Κομοτηνή: Σώζουμε τρεις ζωές δίνοντας μια φιάλη αίμα

Με πολύ μεγάλη διάθεση πραγματοποιούν τις εθελοντικές τους εξορμήσεις οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Αιμοδοσίας Κομοτηνής. Ήδη έχουν προγραμματιστεί αρκετές με την στήριξη συλλόγων της περιοχής. Στόχος των υπευθύνων να βγαίνουν όσο μπορούν περισσότερο έξω προσεγγίζοντας την κοινωνία και τους πολίτες.

«Το σύστημα μας βασίζεται κυρίως σε εθελοντές αιμοδότες, έτσι θέλουμε να γίνει γιατί η ιδέα να μοιράζεσαι την καλή σου υγεία, όπου κι αν βρίσκεσαι, σε όποιον άνθρωπο το έχει ανάγκη, θα πρέπει να είναι το όραμα των συνειδητοποιημένων πολιτών» δηλώνει η κα Κόφα Παγώνα, επισκέπτρια υγείας στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής και σημειώνει « Ξέρουμε ότι δεν υπάρχει τεχνικό υποκατάστατο για το αίμα, η μόνη πηγή του είναι ο άνθρωπος. Κι αυτό που θέλουμε να αυξήσουμε είναι οι εθελοντές μας αιμοδότες. Δεν θα πρέπει να συμβεί κάτι τραγικό, μια καταστροφή ή κάτι σε έναν συγγενή μας για να έρθουμε να δώσουμε αίμα.»

Κομοτηνή: Σώζουμε τρεις ζωές δίνοντας μια φιάλη αίμα
η κα Κόφα Παγώνα, επισκέπτρια υγείας στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής

Το ίδιο ακριβώς στοχεύει και το Πρόγραμμα «Τέσσερις Εποχές», που υλοποιεί το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, έχει δηλαδή σαν στόχο την προσέλκυση κυρίως νέων ανθρώπων, τους οποίους θέλει να εντάξει στο αιμοδοτικό σύστημα της χώρας μας, έτσι ώστε να δίνουν αίμα μια φορά σε κάθε εποχή: Φθινόπωρο, Χειμώνα, Άνοιξη, Καλοκαίρι. «Οι άνδρες ξέρουμε ότι μπορούν να δίνουν αίμα και τέσσερις φορές το χρόνο, ανά τέσσερις ή ανά τρεις μήνες, και οι γυναίκες κάθε πέντε μήνες» εξηγεί η κα Κόφα προσθέτοντας πως το πρώτο και πιο σημαντικό όφελος του αιμοδότη είναι η αίσθηση ότι βοηθά τον συνάνθρωπο του. «Δίνοντας μια φιάλη μπορούμε σώσουμε τρεις ζωές γιατί το αίμα χωρίζεται στα τρία συστατικά του: άλλος παίρνει τα αιμοπετάλια, άλλος τα συμπυκνωμένα ερυθρά και άλλος το πλάσμα. Μόνο να σηκωθείς από την καρέκλα της αιμοδοσίας ξέροντας ότι το αίμα σου αυτό έχει σώσει τρεις ζωές είναι πάρα πολύ σημαντικό.»
Όπως υποστηρίζει η κα Κόφα «Οι Έλληνες, είμαστε ένας λαός, που έχουμε το αίσθημα του αλτρουισμού και μπορούμε να βοηθάμε το συνάνθρωπο μας. Θα το πω πολύ απλά, ενεργοποιείται ο μυελός των οστών σου να παράγει σύγχρονα αιμοσφαίρια , μπαίνεις σε μια διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων, αλλά και στην τακτική να προσέχεις τον εαυτό σου. Ένας εθελοντής αιμοδότης για να είναι συνειδητοποιημένος θα πρέπει να προσέχει τον τρόπο ζωής του. Δεν θα πρέπει να προβεί σε επικίνδυνες και ριψοκίνδυνες σεξουαλικές επαφές. Θέλουμε αιμοδότες συνειδητοποιημένους, ο αιμοδότης που θα έρθει στα τρια και τέσσερα χρόνια δεν ξέρει τι να προσέξει. Θέλουμε έναν αιμοδότη που ξέρει τι πρέπει να προσέξει: Να φάει το πρωινό του, να έχει κοιμηθεί καλά το βράδυ, να μην έχει πιει από βραδύς, να μην επιδίδεται σε επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές. Θέλουμε συνειδητοποιημένους εθελοντές αιμοδότες. Στόχος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας μέχρι το 2020 είναι όλα τα αιμοδοτικά συστήματα σε όλον τον κόσμο να στηρίζονται σε εθελοντές αιμοδότες και όχι σε αιμοδότες αντικατάστασης.»

Όπως τονίζει η κα Κόφα ο συνειδητοποιημένος αιμοδότης απαντάται συχνά στη Ροδόπη. «Είμαστε ένας Νομός που υπερκαλύπτει τις ανάγκες του» λέει κι εξηγεί ότι «Καθημερινά γίνονται αποστολές αίματος σε μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου, όπως το ΑΧΕΠΑ, το Ιπποκράτειο. Μεγάλα χειρουργεία έχουν μεγάλη ανάγκη αίματος, μια μεταμόσχευση για να γίνει χρειάζεται 30-40 φυάλες αίμα για να ξεκινήσει. Είναι πολύ σημαντικό ότι όχι μόνο καλύπτουμε τις ανάγκες μας σαν νοσοκομείο αλλά και ότι βοηθάμε τα υπόλοιπα νοσοκομεία.»
Τέλος, δεν παραλείπει να παρουσιάσει το στόχο του Τμήματος, «επειδή», όπως λέει, «είμαστε μια πόλη φοιτητική θέλουμε αιμοδότες νέους να ξεκινήσουν από αυτή την ηλικία. Αντί να κάθονται στα café να περάσουν από το Τμήμα Αιμοδοσίας, έχουμε ένα ευχάριστο περιβάλλον, και να ενημερωθούν. Είναι να γίνει η αρχή» για να καταλήξει ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, είναι μια διαδικασία πολύ απλή, ολοκληρώνεται σε δέκα λεπτά, ό,τι υλικά χρησιμοποιούνται στις αιμοδοσίες είναι αποστειρωμένα, μιας χρήσης , δεν υπάρχει κίνδυνος καμίας μόλυνσης για τον αιμοδότη, όπως επίσης και για το άτομο που θα λάβει τη φιάλη.»
Φώτο:Νόνα Κόφα ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος