« Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αύξηση ροών. Δεν πρέπει να μας φοβίζει στο επίπεδο που βρίσκεται, εφόσον αντιμετωπιστεί με τρόπο οργανωμένο, συντονισμένο και από την Κυβέρνηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση .» δηλώνει ο κος Βασίλης Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ).

Μετανάστες στο πάρκο της Κομοτηνής

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής σημειώνει πως σε σχέση με το 2015 -2016 υπάρχει μια ελαφρά αλλαγή, αλλά δεν είναι σημαντική. «Ο κύριος όγκος παραμένει προσφυγικός, πρόσφυγες από Συρία και Αφγανιστάν. Έρχονται κατά κύριο λόγο πρόσφυγες, μετανάστες παραμένει μικρός ο αριθμός, δεν φαίνονται, δεν απασχολούν, έρχονται για να μείνουν κάπου. Μετανάστες από Πακιστάν, Μπαγκλαντές, έρχονται παράτυπα στις οικογένειες τους που είναι ήδη εδώ ή στους συγγενείς τους. Κάποιοι μπορεί να φιλοξενηθούν σε φίλους, προσωρινά μόνο, μέχρι να βρουν την τύχη τους σε άλλες χώρες της ΕΕ κι αυτό είναι το ορθό.»

Ο κος Βασίλης Παπαδόπουλος

Όσον αφορά στον νέο νόμο για την χορήγηση του ασύλου σημειώνει πως το ΕΣΠ έχει καταθέσει τις ενστάσεις του. «Η διαδικασία έχει γίνει τελείως πολύπλοκη και δεν μπορεί να την αντέξει η διοίκηση, έχει και σημαντικές εκπτώσεις στα δικαιώματα των ανθρώπων. Εάν εφαρμοστεί αυτό που προβλέπει ο Νόμος μπορεί να καταλήξει διαδικασία fast track . Δύσκολα όμως γιατί δεν μπορούν να το υλοποιήσουν οι υπηρεσίες.» τονίζει και αναφερόμενος στις κλειστές δομές προσθέτει πως δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη τι θα είναι.

«Είναι λίγοι, ελάχιστοι αυτοί οι οποίοι περνούν στην Ελλάδα και δεν γνωρίζουμε την ύπαρξη τους, κάποιες ροές από τον Έβρο. Στα νησιά καταγράφονται όλοι. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει συνέχεια στη διαχείριση είναι αποσπασματική και κατακερματισμένη στο σύνολο της χώρας.» τονίζει μιλώντας για τους μετανάστες που διασχίζουν οδικώς την Περιφέρεια Αν.Μ.θράκης. «Ή έχουν κάποιον συγγενή σε δομή φιλοξενίας, ή συγγενείς που έχουν σπίτι, ελάχιστοι φτάνουν στην πλατεία Αριστοτέλους ζητώντας από το κράτος να τους πάει σε δομή φιλοξενίας. Θα πρέπει να καταγραφούν, να ελεγχθούν αν είναι πρόσφυγες, αν είναι μετανάστες να μπουν σε διαδικασία επιστροφής.»

Τέλος, δεν παραλείπει να στείλει και το μήνυμά του στην τοπική κοινωνία: «Να μην ανησυχούν είναι ευκαιρία η μετανάστευση. Καταλαβαίνω πως ο καθένας που έρχεται σε επαφή με κάποιο ξένο είναι κάτι το πρωτόγνωρο, το φοβάται, είναι δικαιολογημένο, είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες. Από την άλλη εμείς θέλουμε να πούμε ότι η χώρα αντιμετώπισε πολύ σοβαρότερη κρίση, οπότε αυτό εδώ αντιμετωπίζεται.»
Φώτο:Βασίλης Παπαδόπουλος ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: