Κομοτηνή: Παρούσα η απειλή των τσιμπουριών

Οι κρότωνες επιστρέφουν, μαζί και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για όσους /όσες δεχθούν το ύπουλο τσίμπημά τους. Τα γνωστά τσιμπούρια μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους με βακτήρια, ιούς και παράσιτα προκαλώντας αν όχι σοβαρά νοσήματα, σίγουρα μεγάλη ανησυχία.

Κομοτηνή: Παρούσα η απειλή των τσιμπουριών
Ο κος Καρά Χουσεϊν στο ΤΕΠ

Κάτι περισσότερο από ανήσυχος ο κος Καρά Χουσεϊν, καπνοκαλλιεργητής από την Ροδόπη βρέθηκε στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής έχοντας πιο πριν δεχθεί το επίμονο τσίμπημα ενός τσιμπουριού. «Ήμουν στο χωράφι, επέστρεψα στο σπίτι, έκανα μπάνιο και πήγα στο τζαμί. Αισθάνθηκα στο δέρμα μου, στο σημείο του λαιμού, κάτι ζωντανό, το τράβηξα και είδα ότι είναι ένα τσιμπούρι. Βγήκα έξω από το τζαμί το πέταξα κάτω και το πάτησα και μετά την προσευχή ήρθα στο Νοσοκομείο. Ήταν ένα στενόμακρο μεγάλο τσιμπούρι, νομίζω ότι ήταν από τα επικίνδυνα» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

Ο κος Καρά Χουσεϊν όπως λέει τσάπιζε καπνά φορώντας μακρύ πουκάμισο , για μια στιγμή κουράστηκε και πίνοντας έναν καφέ κάθισε κάτω για να πάρει τις απαραίτητες ανάσες ξεκούρασης. «Νομίζω ότι εκεί ανέβηκε πάνω μου. Δεν έπρεπε να πέσει όμως; Ήταν καλυμμένο πάνω μου και δεν έπεσε, ούτε όταν έκανα μπάνιο» σημειώνει απορώντας κι εκείνος ακόμη  παρά το γεγονός ότι είναι εξοικειωμένος με την φύση και με τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Για ένα ακόμη καλοκαίρι οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα πρέπει να τηρούνται τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας, ιδιαίτερα από τους: αγρότες, ποιμένες, κυνηγούς, ορειβάτες, φυσιολάτρες και πεζοπόρους. Καλό είναι να αποφεύγεται η παρατεταμένη διαμονή στην ύπαιθρο σε δασικές θαμνώδεις περιοχές και σε λιβάδια. Να περπατά κανείς πάντα στο κέντρο των μονοπατιών, να φορά φαρδιά ρούχα, με μακριά μανίκια που κουμπώνουν στον καρπό , μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες (το παντελόνι θα πρέπει να τοποθετείται μέσα στις κάλτσες), κλειστά παπούτσια, γάντια. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνά να καλύπτει τις ακάλυπτες γυμνές περιοχές του δέρματος με ετνομοαπωθητικά.

Τέλος, σε περίπτωση που εντοπίσει κανείς  τσιμπούρι προσκολλημένο στο σώμα του  αυτό θα πρέπει να απομακρυνθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, εντός 24 ωρών από την προσκόλληση του και με τον κατάλληλο τρόπο (συνδρομή ιατρού), ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης νοσημάτων.
Φώτο: Ο κος Καρά Χουσεϊν ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος