Η παραδοσιακή καλλιέργεια της μπάμιας στα χωράφια της Ροδόπης

Πέρασαν το καλοκαίρι συλλέγοντας μπάμιες. Και ο γλυκός Σεπτέμβρης εκεί τους βρήκε, στη μέση του χωραφιού τους. Ο Σεφίκ Μεδινέ με την κόρη και τη γυναίκα του γνωρίζει καλά πως η καλλιέργεια της μπάμιας είναι απαιτητική και η συλλογή της πολύ δύσκολη. Οκτώ στρέμματα που πρέπει να συλλέξουν ξανά και ξανά περνώντας από όλα τα φυτά, ρίζα –ρίζα. «Αν δεν κάνεις την προσπάθεια σου, αν δεν δουλέψεις σκληρά, δεν κάνεις τίποτα.» δηλώνει σημειώνοντας ότι την περίοδο του καλοκαιριού πέρασαν και μέρες κατά τις οποίες συνέλεξαν μέχρι και 70 κιλά.

Ένας μεσίτης έχει αναλάβει να συγκεντρώσει την παραγωγή των αγροτών κι εκείνος με τη σειρά του την προωθεί στους εμπόρους. Αγοράζει 1,30 το κιλό με τον κ. Σεφίκ να δηλώνει ικανοποιημένος, καθώς, όπως λέει δεν υπάρχει άλλη επιλογή. «Σπέρνω μπάμιες για τέταρτη χρονιά φέτος, αλλά αν δεν είναι δυνατό το χωράφι, τότε για μπάμιες δεν κάνει. Ύστερα τα φυτά θέλουν πότισμα και φέτος δεν έβρεξε καθόλου.»

Τρεις μήνες δουλειά. Γάντια στα χέρια γιατί τα φυτά «εκδικούνται», γεμίζουν πληγές τα δάκτυλα των αγροτών, μακρυμάνικα πουκάμισα και καπέλα και οι ώρες κυλούν κάτω από τον ήλιο, μέσα στο χωράφι. «Όσο πιο πολλά χέρια, τόσο το καλύτερο» δηλώνει σημειώνοντας πως για κάποια χωριά, όπως η Γαλήνη, η Βέννα κ.α. η καλλιέργεια της μπάμιας είναι πια παραδοσιακή. «Βγάζεις ένα μεροκάματο σε μια περίοδο που από πουθενά αλλού δεν παίρνεις χρήματα » δηλώνει γνωρίζοντας καλά ότι η δουλειά στα χωράφια απαιτεί μεγάλες αντοχές.
Φώτο:Σεφίκ Μεδινέ Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος