Αγουροξυπνημένα κάποια και κάποια υπερκινητικά. Όλα κρατώντας το χέρι του μπαμπά ή της μαμάς. Στην αρχή δειλά και μαζεμένα. Διάβηκαν με δισταγμό τις πόρτες των σχολείων και δεν άργησαν, αφού περιεργάστηκαν το χώρο, να κάνουν και τις πρώτες επαφές. Μαθητές και Μαθήτριες της 1ης Δημοτικού έζησαν την δική τους μέρα στο σχολείο έχοντας ακούσει πως τώρα πια: Όλα αλλάζουν…

Πρωτάκι στο πλευρό της μαμάς…

Στις αυλές των σχολείων και παλιοί γνώριμοι. Μαθητές και μαθήτριες των άλλων τάξεων, συναντήθηκαν με φίλους που είχαν να τους δουν καιρό. Γέλασαν, είπαν τα νέα τους και άρχισαν να αναρωτιούνται: «Ποια δασκάλα άραγε θα έχουν φέτος;» Εκεί , στις ίδιες αυλές και οι εκπαιδευτικοί, ξεκούραστοι, από την καλοκαιρινή ανάπαυλα, αισιόδοξοι, πάντα με αγάπη για τους μαθητές τους και διάθεση για προσφορά. Στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς όλα μοιάζουν πιο όμορφα.

Ο κος Στέφανος Μακρυγιάννης

Στην τελετή του Αγιασμού στο 4ο Δημοτικό Σχολείο (όπως και σε κάθε σχολική μονάδα της χώρας) οι εκπαιδευτικοί τους περίμεναν με χαμόγελα, ευχές και παραινέσεις. Εκεί και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο κος Παντελεήμων, ο Περιφερειάρχης Αν. Μ. Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος, ο Βουλευτής Ροδόπης, κ. Ιλχάν Αχμέτ, η εκτελεστική γραμματέας της Περιφέρειας, κα Ζωή Κοσμίδου, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου, ο κ. Μ. Ταπατζάς και δεκάδες άλλοι. Όλοι με το ίδιο χαμόγελο και την ίδια νοσταλγία για τα δικά τους μαθητικά χρόνια που φαίνονται πια πολύ μακρινά.

Ο κος Κώστας Μαυρίδης έτοιμος για προσφορά πάντα

«Το σχολείο μας βοηθάει να βάλουμε σε μια τάξη τη ζωή μας, το μυαλό μας, να μας δώσει εμπειρίες και γράμματα. Με αποτέλεσμα να ανοίξουν τα μάτια μας, να είναι καθαρά, να βλέπουμε με καθαρό βλέμμα. Έτσι ανοίγουν τα μάτια, αλλά μην ξεχνάτε και τα «μάτια» της ψυχής που ανοίγουν με την αγάπη. Με την αγάπη για την γνώση, το σχολείο, την πατρίδα και ό,τι άλλο έχουμε ως αξία ηθική εμείς οι Έλληνες. Σ’ αυτό το έργο πρωταγωνιστούν οι γονείς και οι δάσκαλοι στους οποίους εύχομαι καλή επιτυχία» ευχήθηκε ο Σεβασμιώτατος στο σύντομο χαιρετισμό του.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης στην αυλή του 4ου Δ.Σ,

Στην αυλή και ο δάσκαλος- μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Ροδόπης, ο κος Στέφανος Μακρυγιάννης που έκανε λόγο για προβλήματα που υπάρχουν στην στελέχωση των σχολείων. «Εντοπίζονται κυρίως στην παράλληλη στήριξη. Το σύνολο των κενών στην περιοχή της Ροδόπης είναι 58 εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων οι 30 είναι  της παράλληλης στήριξης. Αυτό δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση κυρίως για τους γονείς τα παιδιά των οποίων δεν καλύπτονται οι ανάγκες τους. Όπως υπάρχουν διάσπαρτα και άλλα κενά σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

Περισσότερο αισιόδοξος ο έμπειρος εκπαιδευτικός κ. Κώστας Μαυρίδης. «Να είμαστε δημιουργικοί, να έχουμε υπομονή , υγεία πάνω από όλα» ευχήθηκε προτρέποντας με νόημα «και να έχουμε διάθεση προσφοράς γιατί αυτό μετράει. Την προσφορά την παίρνουμε πίσω.»

Ο βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ άκουσε με ενδιαφέρον εκπαιδευτικούς και γονείς.

Στον επίσημο αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά που πραγματοποιήθηκε στο 4ο Δημοτικό σχολείο Κομοτηνής ήταν και ο κος Ιλχάν Αχμέτ. Επισκέφτηκε επίσης  και το 1ο Μειονοτικό δημοτικό σχολείο Κομοτηνής, το «Ιδαδιέ». «Εύχομαι υγεία, πρόοδο και μια σχολική χρονιά χωρίς πρόβλημα και με περισσή γνώση για όλους τους μαθητές του νομού μας. Είμαστε παρόντες και θα παρακολουθούμε από κοντά τις προσπάθειες της εκπαιδευτικής κοινότητας της Ροδόπης αλλά και για να εντοπίζουμε και να επιλύουμε τις όποιες πλημμέλειες παρουσιάζονται εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας.»¨υποσχέθηκε γνωρίζοντας κι εκείνος καλά πως όλα τώρα ξεκινούν.
Φώτο: Στιγμιότυπα από την τελετή του αγιασμού ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: