Με καταγωγή από τη Μεσσούνη η κα Βούλα Τσαρακτσίδου και ο σύζυγός της, Γιώργος Ελευθεριάδης από τον γειτονικό οικισμό της Αιγείρου, παρά το γεγονός ότι ζούν 35 χρόνια τώρα στη Θεσσαλονίκη, επιδιώκουν πάντα να είναι στα «Εννιάμερα της Παναγίας» στον τόπο καταγωγής τους, στη Ροδόπη και να ζουν με κατάνυξη και χαρά τον ξεχωριστό αυτόν εορτασμό του καλοκαιριού.

Η κα Τσαρακτσίδου με τον σύζυγός της Γιώργο Ελευθεριάδη

«Θύμησες πολύ παλιές ξυπνούν. Στο Μοναστήρι αυτό γινόταν το μοναδικό πανηγύρι της περιοχής μας. Το περιμέναμε πως και πώς να έρθει και να το ζήσουμε. Ήμασταν μικρά παιδιά και θέλαμε να χαρούμε το παιχνίδι στις κούνιες και να δούμε τους πάγκους των μικροπωλητών» δηλώνει η κα Βούλα Τσαρακτσίδου και σημειώνει ότι η χαρά όλων ήταν πάρα πολύ μεγάλη.

«Βέβαια πάντα προσκυνούσαμε την εικόνα της Παναγίας με κατάνυξη, πίστη και σεβασμό κι ύστερα ξεκινούσε το δικό μας πανηγύρι, από κούνια σε κούνια κι από πάγκο σε πάγκο. Όλα ήταν τότε πολύ πιο λιτά και οι άνθρωποι πιο απλοί» θυμάται η κα Τσαρακτσίδου προσθέτοντας πως σήμερα είναι πολύ πιο μεγάλες οι απαιτήσεις όλων. «Όμως», όπως λέει, «όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο συχνά ζητούμε τη βοήθεια της Παναγίας.»

Όπως δηλώνει η κα Τσαρακτσίδου τα χρόνια κύλησαν και εκείνα τα παιδιά έχουν πια μεγαλώσει τα δικά τους παιδιά κι εγγόνια. Οι ρόλοι άλλαξαν. « Τώρα εμείς προσευχόμαστε πιο συχνά στην Παναγία ζητώντας να τα έχει καλά και να τα προστατεύει» δηλώνει χαρακτηριστικά προσθέτοντας « Θεωρούμε ότι πρέπει έστω και λίγο να έρθουμε και να διακονήσουμε εδώ στην Παναγία γιατί είναι πολύ μεγάλη η χάρη Της». Κι εκείνη και ο σύζυγός της παρατηρούν με εμφανή ικανοποίηση έναν μετά τον άλλον τους προσκυνητές να καταφθάνουν στη Μονή ψιθυρίζοντας: «Παναγία Παρθένε Σώσον Ημάς».
Φώτο: Η κα Τσαρακτσίδου με τον σύζυγός της Γιώργο Ελευθεριάδη ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: