Το χειμωνιάτικο κρύο είναι αισθητό όχι μόνο έξω, αλλά και μέσα. Κι όμως, οι αθλήτριες της ομάδας βόλεϊ της ΑΕ Κομοτηνής, που αγωνίζονται στην Β΄ Εθνική – Τοπικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα με τον προπονητή τους, τον κ. Δημήτρη Κιοσσέ μόλις ξεκινούσαν μια ακόμη απογευματινό-βραδινή προπόνηση. «Μισές από τις αθλήτριες σπουδάζουν στο Δ.Π.Θ. και οι άλλες είναι από την Κομοτηνή» εξηγεί ο προπονητής της ομάδας σημειώνοντας πώς: «Όλες μαζί συνεχίζουν την προσπάθεια στον δεύτερο γύρο που ξεκινά με αγώνα την Κυριακή στην Ξάνθη.»

ο προπονητής της ομάδας, ο κος Δημήτρης Κιοσσές

Σ’ αυτό τον όμιλο οι δύο πρώτες ομάδες διασταυρώνονται με δύο πρώτες του ομίλου του Έβρου και από εκεί η Πρωταθλήτρια ανεβαίνει κατηγορία, πηγαίνοντας στην Α2. «Υπάρχουν πολλές δυνατές ομάδες. Στόχος μας είναι να βγούμε στις δύο πρώτες θέσεις. Είναι εφικτός στόχος, αλλά έχουμε αρκετά προβλήματα με τραυματισμούς, όπως και θέματα με τις μαθητικές υποχρεώσεις των κοριτσιών» δηλώνει.

Πρόβλημα αποτελεί και το θέμα της θέρμανσης. Τα τελευταία πέντε χρόνια είναι ζητούμενο. Το κλειστό γήπεδο της Κομοτηνής, όταν πέφτει έξω η θερμοκρασία, μέσα θυμίζει «ψυγείο». «Έχει συμβεί να γίνονται προπονήσεις και με μείον βαθμούς Κελσίου. Αυτό ενέχει αρκετούς κινδύνους και για τραυματισμούς. » δηλώνει ο κος Κιοσσές.

Όσον αφορά στις οδηγίες που ο ίδιος φροντίζει πάντα να δώσει στις αθλήτριές του; «Να κοιτούν πάντα αυτό που κάνουν να τις ευχαριστεί» δηλώνει προσθέτοντας πολύ σωστά πως: «Όποιος κάνει κάτι με το ζόρι, δεν θα πάει μπροστά. Να ευχαριστιούνται αυτό που κάνουν, όλα τα άλλα έρχονται και οι ευχαριστίες και οι επιτυχίες σαν ομάδα.»

Σύμφωνα με τον κ. Κιοσσέ και η Κομοτηνή έχει τα ταλέντα της καθώς, όπως λέει, «παντού υπάρχουν ταλέντα, αλλά τα προβλήματα είναι άλλα. Είναι θέμα νοοτροπίας , μπορεί να ξεκινάει από τους γονείς και μπορεί να συνεχίζεται στους προπονητές, στις ομάδες , στους συλλόγους, στους χώρους προπόνησης. Αυτά όλα χρειάζονται βελτίωση και δουλειά. Τα παιδιά υπάρχουν αλλά είναι πολύ πιεσμένα εξ αιτίας και των υποχρεώσεών τους.» δηλώνει ο κος Κιοσσές προσθέτοντας, όμως, με προβληματισμό ότι στην Κομοτηνή «δεν έχουμε τόσα μεγάλα ποσοστά παιδιών που ασχολούνται με τον αθλητισμό, θα μπορούσε να είναι πολύ πιο υψηλά να βγαίνουν από το σπίτι και να ασχολούνται με τον αθλητισμό.»

Τέλος, δεν παραλείπει να συμβουλέψει ότι όχι απλά δεν θα πρέπει να φοβούνται με την ενασχόληση των παιδιών τους με τον αθλητισμό, αλλά να σπρώχνουν και να ωθούν τα παιδιά στον αθλητισμό. «Και να τα αφήνουν ελεύθερα, να μην τα πιέζουν με αρνητικό τρόπο» όπως λέει, εξηγώντας « Πολλές φορές ανακατεύονται ακόμη και στις προπονήσεις. Ας τα αφήσουν πιο ελεύθερα, ας αφήσουν τους προπονητές να κάνουν τη δουλειά τους. Ας καθίσουν εκείνοι στην κερκίδα κι ας τα απολαύσουν.»
Φώτο: Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας της ΑΕ Κομοτηνής κ. Δημήτρης Κιοσσές ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: