Κομοτηνή: Σε επαγρύπνηση για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ασπίδα προστασίας από τον ιό του Δυτικού Νείλου υψώνουν οι εργαζόμενοι στη Διεύθυνση της Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης υπό τις οδηγίες του  διευθυντή, του κ. Αχιλλέα Σαχπατζίδη.

Κομοτηνή: Σε επαγρύπνηση για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Ο κος. Αχιλλέας Σαχπατζίδης

«Ο ιός του δυτικού Νείλου έχει ως «αποθήκη» στη φύση τα πτηνά και προσβάλει όλα τα θηλαστικά, όπως και τον άνθρωπο.» εξήγησε όταν το συναντήσαμε στην εργασία του. Μια ακόμη κουραστική και γεμάτη μέρα έφθανε στο τέλος του κι εκείνος , άριστος γνώσης του αντικειμένου του,απάντησε στις ερωτήσεις της ΕΡΤ Κομοτηνής με την ίδια πάντα καλοπροαίρετη διάθεση κι ευγένεια.

« Ο άνθρωπος και τα θηλαστικά δεν μπορούν να μεταδώσουν το νόσημα σε αντίθεση με τα πτηνά γιατί ο Ίος στο αίμα βρίσκεται πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα και δεν μπορούν να τον βρουν τα κουνούπια , να τον πάρουν και να τον μεταφέρουν σε άλλα θηλαστικά και στον άνθρωπο. Εύκολα, όμως, τον παίρνουν από τα πτηνά που τον κρατούν αρκετό καιρό και μπορούν να τον  μεταδώσουν  στα υπόλοιπα θηλαστικά και στον άνθρωπο» εξηγεί ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και σημειώνει ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα επιτήρησης λαμβάνοντας δείγματα από πτηνά και ιπποειδή.

Κομοτηνή: Σε επαγρύπνηση για τον ιό του Δυτικού ΝείλουΟι έλεγχοι μέχρι τώρα εντόπισαν ένα θετικό δείγμα από ένα ιπποειδές στη Φελώνη της Ξάνθης. Σήμανε συναγερμός και άμεσα ενημερώθηκαν οι υγειονομικές αρχές ότι διαπιστώνεται η κυκλοφορία του ιού για να ενημερωθούν αναλόγως και οι υπεύθυνοι των υγειονομικών αρχών να λάβουν τα μέτρα που πρέπει για την υγεία του ανθρώπου. Μέτρα που εντατικοποιήθηκαν ακόμη περισσότερο όταν εντοπίστηκε και ένα κρούσμα σε άνθρωπο, πάλι στην Ξάνθη. «Δεν πρέπει να μας πιάσει πανικός.Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται κάτι τέτοιο.Σε τακτά χρονικά διαστήματα βρίσκουμε θετικά ιπποειδή, οπότε επιτηρούμε το νόσημα» δήλωσε για να σπεύσει να σημειώσει: “Συνιστούμε στους ανθρώπους να παίρνουν τα μέτρα που πρέπει να παίρνουν, να μην δημιουργούν στάσιμα νερά στους χώρους που ζουν και δουλεύουν. Να απομακρύνουν, όσο το δυνατόν, υλικά τα οποία θα δημιουργούσαν στάσιμα νερά τα οποία είναι χώροι αναπαραγωγής κουνουπιών». Όπως για πολλοστή φορά εξήγησε τα φυτά θα πρέπει να ποτίζονται το πρωί όχι το βράδυ για να μην δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάπτυξης κι αναπαραγωγής κουνουπιών, στους αγρούς, όσοι εργάζονται, θα πρέπει να φορούν μακρομάνικα. «Ελαχιστοποιούμε το ενδεχόμενο να τσιμπηθούμε από τα κουνούπια μαζί με την χρήση των εντομοαποθητικών και συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε μέχρι τώρα χωρίς να υπάρχει πανικός για τίποτε άλλο» τόνισε ο κος Σαχπατζίδης.

Σύμφωνα με το έμπειρο στέλεχος της Περιφέρειας είναι κάτι το οποίο αντιμετωπίζεται , όπως λέει, ακόμη κι αν προσβληθεί κάποιος από τον Ιό δεν σημαίνει ότι θα αναπτύξει το νόσημα. Χρειάζεται να υπάρχουν κι άλλα υποκείμενα για να μπορεί να είναι σε πολύ ασθενική κατάσταση ο οργανισμός για να αναπτυχθεί το νόσημα.
Φώτο:Αχιλλέας Σαχπατζίδης ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος