Κομοτηνή: Πασχαλινές πίκρες για τους κτηνοτρόφους

Array

Δίπλα στο κοπάδι της περνά τον περισσότερο χρόνο της ημέρας. Μα και όταν πηγαίνει στο σπίτι της ο νους της πάλι εκεί βρίσκεται. Η κα Μαρία Χ. τα τελευταία 15 χρόνια έχει αναλάβει τη φύλαξη και τη φροντίδα ενός κοπαδιού το οποίο αποτελείται από 70 κατσίκια. «Είναι πολύ δύσκολη η δουλειά μας και γίνεται δυσκολότερη με τις τιμές που δίνουν οι έμποροι. Τι να κερδίσεις; Και πώς να αγοράσεις ζωοτροφές;» αναρωτιέται μην κρύβοντας κι εκείνη την πίκρα και την απογοήτευσή της. Όχι άδικα.

Οι συνάδελφοί της πουλούν 2,50 ευρώ το κιλό ζωντανά τα αρνιά τους. «Κανονικά θα έπρεπε να πωλούνται 3,20 τουλάχιστον» δηλώνει και προσθέτει ότι στο τσιγκέλι ο καταναλωτής τα βρίσκει δέκα ευρώ το κιλό. «Λένε ότι έχουν έξοδα. Εμείς δεν έχουμε;» αναρωτιέται και παρουσιάζει το πρόβλημα που παρατηρείται στην αγορά –προμήθεια των ζωοτροφών. «Πανάκριβες! Το καλαμπόκι, το χόρτο δύσκολα τα προμηθεύεται ο κτηνοτρόφος. Τα 2,50 ευρώ το κιλό δεν καλύπτουν απολύτως τίποτα!» δηλώνει προσθέτοντας πως και μόνος του να ζει ο κτηνοτρόφος, να μην έχει δηλαδή τα έξοδα μιας οικογένειας, πάλι δεν βγαίνει. «Πόσο μάλλον να καλύψει τις σπουδές των παιδιών ή να κάνει κάποια καινούργια επένδυση» εξηγεί προβληματισμένη.
Τη συναντήσαμε στο μαντρί της. Εκεί, δίπλα στο κοπάδι, συλλογίζεται τη δουλειά που καθημερινά την περιμένει, τα προβλήματα, αλλά και τις πίκρες που εισπράττει. «Στην περιοχή μας έρχονται μεγάλα φορτηγά από την Αθήνα και μεσίτες (από Κοπτερό, Ίασμο, Κομοτηνή) στον Ίασμο και τους Αμαξάδες συγκεντρώνουν τα αρνιά και τα κατσίκια που είναι για σφάξιμο.»

Το γάλα στα αζήτητα, λόγω του φθηνού εισαγόμενου
Ένα επιπλέον πρόβλημα που έχει προκύψει για τους κτηνοτρόφους είναι η πεσμένη ζήτηση του γάλακτος που παράγουν. «Όσοι πουλούν τα αρνιά και αρμέγουν, δεν μπορούν να πουλήσουν το γάλα τους. Ίσως να έχουν και οι γαλακτοβιομηχανίες προβλήματα. Δεν μπορούν κάποιες να αγοράσουν. Έχω μάθει ότι κάποιες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ποιος θα απορροφήσει το γάλα; Αλλά κι εκείνοι που το αγοράζουν δεν πληρώνουν σε ικανοποιητικές τιμές.» δηλώνει. Σύμφωνα με την ίδια την τιμή ρίχνει και η αθρόα εισαγωγή γάλακτος, από Βουλγαρία, Τουρκία, Αλβανία. «Το φέρνουν με δέκα και με είκοσι λεπτά. Πώς θα αγοράσουν το δικό μας; Φέτος άκουσα πως από ογδόντα και ενενήντα λεπτά, φέτος το ζητούν εξήντα λεπτά. Εξήντα λεπτά το πρόβειο γάλα; Η τιμή είναι πολύ πεσμένη. Το γίδινο πάει πιο κάτω από σαράντα λεπτά. Ποια έξοδα θα καλύψουμε πρώτα μ΄ αυτές τις τιμές; Δεν βγαίνει! Οι τιμές των ζωοτροφών, όμως, ανεβαίνουν. » λέει ξανά.

Να στηρίξουν οι καταναλωτές την ελληνική κτηνοτροφία
Μονόδρομος η επιλογή να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία. Δεν το μετανιώνει. Αγαπά τη δουλειά της. «Οι πόλεις δεν μπορούν να θρέψουν τον κόσμο,» λέει προσθέτοντας «Πληρώνεσαι μια φορά το χρόνο με τις επιδοτήσεις, μια φορά το χρόνο με τις πωλήσεις των αμνοεριφίων και του γάλακτος κι εκείνο αν σου το πάρουν». Χωρίς να παραλείψει να στείλει το μήνυμά της στους καταναλωτές «να προτιμούν στις αγορές τους τα ντόπια προϊόντα, τα ντόπια κρέατα, τα ντόπια τυροκομικά. Ας μην κοιτάζουν το πιο φθηνό ξένο. Ας στηρίξουν την ντόπια παραγωγή για να συνεχίσει να υπάρχει.»
Φώτο:κοπάδι στη Ροδόπη ρεπορτάζ-κείμενο-φώτο:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος