Κομοτηνή: «Πικρός» ο Σεπτέμβριος για τους καπνοκαλλιεργητές της Ροδόπης

Ο Σεπτέμβριος βρήκε για μια ακόμη χρονιά τον κο Μουμίν και τη γυναίκα του στα καπνοχώραφα, όπως σαράντα χρόνια τώρα. Τόσα καλλιεργεί καπνά ποτίζοντας τη γη με τον ιδρώτα του.

Κομοτηνή:  «Πικρός»  ο Σεπτέμβριος για τους καπνοκαλλιεργητές της ΡοδόπηςΦέτος, όμως, η χρονιά είναι δύσκολη. Λόγω της χαλαζόπτωσις η καταστροφή, που σημειώθηκε ήταν μεγάλη. « Μαζεύουμε ό,τι βρίσκουμε. Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά. Είμαστε 1000 κιλά παρακάτω σε σχέση με πέρσι. Το πολύ πολύ να έχουμε μαζέψει 400 κιλά από οκτώ στρέμματα. Δεν πήραμε τίποτα. Το χαλάζι το χάλασε σχεδόν όλο» δηλώνει μην κρύβοντας την απογοήτευσή του. « «Είμαστε μέσα». Κάθε χρόνο έπαιρνα δύο εργάτες αλλά φέτος εμείς, εγώ και η γυναίκα μου, δεν έχουμε δουλειά, δεν μπορούμε να πληρώσουμε το ενοίκιο. Δεν μπορούμε να βγάλουμε τα έξοδα. Είναι χτυπημένο. Μαζέψαμε το πολύ 50 κιλά από κάθε στρέμμα , δεν έχει χαΐρι αν δεν βοηθήσει το κράτος.»

Κομοτηνή:  «Πικρός»  ο Σεπτέμβριος για τους καπνοκαλλιεργητές της Ροδόπης40 χρόνια καπνοκαλλιεργητής γνωρίζει καλά πια ότι είναι μια πολύ δύσκολη και πολύ απαιτητική δουλειά. «Σηκωνόμαστε στις τρεις και με το φακό μαζεύουμε,όμως, φέτος το χαλάζι δεν έχει αφήσει τίποτα. Αν δώσει μια μικρή αποζημίωση το Υπουργείο καλά θα είναι, αν δεν δώσει θα έχουμε σίγουρα πρόβλημα. Κάθε μήνα με τη γυναίκα μου πληρώνουμε 250 ευρώ το μήνα. Αν δεν πάρουμε λεφτά από την παραγωγή μας, πώς θα πληρώσουμε τον ΟΓΑ;» αναρωτιέται μην κρύβοντας την αγωνία του και επιστρέφει στη δουλειά που φέτος δεν χαρίζει ούτε χαμόγελα, ούτε κέρδος.
Φώτο: Ο κος Μουμίν με τη σύζυγο του την ώρα της δουλειάς ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος