Την επαναφορά σε πρώτη φάση του 13ου και του 14ου μισθού ζητούν δημοτικοί υπάλληλοι σε όλη τη χώρα και γι αυτό προσφεύγουν σε επίπεδο συλλόγων στα δικαστήρια, ζητώντας και την επιστροφή του δώρου. «Η κατάργηση του ήταν αντισυνταγματική.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους Δήμους της Ροδόπης, ο κ. Δημήτρης Μάγγας και σημείωσε ότι: «εκκρεμούν οι αγωγές των μονίμων υπαλλήλων οι οποίες κατατίθενται στα Διοικητικά Πρωτοδικεία. Κι εκεί ακριβώς υπάρχει ένα ερώτημα πολύ σοβαρό του Πρωτοδικείου της Τρίπολης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Περιμένουμε την απάντησή του για να δούμε πώς θα εξελιχθεί και η δική μας υπόθεση.»

Όπως αποκαλύπτει ο έμπειρος συνδικαλιστής μέχρι τον Δεκέμβριο θα προχωρήσουν σε διακοπές παραγραφών για να μην χάσουν το δικαίωμα αυτό και θα πορευτούν αναλόγως. «Από το 2020 και μετά ένα μεγάλο θέμα που θα συναντήσουμε μπροστά μας είναι η μείωση του αφορολογήτου , μια μείωση της τάξεως, το λιγότερο, 600 ευρώ για έναν υπάλληλο, αν συμβεί, σε μια περίοδο που τα εισοδήματα έχουν μειωθεί και το κόστος ζωής, είναι πολύ μεγάλη.»

«Ένα στελεχωμένο δημόσιο που λειτουργεί καλά είναι μοχλός ανάπτυξης»

Αναφερόμενος στο θέμα της υποστελέχωσης σημειώνει πως σύμφωνα με την αρμόδια Υπουργό, την κα Ξενογιανακοπούλου, παύει να ισχύει το 5 προς 1 και θα ισχύσει το 1 προς 1 στις προσλήψεις και στις αποχωρήσεις. «Τα τελευταία χρόνια ερήμωσαν από προσωπικό όλες οι υπηρεσίες. Με την εφαρμογή του 1 προς 1 θα διαιωνίζονται αυτές οι ελλείψεις στο διηνεκές.» προβλέπει ο κος Μάγγας σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή θα πρέπει σε πρώτη φάση όλες αυτές οι θυσίες που έγιναν από τον Ελληνικό Λαό να αντικριστούν σε κάτι. « Όλες αυτές οι υπηρεσίες που προσφέρουν στον πολίτη θα πρέπει να είναι σωστά στελεχωμένες, όπως στο χώρο της Υγείας, της Παιδείας κ.α. Ένα στελεχωμένο δημόσιο που λειτουργεί καλά είναι μοχλός ανάπτυξης, ένα δημόσιο που λειτουργεί στρεβλά είναι τροχοπέδη.»

Πρόβλημα η υποστελέχωση, αναγκαίες οι προσλήψεις

Παράδειγμα υποστελέχωσης αποτελεί ο δήμος Κομοτηνής. Βάσει του αριθμού των οργανικών θέσεων, αυτή την στιγμή σημειώνεται στελέχωση κάτω από 50% και με την προκήρυξη που έγινε στις ανταποδοτικές υπηρεσίες το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε. Το ίδιο ισχύει και στους άλλους δήμους της Ροδόπης. «Ελάχιστοι είναι οι δήμοι στην Ελλάδα και οι υπηρεσίες οι οποίες έχουν μια στελέχωση ικανοποιητική. Όλοι έχουν πρόβλημα με την στελέχωση υπηρεσιών όπως: ΔΟΥ,ΕΦΚΑ, κ.α.. Η μόνη λύση,που προτείνουν είναι η κινητικότητα, αλλά δεν μπορείς με την κινητικότητα να αποδυναμώσεις μια υπηρεσία και να ενισχύεις μια άλλη. Δεν έχουμε κάποιο όφελος από αυτό, πρέπει να γίνουν προσλήψεις οπωσδήποτε.»
Φώτο: Δημήτρης Μάγγας ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: