Οι κόποι μιας χρόνιας «θάφτηκαν» στο χιόνι. Εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης με λαχανικά του Χειμώνα χάλασαν από το δριμύ ψύχος, από τον παγετό και το χιόνι των τελευταίων ημερών. «Χάσαμε και την τελευταία μας ελπίδα» δηλώνει ο κ. Χασάν από τα Αμάραντα της Ροδόπης και ο κος Παναγιώτης από τις Σάπες προσθέτει, «ό,τι είχαμε στο χωράφι όλα καταστράφηκαν από το χιονιά».

IMG_20170121_122103Αρχικά η «Αριάδνη» και εν συνεχεία ο «Βίκτωρας» «τίναξαν στον αέρα» τους προϋπολογισμούς δεκάδων παραγωγών. Μεγαλύτερη ζημιά σημειώθηκε στους δήμους Μαρώνειας Σαπών και Αρριανών, αλλά και σε άλλους οικισμούς της περιοχής, όπου υπάρχουν παραγωγοί που ασχολούνται με την παραγωγή λαχανικών. Ακόμη κι αυτοί οι οποίοι έχουν θερμοκήπια μόνο ζημιές καταγράφουν. Ισχυροί αέρηδες, παγετός, χιόνια έχουν εκτινάξει στα ύψη τις τιμές των λαχανικών, ακόμη κι αυτών που πωλούνταν, προ λίγων μόλις ημερών, σε τιμές οικονομικά προσιτές. Σπανάκια, λάχανα, αντίδια, μπρόκολα, μαρούλια, κουνουπίδια πωλούνται ήδη ακριβότερα.

Ζημιές καταγράφουν κι όσοι έσπευσαν να σπείρουν το φθινόπωρο αρακά και κουκιά για να μπορέσουν να βγάλουν πρώτοι παραγωγή την Άνοιξη. «Πρέπει να κάνουμε ξανά την σπορά από την αρχή κι ό,τι προλάβουμε» δηλώνει ο κος Άγγελος σημειώνοντας πως και η δική του σπορά πάγωσε. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να κοινοποιήσουν τις απώλειές τους στους δήμους, αν και, όπως τους είπαν, είναι ακόμη νωρίς για τις καταγραφές των ζημιών.
Φώτο: Παραγωγοί με ό,τι διασώθηκε από τα λαχανικά τους Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: