Κομοτηνή: « Όλοι γύρω από ένα τραπέζι είμαστε ίδιοι»

«Να μην βάζεις πολύ αλάτι στα φαγητό. Αλμυρό φαγητό δεν βρίσκει λύση» της έλεγε η Αρμένισα γιαγιά της και η Ρίτα Γιανγκαμπόζοβα, εργαζόμενη στην κουζίνα του δικού της εστιατορίου πια θυμάται τα λόγια της. Μετανάστρια από την Αρμενία, βρέθηκε στην Κομοτηνή το 2009. «Ο νονός μου μένει εδώ, είναι Πόντιος, ήρθα για επίσκεψη, μου άρεσε και έμεινα. Ο κόσμος εδώ μοιάζει με τον κόσμο της Αρμενίας γι αυτό και μου άρεσε και προσαρμόστηκα εύκολα» δηλώνει η ίδια παίρνοντας μια ανάσα από τις συνταγές, τα πιάτα και τις κουβέντες με τους πελάτες.

Κομοτηνή: « Όλοι γύρω από ένα τραπέζι είμαστε ίδιοι»
Η κα Ρίτα Γιανγκαμπόζοβα

«Μου λείπει η πατρίδα, αλλά μου αρέσει πολύ εδώ, οπότε η νοσταλγία αυτή κάπως μετριάζεται. Εκεί γεννήθηκα είναι η πατρίδα μου, αλλά πια η δεύτερη πατρίδα μου είναι η Κομοτηνή» δηλώνει μην κρύβοντας την αγάπη της και για τον νέο τόπο. Το μεγαλύτερο «εμπόδιο» που έπρεπε να υπερπηδήσει τα πρώτα χρόνια της παραμονής στην Ελλάδα ήταν η Ελληνική γλώσσα. «Έμαθα να μιλώ, κάνω λάθη, αλλά επικοινωνώ. Πήρα απόφαση να μείνω και έμαθα. 1,5 χρόνο δεν με έπαιρνε κανείς στη δουλειά γιατί δεν ήξερα την γλώσσα. Πήγαινα, ζητούσα δουλειά, αλλά δεν με έπαιρνε κανένας. «Πώς θα δουλέψεις και πώς θα συνεννοηθούμε; Αφού δεν ξέρεις την γλώσσα» λέγανε. Μπορούσα να μιλώ, εκτός από τα αρμένικα και  ρώσικα, αλλά σιγά – σιγά με τέσσερις μήνες σε σεμινάρια, έμαθα και την Ελληνική γλώσσα.»

Κομοτηνή: « Όλοι γύρω από ένα τραπέζι είμαστε ίδιοι»Όσον αφορά στην “υποδοχή” που γνώρισε από τους ντόπιους η κα Ρίτα Γιανγκαμπόζοβα είναι αποκαλυπτική. Δεν γνώρισα ρατσισμό και ξενοφοβία, τουλάχιστον όχι από όλους. Κάποια άτομα, μεγάλης ηλικίας, είπαν « έχουν έρθει όλοι οι ξένοι», αλλά έδειξα σεβασμό δεν είπα τίποτα και σήμερα έχω επικοινωνία με όλους. Για μένα είναι όλοι άνθρωποι . Καλοί άνθρωποι να είναι, αυτό μετράει. Από πού είναι δεν με πειράζει καθόλου.»

Σύμφωνα με την κα Γιανγκαμπόζοβα αυτό που ενδιαφέρει εκείνη και τους συνεργάτες της είναι να μάθει ο κόσμος την κουζίνα της Αρμενίας. « Να μην ξεχνούν τις γεύσεις. Να είναι το εστιατόριο μας χώρος που ενώνει τις δύο κουζίνες, την Ελληνική και την Αρμένικη. Είμαι Αρμένισα, ζω στην Ελλάδα, ήθελα με κάθε τρόπο αυτούς τους δύο τόπους να τους ενώσω » δηλώνει. Τον τελευταίο καιρό σερβίρει με ιδιαίτερη περηφάνια αρμένικες ποικιλίες με βάση την ελιά, το κασέρι, την φέτα, την λιαστή ντομάτα. «Έχουν κοινά οι δύο κουζίνες;» την ρωτάμε για να απαντήσει θετικά «μιλώντας» με μεζέδες από όλη τη χώρα, από τα Ελληνικά νησιά μέχρι τη Θράκη και την Αρμενία. « Η γεύση κερδίζει φίλους.» δηλώνει προσθέτοντας « Όλοι γύρω από ένα τραπέζι είμαστε ίδιοι. Δεν νιώθουμε ξένοι. Στην Κομοτηνή μας αγκάλιασαν όλοι.» Επιστρέφει στην κουζίνα της έχοντας τα ίδια όνειρα συντροφιά, να πάει καλά το εστιατόριο , όπου εργάζεται και να σπουδάσει ο γιος της.
Φώτο: Ρίτα Γιανγκαμπόζοβα ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος