Κομοτηνή: Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος

Array

Στο νέο Σχέδιο νόμου για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, που ήδη επεξεργάζεται το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρθηκε η κα Τάνια Βεζυριαννίδου, αρχιτέκτων πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής προβλέποντας ότι «θα είναι ένας ιδιαίτερα βαρύς νόμος με 110 άρθρα και 3 κεφάλαια. Ήταν σε διαβούλευση 40 μέρες, η οποία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβρη 2016 και δέχτηκε περί τα 2500 σχόλια. Εν συνεχεία το Υπουργείο επεξεργάζεται τα σχόλια και θεωρώ ότι το επόμενο 2μηνο θα πάει στη βουλή για ψήφιση. Το α΄ κεφάλαιο αναφέρεται στους μηχανισμούς και τα μέσα ελέγχου της ποιότητας του δομημένου περιβάλλοντος. Το β΄ κεφάλαιο αφορά το πλαίσιο δόμησης . Και το γ΄ Κεφάλαιο αναφέρεται στην αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.»

Όπως εξηγεί η καινοτομία του νέου νόμου είναι η σύσταση ενός Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος που θα ανήκει στο Υπουργείο και σκοπό θα έχει την παρακολούθηση, την καταγραφή, τον έλεγχο και τη λήψη μέτρων για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της ποιότητας αυτού.

Παράλληλα, θα συσταθούν μία Διεύθυνση Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος στην έδρα κάθε Περιφέρειας και Τμήματα Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος στην έδρα κάθε περιφερειακής ενότητας. Η Γενική Διεύθυνση Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις και τα Τμήματα ως βασικές τους αρμοδιότητες θα έχουν :

α. Τον έλεγχο διαδικασιών υλοποίησης πολεοδομικού σχεδιασμού. Αναλυτικά:

i) την Παρακολούθηση Ηλεκτρονικής Πολεοδομικής Ταυτότητας ενός Δήμου,
ii) τον έλεγχο της εξέλιξης του πολεοδομικού σχεδιασμού,

«Ηλεκτρονική Πολεοδομική Ταυτότητα Δήμου»

Προβλέπεται να δημιουργηθεί από το ΥΠΕΝ ηλεκτρονική πλατφόρμα με τίτλο «Ηλεκτρονική Πολεοδομική Ταυτότητα Δήμου». Στην εν λόγω πλατφόρμα κάθε Δήμος θα καταγράφει και θα επικαιροποιεί όλες τις πληροφορίες σχετικά με την πολεοδομική του ταυτότητα, όπως π.χ. τις εγκεκριμένες και υπό εκπόνηση μελέτες χωροταξικού και πολεοδομικού αντικειμένου. Το οικείο Τμήμα Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος θα παρακολουθεί και θα επισημαίνει τα προβλήματα υλοποίησης του χωρικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και θα υποβάλλει προτάσεις για την επίλυσή τους.

β.Την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης:

i) τον Εντοπισμό, την καταγραφή, τον έλεγχο των αυθαιρέτων κατασκευών ή αλλαγών χρήσεων καθώς και την επιβολή κυρώσεων,
ii) τη δημιουργία και την τήρηση «Ηλεκτρονικού/ ψηφιακού Αρχείου Αυθαιρέτων» στο οποίο θα καταγράφεται το είδος και η κατηγορία του αυθαιρέτου, ο χρόνος εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής και η τυχόν υπαγωγή σε ρύθμιση.

Οι περιφερειακές Διευθύνσεις Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος θα συντάσσουν ετησίως έκθεση για τα θέματα αρμοδιότητάς τους, θα την υποβάλλουν στην Γενική Διεύθυνση του Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος η οποία με τη σειρά της θα υποβάλλει στον Υπουργό την Ετήσια Έκθεση του Παρατηρητηρίου η οποία θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα υποβάλλεται στη Βούλη.

Όσον αφορά τέλος στις μελλοντικές κινήσεις της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης, στόχος της κας Βεζυριαννίδου ως προέδρου είναι ο προγραμματισμός ημερίδων με αντικείμενο τον χωρικό σχεδιασμό στην τοπική αυτοδιοίκηση, και την αναγκαιότητα εκπόνησης και ολοκλήρωσης τοπικών χωρικών σχεδίων σε επίπεδο χώρας. «Θα αξιοποιηθούν στελέχη –μηχανικοί από την κεντρική διοίκηση, την αποκεντρωμένη διοίκηση και τους ΟΤΑ Α και Β βαθμού που ασχολούνται με το αντικείμενο, με κύριο στόχο την ουσιαστική συνδρομή τους στη βελτίωση της ποιότητας του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος των Δήμων» υπόσχεται για το μέλλον.
Φώτο:Τάνια Βεζυριαννίδου, πρόεδρος ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος