Κομοτηνή: Ψευδείς ειδήσεις και η ευθύνη δημοσιογράφων – πολιτών

Array

«Τα Fake News δεν είναι κάτι καινούργιο. Μπορεί ο όρος να εισέβαλε τα τελευταία χρόνια πιο ορμητικά στη δημόσια συζήτηση, αλλά Fake News υπήρχαν ανέκαθεν ήταν αυτές που κατασκεύαζαν οι δημοσιογραφικές και πολιτικές ελίτ.» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο δημοσιογράφος Νίκος Σπιτσέρης.

Παράλληλα, σημειώνει πως «Το θέμα είναι ότι τώρα τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα δίνουν την δυνατότητα στον οποιοδήποτε να κατασκευάσει ένα βίντεο ή μια φωτογραφία. Το διαδίκτυο είναι εκείνο που κάνει τη διαφορά με το αμεσοδημοκρατικό του χαρακτήρα. «Τώρα fake news παράγει ο καθένας. Δεν υπάρχει μια εφαρμογή που θα μας προστατέψει, δημοσιογράφοι κι πολίτες οφείλουμε να προσεγγίζουμε τις ειδήσεις με κριτικό πνεύμα, να αμφισβητούμε, οφείλουμε να διασταυρώνουμε, να ψάχνουμε, να μην καταπίνουμε αμάσητη την πληροφορία για να μην παραπλανιόμαστε.» εξηγεί ο κος Σπιτσέρτης σημειώνοντας πως προφανώς έχει μια μεγαλύτερη ευθύνη ο δημοσιογράφος γιατί είναι η δουλειά του, μια δουλειά, που όπως σωστά επισημαίνει οφείλει να προστατέψει.

Γιατί, όμως, και ο πολίτης έχει ευθύνη; ρωτήσαμε τον κο Σπιτσέρη για να απαντήσει πως «Ο πολίτης είναι συμπαραγωγός, συν δημιουργός μοιράζει δημοσιογραφικό περιεχόμενο.». Όπως υποστηρίζει, «χωρίς τον ενημερωμένο πολίτη τίποτα δεν μπορούμε να κάνουμε. Γι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία η δουλειά στην τάξη, η δουλειά από τις πολύ μικρές ηλικίας.»

«Οφείλουμε να κερδίσουμε την αξιοπιστία που έχει χαθεί»
Σύμφωνα με τον κο Σπιτσέρη ο δημοσιογραφικός κλάδος έχει τεράστια ευθύνη. «Αργήσαμε πολύ να κάνουμε πολλά πράγματα. Δεν είναι ώρα, όμως, να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα, αλλά να συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη που έχουμε τόσο εμείς, όσο και το κοινό. Βλέπει, παρακολουθεί μια είδηση και επειδή δεν την εγκρίνει την προσπερνά και βρίσκεται στο χώρο του διαδικτύου με ομοϊδεάτες του να ανταλλάσσουν πράγματα πους τους αρέσουν.» δηλώνει σημειώνοντας πως «Οφείλουμε να κερδίσουμε μια αξιοπιστία που έχει χαθεί. Δεν είναι εύκολο και γι αυτό θα έπρεπε συν όλα τα άλλα να συζητήσουμε το θέμα της δημιουργίας ανεξάρτητων Οργανισμών, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση ακηδεμόνευτη, απαλλαγμένη από εμπορικούς σκοπούς. Αυτή η ενημέρωση θα μπορέσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του καταναλωτή.» προτείνει ο Καβαλιώτης δημοσιογράφος μην κρύβοντας τον προβληματισμό, αλλά και την αισιοδοξία του για το μέλλον του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.
Φώτο: Νίκος Σπιτσέρης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος