Κομοτηνή: Σε πλήρη εξέλιξη η καταπολέμηση των κουνουπιών με το φόβο του Δυτικού Νείλου

Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου μέσα σε μία μόλις εβδομάδα. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), από τις 19 ως τις 25 Ιουλίου αναφέρθηκαν άλλα πέντε περιστατικά λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου. Εξ αυτών τα πέντε παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), όπως εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση. Τα άλλα είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα) ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Τα περισσότερα από τα κρούσματα καταγράφηκαν στις ήδη «μολυσμένες» περιοχές, ανάμεσα στις οποίες και ο γειτονικός Νομός της Ξάνθης.

Κομοτηνή: Σε πλήρη εξέλιξη η καταπολέμηση των κουνουπιών με το φόβο του Δυτικού Νείλου
Ο κος Λουκάς Γεωργίου, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας στην Π.Αν.Μ. Θράκης

Στην κορύφωση των δράσεων καταπολέμησης του Ιού του Δυτικού Νείλου βρίσκονται οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης .«Τα συνεργεία , τόσο τα επίγεια, όσο και τα εναέρια, είναι σε πλήρη ανάπτυξη σε όλη την έκταση της περιφέρειας» δηλώνει ο κος Λουκάς Γεωργίου, προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Αν.Μ.θράκης. Παράλληλα, σημειώνει πως τα τελευταία εντομολογικά δεδομένα που έχουμε δείχνουν ότι επιβαρυμένη είναι η περιοχή του Έβρου, όλες οι παρέμβριες περιοχές, λόγω του ότι οι ορυζώνες της Τουρκίας είναι σε πλήρη παραγωγική φάση αυτή την περίοδο. «Τα εντομολογικά είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα περσινά , αλλά είναι ενοχλητικά τα νούμερα. Σε όλες τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες είμαστε σε καλό επίπεδο» δηλώνει ο κος Γεωργίου.

Μέτρα προστασίας από τον Ιό του Δυτικού Νείλου
Σύμφωνα με τον ίδιο από τις μοριακές αναλύσεις που γίνονται στα κουνούπια, δεν έχει βρεθεί ούτε ο ιός του δυτικού Νείλου, αλλά ούτε και το πλασμώδιο της ελονοσίας. «Υπάρχουν, όμως, περιστατικά που έδειξαν λοίμωξη τόσο στα ιπποειδή, όσο και στον άνθρωπο» σημειώνει κι αναφέρεται στην εμπειρία, που έχει δείξει, όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείται συστηματικά πλέον η χώρα με την καταπολέμηση των κουνουπιών, ότι δεν αρκεί από μόνο του ένα έργο καταπολέμησης κουνουπιών για να περιορίσει τα περιστατικά λοίμωξης από τα κουνούπια, αλλά θα πρέπει και οι πολίτες να λαμβάνουν τα ατομικά μέτρα προστασίας κατά των κουνουπιών. Μέτρα όπως: Χρήση εντομοαπωθητικών στο σώμα, αλλά και πάνω από τα ρούχα, η χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος στον κήπο μας, η χρήση αεροζόλ σε κλειστούς χώρους μέσα στο σπίτι. Να αποφεύγουμε την έκθεση ειδικά αν είμαστε κάποια ομάδα υψηλού κινδύνου τις ώρες που είναι δραστήρια τα κουνούπια, νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα. Επίσης, να εξαλείφουμε οποιαδήποτε εστία υπάρχει στην αυλή μας που δημιουργεί σημείο αναπαραγωγής των κουνουπιών.
Η απειλή του τσιμπουριού
Πέρσι καταγράφτηκε ένα περιστατικό τσιμπήματος τσιμπουριού, η λοίμωξη αποδόθηκε στη Βουλγαρία, το περιστατικό νόσησε στη χώρα μας, επρόκειτο για περιστατικό αιμορραγικού πυρετού, φέτος δεν έχει καταγραφεί κάτι επίσημα με την απειλή όμως παρούσα κυρίως για τα άτομα που εργάζονται στη Φύση. «Τα τσιμπούρια περιμένουν να περάσει ένα θηλαστικό, να ανέβουν πάνω του, να τραφούν με αίμα κι όταν χορτάσουν , τότε θα πέσουν από μόνα τους στο έδαφος. Καλό είναι, αν δούμε ένα τσιμπούρι να ΜΗΝ προσπαθήσουμε να το αφαιρέσουμε από μόνοι μας» δηλώνει ο κος Γεωργίου και εφιστά την προσοχή όλων.
Φώτο: Λουκάς Γεωργίου, προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Αν.Μ.θράκης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος