανέβει πολύ η αξία των παλιών ακινήτων. Τώρα και αυτό ρυθμίζεται. Μπαίνουν 150.000 ακίνητα μέσα στην αγορά καινούργια , θα πέσουν οι τιμές στα παλιά ακίνητα και στα καινούργια θα μείνουν σταθερές. Θα κινηθεί η αγορά των ακινήτων. Η αναστολή του ΦΠΑ αφορά και στην αντιπαροχή, είχε νεκρώσει το θέμα των κατασκευών. Θα είναι ένα κίνητρο για τους εργολάβους, θα δούμε και καινούργια ακίνητα.»
Φώτο: Χρύσα Κυριακούση ρεπορτάζ- κείμενο- φωτογραφία-video:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: