Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις της Διοίκησης της ΔΕΥΑΚ με τους εργαζόμενους λόγω της απόφασης της διοίκησης της Επιχείρησης να προσφύγει στον Άρειο Πάγο μετά και την δεύτερη δικαστική απόφαση για την καταβολή των αναδρομικών υπέρ των εργαζομένων. «Θα εκτελεστεί και θα γίνει σεβαστή η απόφαση του Εφετείου » διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ,κ. Δημήτρης Καρασταύρου, ωστόσο, όπως είπε, οδηγείται στην προσφυγή στον Αρείο Πάγο ζητώντας την αναίρεση της απόφασης για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της Εταιρείας.

«Φαίνεται πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, τόσο ως προς την διαχείριση και τη διοίκηση, όσο  και στην απλή καθημερινότητα της ΔΕΥΑΚ» ανέφερε η επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης, κα Φελίνα Καζάκου μην κρύβοντας τον προβληματισμό της για τον τρόπο λειτουργίας της ΔΕΥΑΚ « Είμαι έντονα προβληματισμένη γιατί μετά από οκτώ χρόνια διοίκησης νόμιζα ότι τα είχαμε ξεπεράσει.»

Φελίνα Καζάκου

Σύμφωνα με την τοποθέτηση της κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου τόνισε πως οι εργαζόμενοι έχουν πάρα πολλά προβλήματα τα οποία, όπως είπε, «δεν βλέπω διάθεση να επιλυθούν από τη διοίκηση. Δεν ξέρω γιατί υπάρχει αυτή η ένταση. Μου προκαλεί έκπληξη η επιμονή να πάτε και στον Άρειο Πάγο. Πόσο κοστίζει ακόμη στην ΔΕΥΑΚ και αυτό το επιπλέον βήμα που θέλουμε να ακολουθήσουμε; Οι δαπάνες για Νομική κάλυψη επιβαρύνουν επιπλέον την επιχείρηση και δεν ξέρω αν είναι απαραίτητο να γίνονται σ’ αυτό το βαθμό.» ανάφερε στην τοποθέτησή της.

Επίσης, η κα Καζάκου αναρωτήθηκε για ποιο λόγο απολύθηκε ένας εργολαβικός εργαζόμενος «επειδή κατεβαίνει υποψήφιος στις εκλογές ; Γιατί; Φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο;» αναρωτήθηκε για να σημειώσει « Νομίζω ότι κανείς, είτε είναι διοίκηση, είτε εργολάβος, δεν έχει την ανάγκη να διώξει ένα μεροκαματιάρη άνθρωπο επειδή έβαλε υποψηφιότητα.»
Από την πλευρά του ο κος Κώστας Καραϊσκος («Σπάρτακος») σημείωσε : «Το τι συνεννοήσεις έκαναν οι εργαζόμενοι με τον κο Καραστάυρο, δεν τον γνωρίζουμε. Εφόσον το ποσό αποδίδεται, όπως οφείλουμε ποιό είναι το ζήτημα σήμερα; Μονάχα ότι η διοίκηση προσφεύγει στον Άρειο Πάγο. Θεωρώ ότι επειδή ο εργοδότης δεν είναι ένας οποιοδήποτε ιδιώτης, αλλά ο δημότης της Κομοτηνής, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει ο,τι χρειαστεί για την επιχείρηση και οφείλει να έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, άρα αυτά τα 1,700 εκ. θα βγουν από την τσέπη των δημοτών και θα έχει επιπτώσεις στο τιμολόγιο το οποίο είναι ήδη φουσκωμένου, υπήρχε ένα ηθικό ζήτημα το οποίο το θέσαμε, χωρίς να είμαστε εναντίον των εργαζομένων. Η αναίρεση στον Άρειο Πάγο είναι ηθικά απαραίτητη προστατεύει τον δημότη της Κομοτηνής, η διοίκηση έκανε το σωστό.» ανέφερε.

Μιλώντας για την απόλυση του εργολαβικού εργαζόμενου τόνισε: «Αν θέλουμε να μιλήσουμε για προεκλογικές απολύσεις κι εμείς έχουμε να πούμε αλλά δεν τα θέτουμε γιατί ξέρουμε ότι το προεκλογικό παιχνίδι παίζεται δυστυχώς μ’ αυτούς τους όρους οι οποίοι είναι εις βάρος μας.» Κληθείς από τον δήμαρχο κ. Γιώργο Πετρίδη να αναφέρει αν αναφέρεται σ’ αυτή την διοίκηση απάντησε κατηγορηματικά πως όχι, αλλά όπως είπε υπάρχουν «διάφορα δίκτυα». Όπως τόνισε ο επικεφαλής του «Σπάρτακου» διοίκηση κι εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση να αποκαταστήσουν το πρόσωπο της επιχείρησης στην κοινωνία αναφερόμενος «σε σκηνικό φαυλοκρατίας που δημιουργήθηκε προεκλογικά στο παρελθόν με αυξήσεις 20%.» Κάτι το οποίο αργότερα ο πρόεδρος των εργαζομένων που ήταν παρόν αρνήθηκε ότι δόθηκαν ποτέ.

Στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος Κομοτηνής,  κος Γιώργος Πετρίδης τόνισε μεταξύ άλλων  πως η διοίκηση δεν θα απολογηθεί για το τι έγινε πριν 15 χρόνια. «Η διοίκηση αυτή πληρώνει όλα αυτά που γινόντουσαν πριν 15 χρόνια . Μακάρι να είχε την οικονομική δυνατότητα η ΔΕΥΑΚ να δει με διαφορετικό τρόπο το θέμα. Ποια διοίκηση εν όψει εκλογών δεν θέλει να είναι ευχάριστη στους εργαζόμενους της;» αναρωτήθηκε.  Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «Το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να επιβάλει κάτι στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ. Ο δρόμος ο οποίος θα ακολουθηθεί είναι ένας δρόμος που εύχομαι να είναι για το καλό και των εργαζόμενων και της επιχείρησης. Ο καθένας από εμάς αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στην ιστορία και στην κοινωνία.»

Ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ, κος Σκαρλατίδης εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τους χειρισμούς και τη στάση της διοίκησης. « ‘Άλλες ΔΕΥΑΚ αντί να κρατήσουν μείωσαν το κοστολόγιο του νερού, εσείς τι κάνατε ως διοίκηση; Η πρόταση του προέδρου είναι «Θα», είπε πολλές ανακρίβειες» ανέφερε ο κος Σκαρλατίδης. Μιλώντας για το κόστος της Νομικής κάλυψης το χαρακτήρισε υψηλό. «Κοντεύουμε να γίνουμε Νομικοί στα γεράματα, μας έχει κάνει (εννοώντας την διοίκηση της ΔΕΥΑΚ) δέκα δικαστήρια. Αυτά όλα είναι λεφτά πληρώνοντας πολλά χρήματα. Κι εγώ αν δεν τα πλήρωνα από την τσέπη μου…Τα λεφτά που πληρώθηκαν σε δικηγόρους είναι πάρα πολλά.»

Τέλος, ο κος Δημήτρης Καρασταύρου, πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ αναφερόμενος σε έναν καταλογισμό ύψους 1.400.000 από ένα πάρα πολύ παλιό έργο είπε ότι καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια με όλα τα νομικά μέσα για να τον εξαλείψουν. «Κάναμε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κάναμε ασφαλιστικά, πληρώνοντας 10.000 ευρώ στον κο Ρέμελη για να εκπροσωπήσει όλη την επιχείρηση να την προστατέψουμε από το 1,5 εκ.» είπε για να αναρωτηθεί « Τι θέλετε να μην το επιχειρήσουμε;»

Φώτο: Στιγμιότυπα από την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση ρεπορτάζ – κείμενο φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο: