Σαράντα Σαρακατσάνοι από τη Ροδόπη θα πάρουν μέρος στο Θεατρικό Δρώμενο «Καρακόλη-Καραβάνι» με αφηγητή τον Κώστα Λειβαδίτη σε σενάριο Γιώργου Γκόγκου, που θα παρουσιαστεί στο 37ο Περιφερειακό Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης στην Ελατιά.

«Είναι μια συνάντηση που ξεκίνησε από τον Σύλλογο της Ροδόπης και δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε» δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου των Εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσάνων, ο κος Γιώργος Νάκος και σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια του δρωμένου θα φορέσουν τις αυθεντικές φορεσιές που διαθέτει ο Σύλλογος, όμοιες με εκείνες που φορούσαν οι Σαρακατσάνοι πριν 70 χρόνια.

«Θα είμαστε οι πρωταγωνιστές στο «Καρακόλι – Καραβάνι», εκεί που ξεκαλοκαίριαζαν οι Σαρακατσάνοι και της περιοχής στην «Μπουζάλα»». Τι ήταν, όμως, το «Καρακόλι»; «Ήταν η αρχή και η πορεία της μετακίνησης των Σαρακατσάνων από τα πεδινά προς τα ορεινά. Την Άνοιξη άφηναν πίσω τους τα χειμαδιά και ανέβαιναν στα βουνά, ακολουθώντας μια γνώριμη σ’ αυτούς πορεία, που τη διέσχιζαν με τα πόδια.» δηλώνει ο κος Νάκος. Πρώτα οι γυναίκες και τα παιδιά, έχοντας την ευθύνη του νοικοκυριού, που θα έστηναν ακόμη και στο δρόμο. «Ετοίμαζαν το ψωμί, το φαγητό, αλλά και το μέρος, όπου θα κοιμόνταν οι βοσκοί για να ξεκουραστούν. Όλη αυτή η διαδρομή με τα άλογα, με τα πόδια, φορτωμένοι άνθρωποι και ζώα με το νοικοκυριό και τα χρειαζούμενα.» Από πίσω ακολουθούσαν τα ζωντανά- κοπάδια και οι βοσκοί μέχρι να φτάσουν στον τόπο.

«Στο θεατρικό θα πάρουν μέρος κι άλλοι Σύλλογοι με άλογα, κόσμο και κοπάδια. Θα είναι ένα πραγματικό «Καρακόλι» που θα δώσει την ευκαιρία στους παλιούς να θυμηθούν και στους νεότερους να γνωρίσουν, να μάθουν.» Όσον αφορά στα συναισθήματα που τους συντροφεύουν κάθε φορά που ανηφορίζουν προς την Ελατιά; «Μια ανάταση ψυχής. Αισθάνομαι ότι ξαναζώ σε εκείνες τις εποχές, που ο κόσμος ήταν χαρούμενος και συμμετείχε σε όλες τις δουλειές και τις εκδηλώσεις. Ήταν μια κοινωνία έξω καρδιά χωρίς το σημερινό άγχος.» σχολιάζει ο ακούραστος Σαρακατσάνος πρόεδρος.

Μια μικρή, αλλά ουσιαστική Σαρακατσάνικη γεύση θα μπορέσουν να γευτούν όσοι το επιθυμούν, Σαρακατσάνοι και φίλοι, στην Γιορτή του Προφήτη Ηλία και στο μεγάλο γλέντι που διοργανώνουν οι γυναίκες του Παλλαδίου σήμερα το βράδυ στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου με τον Γιώργο Γραβάνη στο τραγούδι και τον Κώστα Νικολάου στο κλαρίνο.
Φώτο: Ο κος Γιώργος Νάκος στο στούντιο της ΕΡΤ Κομοτηνής ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: