Κομοτηνή: Παλεύοντας με μια ύπουλη νόσο

Array

Παγκοσμίως τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι γύρω στα 2,5 εκατομμύρια επιδημιολογικά. Ήδη 500.000 έχουν καταγραφεί περίπου στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα 14.000, στην Ροδόπη υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 220 άτομα, στο Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία, ωστόσο, είναι εγγεγραμμένα μόνο 18 άτομα…

Κομοτηνή: Παλεύοντας με μια ύπουλη νόσο
Τρύφωνας Καρούντζος, πρόεδρος του Σωματείου

«Γνωρίζω άτομο που είναι 14 ετών και ήδη αντιμετωπίζει πρόβλημα. Είναι μια αρρώστια που «δεν έχει μπέσα». Παλιά πιστεύαμε ότι ξεκινά από τα 20-21-22 έτη και όσο πάει. Λέγεται πως, όσο πιο μεγάλος εμφανίσεις τη νόσο, τόσο πιο άσχημη κατάληξη θα έχεις. Μπορεί να οδηγήσει και μέχρι το θάνατο. Έχω φίλους , που τους γνώρισα πριν τριάντα χρόνια, με την εμφάνιση της νόσου, τρεις από αυτούς, λόγω της νόσου, έχουν πεθάνει. » δηλώνει ο κος Τρύφωνας Καρούντζος, πρόεδρος του Σωματείου και ο ίδιος ασθενής με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου το 85% της φαρμακολογίας έχει πέσει στη διαλείπουσα μορφή. Στην καλοήθη μορφή το ποσοστό είναι ένα 10% . «Από την διαλείπουσα μορφή κάποια στιγμή θα περάσεις στην δευτεροπαθή προϊούσα φάση. Είναι μια μορφή που σιγά – σιγά φθείρεσαι, χωρίς να κάνεις κρίσεις. Ο οργανισμός σιγά- σιγά αδυνατεί.»

Η αναλογία ασθενών είναι δύο γυναίκες και ένας άνδρας
Όσον αφορά στην αναλογία φύλλου, είναι δύο γυναίκες, ένας άνδρας. «Λόγω αδυναμίας του μυϊκού ιστού σε σχέση με τους άνδρες , αδυνατεί σιγά – σιγά ο μυϊκός ιστός των γυναικών και οι γυναίκες που ασθενούν έχουν αδυναμία να κάνουν κάποιες βασικές δουλειές. Υπάρχει και χειριστή μορφή που οδηγεί στο θάνατο χωρίς να κάνεις τίποτα.» δηλώνει.

Όσον αφορά στην φαρμακευτική τους κάλυψη; «Η φαρμακολόγια επενδύει χρήματα με προσδοκία το κέρδος σ΄ αυτούς που είναι οι πιο πολλοί. Έτσι, καλύπτονται πιο εύκολα τα άτομα με διαλείπουσα μορφή.» απαντά και σημειώνει « Τα φάρμακα πρώτης και δευτέρας γραμμής δίνονται δωρεάν. Αλλά ένα άτομο που έχει σκλήρυνση κατά πλάκας έχει και παρεμφερή προβλήματα, όπως : ακράτεια, ούρηση, πόνο, μυϊκά ζητήματα, έτσι για την κάλυψη αυτών των αναγκών πληρώνεις, ανάλογα με το ποσοστό που συμμετέχει το Ταμείο.» απαντά ο κος Καρούντζος και αναφερόμενος στην χρήση της κάνναβης, για την οποία έχει γίνει πολύς λόγος σημειώνει «Εν μέρει βοηθά, δεν αποτελεί, όμως, πανάκεια.»

Όσο πιο γρήγορα, τόσο πιο καλά
220 περίπου τα άτομα της Ροδόπης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σκλήρυνσης κατά πλάκας, τα 18 μόνο είναι μέλη του Σωματείου, εύλογα ο Πρόεδρος του Σωματείου απευθύνεται εκεί στέλνοντας το μήνυμά του. « Να ενταχθούν στα σωματεία. Να λάβουν σωστή καθοδήγηση. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, τόσο θα είναι καλύτερη η μελλοντική εξέλιξή τους.»
Φώτο: Τρύφωνας Καρούντζος ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος