Κομοτηνή: Η προσφυγιά πίσω τους

Array

Εκείνη κατάγεται από την Γεωργία κι εκείνη από την Μαριούπολη. Κι οι δυο μαζί είναι μέλη της ομάδας «Χωρίς παρελθόν, δεν υπάρχει μέλλον » μιας ομάδας φοιτητών που ταξίδεψαν πάλι πίσω, στα ελληνικά χωριά της Γεωργίας και κατέγραψαν το σήμερα.

Η Ανατολη Καρυπίδου είναι ιστορικός, απόφοιτος του Α.Π.Θ. με καταγωγή από τα ελληνικά χωριά της Γεωργίας. «Επισκεφτήκαμε τα 51 ελληνικά χωριά της Γεωργίας. Ήταν τραγικά. Άδεια χωριά, ηλικιωμένοι άνθρωποι. Τα θυμόμουν πιο ζωντανά. Όταν είχα πάει ήμουν δέκα χρονών και τα θυμόμουν όλα διαφορετικά. Υπήρχε ζωή, υπήρχαν Έλληνες. Τώρα που πήγα δεν υπήρχε τίποτα από αυτά» δηλώνει κι αποκαλύπτει ότι στη γιαγιά της δεν είπε τίποτα, ούτε έδειξε τις φωτογραφίες. «Το σπίτι όπου έζησε εκείνη και μεγάλωσε η μαμά μου ήταν γκρεμισμένο» λέει προσθέτοντας «Άσχημο πράγμα η μετανάστευση, η προσφυγιά, ο ξεριζωμός. Ειδικά όταν συγκρίνεις το πριν με το τώρα, είναι τραγικό».

Η Μαρία Πλύση, με καταγωγή από την Μαριούπολη, λέει ότι για εκείνη η επίσκεψη στα ελληνικά χωριά της Γεωργίας ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. «Το μυαλό μου πήγε στην Μαριούπολη. Τα ελληνικά χωριά στην Μαριούπολη είναι σε καλύτερη μοίρα. Το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο, έχουμε Συλλόγους, διδάσκονται τα ελληνικά στα σχολεία. Ζει και βασιλεύει ο ελληνισμός στη Μαριούπολη. Οι δικοί μου είναι ακόμη εκεί και δεν έχουν σκοπό να φύγουν. Είναι μια πατρίδα που μου λείπει.» λέει για τον τόπο που άφησε πίσω της. Όσον αφορά στις σύγχρονες ιστορίες της προσφυγιές; Μιλά για «Θλίψη» και σημειώνει «Είναι πολύ τραγικό. Πρέπει να κάνουν υπομονή, δεν έχουν άλλη επιλογή».
Φώτο:Η Ανατολή Καρυπίδου και η Μαρία Πλύση με τον Λεωνίδα Καρελιάδη Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος