Κομοτηνή: Προστατεύουν το περιβάλλον και καθαρίζουν ποτάμια, παραλίες, δάση

Φορούν γάντια στα χέρια και παίρνοντας μεγάλες σακούλες συγκεντρώνουν κάθε λογής σκουπίδια που βρίσκουν πεταμένα στη Φύση, σε ποτάμια, θάλασσες, δάση κ.α. Τελευταία τους δράση στο πανθρακικό γήπεδο, στην περιοχή της Ολυμπιάδας, από όπου απομάκρυναν σκουπίδια, βρομιές και μπάζα. Μέλη της Ομάδας “Φίλοι Αδέσποτων Κομοτηνής SOS”.

Κομοτηνή: Προστατεύουν το περιβάλλον και  καθαρίζουν ποτάμια, παραλίες, δάση
Φώτο αρχείο ΕΡΤ

«Εδώ και αρκετά χρόνια κάνουμε κάποιες περιβαλλοντικές δράσεις, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Έχουμε προβεί σε εθελοντικούς καθαρισμούς και του άλσους της Νυμφαίας και παραλιών και ποταμών» δηλώνει ο κος Σαλασίδης προσθέτοντας πως «Αποφασίσαμε φέτος ότι πρέπει να συστηματοποιήσουμε αυτές τις δράσεις γιατί το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι οξυμένο και γενικότερα το περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι ένα από τα κορυφαία θέματα που απασχολούν τη διεθνή κοινή γνώμη» δηλώνει ο κος Μάκης Σαλασίδης μέλος της Ομάδας.

« Το θέμα των σκουπιδιών είναι πολύ σημαντικό γιατί απειλεί και την βιοποικιλότητα αλλά και τη δική μας τη ζωή. Οι επιστήμονες λένε ότι είναι τόσο μεγάλος ο όγκος των σκουπιδιών των οποίων οι άνθρωποι πετάνε στη φύση, στο περιβάλλον με αποτέλεσμα να απειλείται και η δική μας η υγεία αλλά και η υγεία των ζώων, των πουλιών, να απειλείται η βιοποικιλότητα και αυτό θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στις δικές μας ζωές» δηλώνει έντονα προβληματισμένος ο κος Σαλασίδης κι αναφέρει το παράδειγμα των πελαργών. «Η ρίψη σκουπιδιών, το πέταγμα ανεξέλεγκτα πλαστικών, σακιών, κορδονιών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, καθώς οι πελαργοί τα θεωρούν υλικά της φύσης , τα παίρνουν και φτιάχνουν μ’ αυτά τις φωλιές τους, τραυματίζονται και αρκετά συχνά χάνουν τη ζωή τους. Ο αριθμός των πτηνών μειώνεται παγκοσμίως από τις ανθρώπινες ενέργειες. Είναι πολύ χρήσιμο τα πτηνά να υπάρχουν, να αυξάνεται ο πληθυσμός τους και όχι με τις πράξεις μας να τους κάνουμε ζημιά.»

Τόσο εκείνος, όσο και άλλοι νέοι άνθρωποι της Ομάδας αποφάσισαν ότι κάθε δεκαπέντε μέρες θα υλοποιούν φιλόπεριβαλλοντικές δράσεις. «Παίρνουμε τις σακούλες, τα γάντια μας και πηγαίνουμε σε περιοχές με ποτάμια, όπως στο ποτάμι του Μίσχου, του Κοσμίου, μετά στην Ολυμπιάδα και παίρνουμε τα απορρίμματα, κάνοντας παράλληλα διαλογή, άλλα πηγαίνουν για ανακύκλωση, αλλού τα απορρίμματα από γυαλί. Προσπαθούμε να καθαρίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος. Στο Μίσχο καθαρίσαμε εντός του ποταμού, που δεν είχε νερό, για να μην καταλήξουν τα σκουπίδια στις λίμνες.»

Οι κινήσεις τους αυτές αγκαλιάζονται από την Τοπική Κοινωνία. Βασικός στόχος, όπως λέει, πέρα από τον καθαρισμό είναι και η ευαισθητοποίηση του κόσμου. «Με τον καθαρισμό σώζουμε μερικά πτηνά, μερικά ζώα που ίσως να έτρωγαν κάποια από αυτά τα σκουπίδια ή να παγιδευτούν σ ‘ αυτά» δηλώνει ο κος Σαλασίδης προτρέποντας όλους να μην πετούν ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια τους. « Δεν πρέπει να καταστρέφουμε τις ζωές μας και το περιβάλλον. Θέλουμε να κινητοποιήσουμε κι άλλους ανθρώπους. Κάποιοι άνθρωποι που μεμονωμένα καθάριζαν, τώρα ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί μας. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Σε βάθος χρόνου θα υπάρξουν πιο απτά αποτελέσματα.»

Όσοι θέλουν να πάρουν μέρος μπορούν να επικοινωνήσουν με την Ομάδα μέσω της σελίδας της στο FB, τη σελίδα: « Φίλοι Αδέσποτων Κομοτηνής SOS» και να στείλουν μήνυμα ενώνοντας τις δυνάμεις τους, για να κάνουν, όπως ο κος Σαλασίδης δηλώνει, κάτι καλό για το περιβάλλον. Ήδη γίνεται ο προγραμματισμός για την επόμενη χρονιά, για δράσεις μέχρι το καλοκαίρι, δράσεις καθαρισμού, δενδροφυτεύσεις και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων για το περιβάλλον, τα αδέσποτα, τη Φύση.
Φώτο: Ο κος Μάκης Σαλασίδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος