Λαχανοντολμάδες με κοτόπουλο, τον γνωστό καπαμά απόλαυσαν και φέτος οι κάτοικοι της Ξυλαγανής τηρώντας το έθιμο που τους φέρει, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, απαραιτήτως αυτό το πιάτο να βρίσκεται στο τραπέζι τους.

«Άλλαζαν τον κόκορα» δηλώνει ο κος Τριαντάφυλλος Παπαδάκης με καταγωγή από την Ξυλαγανή σημειώνοντας πως με αυτόν τον τρόπο «στο κοτέτσι τους οι κάτοικοι, άφηναν τον πιο νεαρό και έσφαζαν τον μεγαλύτερο σε ηλικία.»

Το πρωί της Πρωτοχρονιάς πάντα έβγαιναν τα παιδιά και έκαναν «Σούρβα». «Σούρβα σούρβα, γιρό κουρμί /γιρό κουρμί, γιρό σταυρί / σαν ασήμι, σαν κρανιά / κι του χρόν’ ούλ’ γιροί,ούλ’ γιροί καλόκαρδοι./ Σούρβα σούρβα για χαρά/ γιά σταφίδις, γιά παρά/γιά καρύδις, γιά μπαντέμια/ γιά ένα ξυλουκέρατου.»

«Ευχόταν για το σπίτι, για την υγεία των νοικοκυραίων , για καλές σοδειές, με πολλές θημωνιές στα σιτηρά τους.» λέει πάλι και μιλά με νοσταλγία για εκείνα τα απλά, που ομόρφυναν περισσότερο τις ημέρες αυτές …»Στην πίτα πάλι έβαζαν «ξυλάκια» κάθε ξύλο συμβόλιζε κάτι, χωράφια, ζωντανά, κότες, κ.α. και ανάλογα με το ποιο ξύλο βρισκόταν στο κομμάτι του καθενός , όπως εξηγεί ο κος Παπαδάκης, αυτό και φρόντιζε σίγουρα ο καθένας όλη τη διάρκεια του έτους να περιποιείται έχοντας στην ευθύνη του.»
Φώτο:Λαχανοντολμάδες ρεπορτάζ-κείμενο:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: