Κομοτηνή: Όμηρος και Ανατολή στο σταυροδρόμι του Αιγαίου

Κομοτηνή: Όμηρος και Ανατολή στο σταυροδρόμι του ΑιγαίουΜια συγκλονιστική στιγμή, έτσι όπως την αποδίδει ο Όμηρος στην Ιλιάδα, επέλεξε να μοιραστεί μαζί μας ο Ηλίας Πετρόπουλος, που υπηρετεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο ΔΠΘ, με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου με τίτλο: «Όμηρος και Ανατολή στο σταυροδρόμι του Αιγαίου» από τις εκδόσεις «Κλειδάριθμος». Την στιγμή εκείνη που δύο αξιοσέβαστοι βασιλιάδες, σε μια σκληρή πολεμική περιπέτεια, στέλνουν το δικό τους πανανθρώπινο διαχρονικό μήνυμα, ότι ο πόνος για την απώλεια της ανθρώπινης ζωής, ιδιαίτερα της ζωής ενός νέου ανθρώπου, δεν μπορεί παρά να αγγίζει όλους.

Ο ένας είναι ο Αχιλλέας, νέος και υπόδειγμα γενναιότητας. Ο άλλος είναι ο Πρίαμος, ο ηλικιωμένος πια βασιλιάς της Τροίας που θρηνεί για τον Έκτορα, τον γιο του. Ο γέρο Πρίαμος που δεν έχει ν’ αντιμετωπίσει μόνο τη θλίψη για τον χαμό του διαδόχου του, αλλά και τον πόνο που του προκαλούσε η ατίμωση του νεκρού του σώματος, όπως με ζεστό κι ανθρώπινο λόγο, μας εξήγησε ο καθηγητής φιλοξενούμενος στο studio της ΕΡΤ Κομοτηνής. Ο Έκτωρ παρέμενε άταφος έξω από τη σκηνή του Αχιλλέα και ο Πρίαμος αποφάσισε να πάει ο ίδιος στον Αχιλλέα και να ζητήσει τον νεκρό του γιο.

«Θυμήσου τον πατέρα σου, θεϊκέ Αχιλλέα, που είναι συνομήλικός μου, στο ολέθριο κατώφλι των γηρατειών. Ίσως κι εκείνον οι γύρω του να τον θλίβουν και κανείς να μην βρίσκεται κοντά του να τον υπερασπιστεί. Εκείνος όμως, ακούγοντας πως είσαι ζωντανός, να έχει χαρά μες στην καρδιά του. Διότι ελπίζει μια μέρα να δει τον αγαπημένο του γιο να επιστρέφει από την Τροία. Εγώ όμως, απ’ όλους πιο δυστυχής, αφού άριστους γέννησα γιους στην Τροία, ούτε ένας πια δεν μου έχει απομείνει…» του λέει ο Πρίαμος. «Εξηγεί έτσι τον σκοπό της απρόσμενης επίσκεψης και ικετεύει: «Δείξε σεβασμό στους θεούς, Αχιλλέα, και έλεος σε μένα, καθώς θυμάσαι τον πατέρα σου.» σημείωσε ο κος Πετρόπουλος τονίζοντας πως ο Αχιλλέας δεν θρηνεί μονάχα τον Πάτροκλο, αλλά και τον δικό του θάνατο που πλησιάζει, καθώς γνώριζε πως αν πήγαινε στην Τροία να πολεμήσει, δεν θα επέστρεφε ποτέ. Η μητέρα του τον είχε προειδοποιήσει.»

“Έτσι φρόντιζαν αυτοί του Έκτορα ταφή”
Μπορεί ο Όμηρος να άρχισε το ποίημά του με το περίφημο «Τραγούδησε θεά την οργή του Πηλείδη Αχιλλέα, την ολέθρια, που μύρια βάσανα φόρτωσε τους Αχαιούς», τελειώνει, όμως, με τον στίχο «Έτσι φρόντιζαν αυτοί του Έκτορα ταφή, του δαμαστή των αλόγων». Όχι τυχαία, έτσι τίμησε και ο Όμηρος τον γενναίο Έκτορα, γύρω από το νεκρό του σώμα δύο άντρες, αντίπαλοι, απόλαυσαν για λίγο την ευλογία της ειρήνης. Σεβάστηκαν το νεκρό και «λύγισαν» μπρος στον θάνατο ενός νέου ανθρώπου.

«Ο Όμηρος είναι όλη η πρώιμη ελληνική φιλοσοφία»
«Ο Όμηρος είναι όλη η πρώιμη ελληνική φιλοσοφία συμπυκνωμένη σε 15.500 περίπου στίχους της Ιλιάδας, δεν είναι δυνατόν να το ξεχνάμε. Μέσα στην Ιλιάδα υπάρχουν ψήγματα που αποδεικνύουν τις σχέσεις του Ομήρου, δηλαδή της πρώιμης ελληνικής πολιτισμικής παρακαταθήκης, με λαούς της Ανατολής » ανέφερε ο κος Πετρόπουλος αποκαλύπτοντας πως αυτό που τον ενδιέφερε ήταν να δει τι μπορεί να βρει, μελετώντας άλλους λαούς, για την Ελλάδα και τον Όμηρο. «Το Αιγαίο, όπως λέει, ποτέ δεν ήταν μια κλειστή θάλασσα. Ο Ελληνισμός δεν ήταν ποτέ ξεκομμένος από το διεθνές πολιτισμικό γίγνεσθαι κι αυτό το βλέπουμε ακόμη και σήμερα».

Την άλλη Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου στις επτά το απόγευμα στον φιλόξενο χώρο των Ποντίων Νομού Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός», στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία συνεργατών και φίλων του κου Πετρόπουλου, αλλά και με γεύσεις ποντιακές από την Κοζάνη με την φροντίδα της  Ελένης Βασιλειάδου, θα «ξεπηδήσουν» περισσότερος ιστορίες για τον Όμηρο, το Αιγαίο, το σταυροδρόμι της Ανατολής.
Φώτο:Ηλίας Πετρόπουλος ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία :Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος