Κομοτηνή: Ασθενείς αναζητούν τα φάρμακά τους σε γειτονικές χώρες

Φάρμακα σε γειτονικούς Νομούς, αλλά και σε γειτονικές  ακόμη χώρες αναζητούν οι ασθενείς της Ροδόπης, καθώς τα 84 φαρμακεία του Νομού σε κάποιες περιπτώσεις αδυνατούν να τους καλύψουν. Το πρόβλημα με τα ελλειπτικά φάρμακα απασχολεί όχι μόνο την Ροδόπη αλλά και άλλους Νομούς της χώρας. «Έχουμε το χαμηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα στο Νομό μας, με αποτέλεσμα τα μη “πατενταρισμένα” να έχουν αυξημένη ζήτηση λόγω χαμηλού κόστους» δηλώνει η κα Γεωργία Μπασδάνη, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Ροδόπης τον τελευταίο 1,5 χρόνο και σημειώνει κι εκείνη πως ασθενείς από τη Ροδόπη αναζητούν τα φάρμακα τους σε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, αλλά και Βούλγαροι πολίτες αγοράζουν από την Ελλάδα τα φάρμακα τους γιατί εδώ είναι πιο φθηνά.

Κομοτηνή: Ασθενείς αναζητούν  τα φάρμακά τους σε γειτονικές χώρες«Το θέμα με τα «ελλειπτικά» φάρμακα, όπως εξηγεί η κα Μπασδάνη, αφορά κάποια καινούργια φάρμακα που είναι μέσα στην «πατέντα». Αυτό σημαίνει πως για δέκα χρόνια δεν έχει δικαίωμα άλλη εταιρεία να “σπάσει”
την πατέντα και να βγάλει ένα αντίγραφο. «Το οποίο αντίγραφο βέβαια θα είναι σε χαμηλότερη τιμή. Αυτό οι εταιρίες το περιφρουρούν για να βγάλουν όσο περισσότερα έσοδα καλύπτοντας τα έξοδα τους για την έρευνα.»

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνεταιρισμού «οι εταιρίες πιέζουν κάποιες φορές την κατάσταση ώστε να προωθήσουν τα μη “πατενταρισμένα”, που έχουν βγει αντίγραφα, γιατί εκεί που πουλούσαν 100 κομμάτια, τώρα πουλούν για παράδειγμα τριάντα, αυτό τους κοστίζει και κοιτούν να το περιφρουρήσουν . Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα στα φαρμακεία να στέλνουν φάρμακα ανάλογα με τις αγορές των μη “πατενταρισμένων” με αποτέλεσμα επειδή η περιοχή μας είναι μια περιοχή με χαμηλό κατά κεφαλή εισόδημα, με την υψηλότερη πώληση σε πρωτότυπα και την μεγαλύτερη μείωση σε μη “πατενταρισμένα” να μειώνονται και τα κομμάτια που μας αναλογούν. Αυτό φαίνεται και στα φαρμακεία, όπου προσπαθούμε εβδομάδα την εβδομάδα να καλύψουμε συνταγές κι ασθενείς. Κι αυτό έχει μια επίπτωση στην υγεία τους.»

Κομοτηνή: Ασθενείς αναζητούν  τα φάρμακά τους σε γειτονικές χώρεςΟι διαβητικοί αυτόν τον καιρό αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα γιατί είχε προβλήματα κάποια εταιρεία που διοχέτευε στην αγορά φάρμακα κατά του διαβήτη. Επίσης, κάποια αντιπηκτικά απουσιάζουν από τις προθήκες, τα βρίσκουν με πολύ μεγάλη δυσκολία οι ασθενείς. Πάρα πολύ μεγάλη έλλειψη σημειώνεται τον τελευταίο χρόνο με το Zanax, πολύ μεγάλη έλλειψη. «Μιλώντας με την εταιρεία μου είπε ότι έλλειψη παρουσιάζεται και σε άλλες περιοχές, περιοχές όπου κατοικούν ΡΟΜΑ. Τα φάρμακα αυτά δίνονταν συνταγογραφημένα, δεν υπήρχε περίπτωση να βρεθεί αυτού του είδους το φάρμακο χωρίς συνταγή. Ωστόσο, η εταιρεία έβλεπε πως σε κάποιους Νομούς, αντί για 1000 να δίνει  2000 κι αμέσως – αμέσως τα έκοψαν για να “συντονίσουν” τις παραγγελίες και τους Νομούς. Ναι, αλλά υπήρχε η (πληθυσμιακή) ιδιαιτερότητα, μιλώντας με την εταιρεία κατέληξαν σ΄ αυτό και είπαν ότι θα το λύσουν το θέμα. Φαντάζομαι να δείξει ο κόσμος κατανόηση» δήλωσε η κα Μπασδάνη.

Φαρμακείο με φαρμακείο ο χρόνος αναμονής διαφέρει, αλλά οι φαρμακοποιοί της περιοχής έφτασαν να μοιράζουν ταινίες- ταινίες, να κόβουν το κουτί στα τέσσερα για να μην αφήσουν ασθενή ακάλυπτο. «Είναι φθορά ψυχική για μας, αλλά κι επικίνδυνο σε όποιον έλεγχο να βρεθείς ακάλυπτος, με το ερώτημα «γιατί δεν έχει εκτελεστεί η συνταγή;». Έχουμε ευθύνη. Γίνονται πάντως κινήσεις να αντιμετωπιστεί το θέμα.»
Φώτο: Γεωργία Μπασδάνη- Στιγμιότυπα από την συνάντηση των φαρμακοποιών της Ροδόπης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος